Herinrichting speelplein dorpsschool in Wolvega

donderdag 2 juli 2020
timer 4 min
Met een natuurlijke look, veel uitdagende nieuwe speeltoestellen, een spannende klimroute, ontdekpaadjes én een voetbalveld met een tribune, opgebouwd uit gerecyclede tegels, is het schoolplein van De Dorpsschool in Wolvega opnieuw ingericht. Het schoolplein is ook toegankelijk gemaakt voor de buurt. En er is gestreefd naar optimaal hergebruik.

De Dorpsschool, dertig jaar geleden gebouwd, met acht lokalen en circa 110 leerlingen, ligt middenin een arbeiderswijk. Het schoolplein, omvang ca 200 vierkante meter was verouderddoor dichte struiken omzoomd en daardoor afgekeerd van de wijk. Johannes de Jong, directeur van De Dorpsschool: “Het schoolplein stond met de rug naar de buurt. De vernieuwing van het schoolplein hebben we gebruikt om de verbinding met de wijk te herstellen. Er zijn extra doorgangen gemaakt en de groene muur om het plein is ingeperkt.  Het schoolplein is na schooltijd opengesteld voor buurtbewonersMensen uit de wijk zitten hier aan de picknick tafel. Ook hebben we een moestuin ingericht waar de buurt bij betrokken is. Uitnodigende bankjes op het plein trekken ook mensen aan.  Het plein is nu een echte trekpleister geworden met een duidelijke buurtfunctie. Het bruisend hart van de wijk! Dat is geheel in lijn met de uitgangspunten van de Stichting Vreedzaam. De Dorpsschool is een Vreedzame school.”  

Meer mogelijkheden 

De Jong is uitermate tevreden met het vernieuwde schoolplein. “Niet alleen de buurt is enthousiast, maar ook de kinderen en leerkrachten. De kinderen hebben heel veel plezier, en dat is het belangrijkste. En de pedagogische mogelijkheden van het plein zijn enorm toegenomen. Bewegend leren, buiten leren – het kan allemaal.  




Op ontdekkingstocht 

“Voor de inrichting van het schoolplein is gekozen voor veel natuurlijke materialen, behoud en hergebruik van onderdelen van het plein en toevoeging van diverse spannende klimklautertoestellenDeze vormen één geheel met de ondergrond. Het hele plein is benut, ook de aanplanting en paden zijn heel natuurlijk ingericht naar een ontwerp dat samen met de werkgroep van de school is gemaakt”, licht Nathalie Broeders, BOERplay toe. Er is gekozen voor toestellen en elementen van FSC® gecertificeerd Robinia hout. Waaronder een spannende ontdekroute uit het speelaanbod van Adventure Play ExploreUitgangspunt is dat kinderen zelf op ontdekking uitgaan en dat zelfredzaamheid wordt gestimuleerd.  

Natuurlijk én uitdagend 

Vooral de nieuwe klimroute van Adventure Play Explore is in trek bij de kinderen. Evenals de spannende glijstangen van deze route, en de duikelrekken verderop. Ook is er een klimachthoek geplaatst en een wiebelbrug (over het 'water'). Voetballen kan op het nieuwe voetbalveld met een tribune van hergebruikte stoeptegels, afkomstig van het oude schoolplein. Ook andere onderdelen van het plein zijn behouden gebleven. Gepensioneerde buurtbewoners hebben oude speelobjecten opgeknapt en deze zijn elders weer opgebouwd. De inrichting is natuurlijk met veel groen. De valondergrond bij de toestellen is van schors. Er zijn spannende ontdekpaadjes aangelegd met stapstammen. Die inmiddels ook zijn ontdekt door de gymleraren van Buurtsportwerk die gymles geven op de school. “Ze zijn onderdeel van een parcours op het schoolplein dat voor het sporten is uitgezet.”  


Projectgegevens
 
Locatie: Dorpsschool Wolvega 
Ontwerp & Uitvoering: BOERplay & Greenfixx 
Periode: maart-mei 2020 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Herinrichting speelplein dorpsschool in Wolvega

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »