Asfaltpuist verandert in Sportplein om u tegen te zeggen

vrijdag 3 november 2017
timer 4 min
Het zag er haveloos uit, de plak asfalt ingeklemd tussen de flats in de wijk Emmerhout in Emmen. Wanneer het regende, lagen de plassen verspreid als moedervlekken op het asfaltveld. Geen kind dat erop speelde. Dat kan anders, vonden wijkbewoners. Zij namen het initiatief om het braakliggende asfalt om te toveren tot een Sportplein om u tegen te zeggen.

Ergens zes jaar geleden vraagt een van haar kinderen terloops of het niet mogelijk is om een paar basketbalpalen te planten op het asfaltveld aan de Lemzijde. Wijkbewoonster Jiska Ravor weet het nog goed. Twee basketbalpalen zouden de speelmogelijkheden op de lap asfalt al enorm vergroten. Want de speelmogelijkheden, die zijn op dat moment miniem. Ja, op het asfalt kun je een bal naar elkaar stuiteren. Maar dat is het wel zo’n beetje. Dus twee baskets voor een extra speldimensie, het is zo’n gek idee nog niet.

Kant-en-klare ideeën

Ravor slaat aan het fantaseren wat er van het troosteloze stuk asfalt te maken valt. Snel blijkt dat ook andere wijkbewoners nadenken over de invulling van de stenen puist tussen de flats en het winkelcentrum. Voorheen stond op het asfalt een blaashal, maar toen die verdween keek de wijk jarenlang tegen een braakliggend terrein aan. Ravor vindt in wijkbewoner Rijk van Dijk een fanatieke mede-initiatiefnemer. Het idee voor een Sportplein borrelt al gauw op, een multifunctioneel plein met een voetbalkooi, een basketbalveld en als het even kan enkele tafeltennistafels.


Aanvankelijk blijkt het moeilijk om in contact te komen met de juiste instanties. Totdat het project Burgerbegroting in 2016 van de grond komt. Dankzij dit project kunnen wijkbewoners van Emmerhout voor het eerst meebeslissen hoe met geld van de gemeente de leefbaarheid van de wijk vergroot kan worden. Ravor en Van Dijk zien hun kans schoon en dienen hun plan voor het Sportplein in, vergezeld van kant-en-klare ideeën. Tijdens de beoordeling van de plannen zijn andere wijkinwoners onder de indruk van het Sportplein-plan. Vooral dankzij de ver uitgewerkte ideeën.



Credit: Flowa Fotografie

Waterdoorlatend beton

Een slordige 43.000 euro wordt beschikbaar gesteld voor het Sportplein. De eerste horde is genomen, hoewel het bedrag nog niet genoeg is om alle plannen waar te maken. “Maar”, zegt Ravor, “met zo’n bedrag op zak is het toch makkelijker om sponsoren te werven”. Het kleine idee krijgt een steeds grotere omvang. Uiteindelijk loopt de teller op tot 150.000 euro. De basis van het Sportplein is een veerkrachtige en waterdoorlatende betonvloer van Stedon. De oude plak asfalt wordt uitgehakt en vervangen door de nieuwe vloer, waarvan de onderste laag bestaat uit korrels die hemelwater als een spons opzuigen. Plassen zijn vanaf dat moment verleden tijd.


Bovendien is de vloer geluiddempend, juist om de oudere bewoners van de aangrenzende flats te ontzien. “Het kostte veel moeite om de gemeente te overtuigen van deze vloer, maar uiteindelijk is het gelukt”, zegt Ravor. De betonvloer, officieel erkend door NOC*NSF, is de ondergrond van een basketbalveld die tevens voldoet aan de eisen voor rolstoelbasketbal, een voetbalkooi en meerdere tafeltennistafels. Een sportclub zou er nog jaloers op worden. Het Sportplein is nu, zo vlak na de opening eind september, nog een kale bedoening, maar volgens Ravor komt daar rap verandering in. Bankjes worden nog geplaatst, bosschage nog aangeplant. “Juist voor de oudere flatbewoners. Zij willen ook naar buiten en kunnen dan even lekker zitten. Het Sportplein is een ontmoetingsplek.”

Freerunning

Ravor en Van Dijk zitten intussen niet stil. Een maand na de officiële opening zijn de budgetten voor 2018 alweer verdeeld. En weer is geld beschikbaar gesteld voor het Sportplein. “Het volgende doel is een parcours voor freerunning en bootcamp”, zegt Ravor trots. “Dat wordt dan het eerste van Drenthe.”



Credit: Flowa Fotografie

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »