Elk kind speelt mee

vrijdag 3 januari 2020
timer 5 min
‘Wat gaat u doen om de samenspeelkansen van alle kinderen te vergroten?’ Dat is de hamvraag van het SamenSpeelAkkoord, dat veertien organisaties op 3 december jl. presenteerden in Den Haag. Minister Hugo de Jonge van VWS en minister van gehandicaptenzaken Rick Brink steunen het Akkoord.

Het Akkoord is het resultaat van een vrolijke, intensieve en eensgezinde serie overleggen tussen het ministerie van VWS en een tiental organisaties. Speeltuinbendeleider Ilse van der Put is een van de aanjagers: “Bij de implementatie van het VN Verdrag Handicap bleek men het thema spelen in eerste instantie te zijn vergeten. Spelen viel ook onder geen enkel ministerie. Hugo de Jonge heeft zich toen opgeworpen als ‘minister van spelen’.” Zo kwam samen spelen op de lokale inclusieagenda van de Vereniging Nederlandse Gemeenten én op het bord van het ministerie van VWS.

Met VWS naar de speeltuin

Voor VWS was samen spelen een nieuw thema. “We hebben mensen van het ministerie meegenomen naar een speeltuin in Leidschendam en daar ook de speeltuinbende uitgenodigd”, vertelt Anouk Boslooper van het Gehandicapte Kind, een van de initiatiefnemers van het SamenSpeelAkkoord. “Zo konden de betrokken ambtenaren zelf ervaren wat ontoegankelijkheid is en wat het voor kinderen met een beperking betekent als ze niet met kinderen uit de buurt kunnen spelen. Dat was een belangrijk en verhelderend bezoek.” De volgende stap was het bijeenroepen van speel- en jeugdorganisaties om samen spelen beter te agenderen. Ilse van der Put: “Voor VWS was het een eyeopener dat we elkaar in de speelwereld al zo goed kennen, samenwerken en elkaar wat gunnen. Het hele netwerk lag al klaar, iedereen kwam naar de uitnodiging van VWS, wilde meedoen en een bijdrage leveren. Dit Akkoord is een beloning voor onze gezamenlijke inzet en betrokkenheid.”

Spelen doe je samen

Inzet van het Akkoord is de verbetering van de samenspeelmogelijkheden voor alle kinderen. Want voor kinderen geldt: spelen is pas echt leuk als je het samen met andere kinderen kunt doen. Anouk Boslooper: “In Nederland wonen meer dan 100.000 kinderen met een beperking. Voor hen is samen spelen niet vanzelfsprekend. Marie Claire (12 jaar) weet er alles van. Ze zit in een rolstoel én in de kinderraad van het Gehandicapte Kind. “Er zijn veel speelplekken waar je niet op kunt als je een handicap hebt. Vooral zand, houtsnippers of grind zijn verschrikkelijk. Veel kinderen kunnen daardoor niet spelen met kinderen uit de buurt. Dat is niet goed. Want wij zijn allemaal hetzelfde.”

SamenSpeelLoket

Het SamenSpeelAkkoord loopt door tot en met december 2021. De initiatiefnemers doen allemaal een eigen SamenSpeelBelofte. Daarin staat wat zij de komende twee jaar concreet gaan doen om de samenspeelkansen van alle kinderen te vergroten. Een in het oog springend initiatief is de opening van een SamenSpeelLoket. Jantje Beton en het Gehandicapte Kind nemen hierin het voortouw, VWS maakt het mede mogelijk. Anouk Boslooper: “Het SamenSpeelLoket moet een plek worden waar iedereen terecht kan voor informatie over inclusief spelen. Er komt een kennisloket dat alle beschikbare informatie in een keer toegankelijk maakt. We maken een kaart waarop ouders en kinderen alle samenspeelplekken kunnen vinden. We laten goede voorbeelden zien, wijzen de weg naar een geschikte inrichting en bundelen adviezen over de inrichting van samenspeelplekken. Daarnaast willen we ook een aanvraagloket inrichten voor een landelijk SamenSpeelFonds. Speeltuinverenigingen en buurtinitiatieven kunnen er hulp krijgen bij het aanvragen van subsidies, zodat ze minder hoeven te shoppen langs verschillende fondsen en loketten.”

SamenSpeelBelofte

Maar die veertien initiatiefnemers zijn pas het begin. “We roepen iedereen in Nederland die met spelen bezig is op om mee te doen. Iedereen kan een eigen SamenSpeelBelofte maken”, aldus Boslooper en Van der Put. “Wij zien wel graag dat men zichzelf echt een concrete uitdaging stelt. Een school of kinderopvangorganisatie kan bijvoorbeeld beloven dat het team een training krijgt over inclusief spelen en dat zij tijdens een ouderavond aandacht zullen besteden aan dit thema. Een ontwerper van speelplekken kan toezeggen dat elk ontwerp voortaan voor 50% bespeelbaar is voor kinderen met een beperking. En gemeenten kunnen beloven dat zij minimaal driekwart van hun nieuwe speelplekken samen met kinderen met een beperking zullen vormgeven.”


De komende twee jaar zullen de Beloftemakers regelmatig contact met elkaar hebben, samenwerken en kennis delen. Over de vorm waarin dit gaat gebeuren, worden nu de plannen gemaakt. “We moeten in ieder geval zorgen dat we de ruimte die we nu hebben vasthouden en bestendigen”, aldus Van der Put. “Zodat we in nieuwe beleidsplannen en begrotingen vanzelfsprekend meegaan en er op landelijk en lokaal niveau permanente aandacht blijft voor samen spelen.”


De veertien initiatiefnemers voor het SamenSpeelAkkoord

o Branchevereniging Spelen & Bewegen

o het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK)

o Hogeschool Utrecht

o Jantje Beton

o JOGG

o Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink

o Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

o Nationale Jeugdraad

o NUSO

o Platform Ruimte voor de Jeugd

o Scouting Nederland

o Speeltuinbende

o VeiligheidNL

o Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Meespelen?

Iedereen in Nederland die te maken heeft met spelen kan een eigen SamenSpeelBelofte doen: gemeenten, onderwijs, kinderopvang, jeugdwerk, speeltuinen, zorginstellingen, ontwerpbureaus, maatschappelijke organisaties, fondsen, bedrijven en individuele personen. Ga naar www.samenspeelakkoord.nl voor meer informatie.


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Elk kind speelt mee

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
buurtsport
descriptionArtikel

Inspelen op de belevingswereld van de jeugd

29 aug 2023
“Een super spannende outdoor game” lokte jongeren van de gemeente Heusden tijdens coronatijd naar buiten. “…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »