Nog eens vijftig scholen vergroenen hun schoolplein

dinsdag 12 maart 2024

Nadat IVN en Jantje Beton vorig jaar al 10 basisscholen blij maakten met een bedrag van 5.000 euro om hun schoolplein te vergroenen, kunnen dit jaar nog eens 50 scholen gebruik maken van dit bedrag. Dit is mogelijk door nieuwe, extra steun van het ministerie van VWS. In totaal reageerden 160 scholen, waarna het via een selectie is teruggebracht tot het aantal 50. 

Vincent van der Veen van IVN stelt op hun website dat beweegruimte voor kinderen overal onder druk staat. "Waar je dit misschien eerder verwacht in de grote stad waar veel kinderen geen eigen tuin hebben. En waar speelplekken moeten concurreren met woningbouw of parkeerplekken, zien we in de dorpen dat het schoolplein vaak de enige speelplaats in de buurt is. Ook het aanbod aan sportverenigingen is erg beperkt, waardoor kinderen minder bewegen", vervolgt Van der Veen. 

Uit de 160 inzendingen blijkt des te meer dat op veel schoolpleinen niet de uitdaging en ruimte wordt geboden om kinderen lekker te laten spelen in het groen. En dat terwijl de vertegenwoordigers namens de scholen steeds vaker zien dat de motoriek bij kinderen achteruitgaat. Ook neemt volgens hen de sociale interactie en het gebruiken van de fantasie af door de toename van het schermgebruik in de vrije uurtjes buiten schooltijd. Eén van de winnende scholen verwoordt hun visie kort en krachtig in: ‘Niet gamen, maar lekker naar buiten’.

Jantje Beton en IVN natuureducatie werken toe naar een aanpak om scholen structureel te ondersteunen bij de inrichting en inzet van het schoolplein voor spelen, bewegen en leren. De grote hoeveelheid reacties van de scholen laat zien wat de behoefte en urgentie hiervan is. We werken samen met gemeenten, provincies en de landelijke overheid om meer scholen financieel en inhoudelijk te kunnen steunen en zo hun toekomstige schoolplein zo groen en speels mogelijk in te richten.