Artikel

Waarom buiten spelen een goed medicijn is tegen osteoporose

Broze botten en verminderde spierkracht horen onherroepelijk bij het ouder worden. Kinderen die veel buiten spelen, lopen op latere leeftijd minder kans op spier- en botaandoeningen als sarcopenie en osteoporose. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de universiteit in Melbourne onder diverse Australiërs.

Voor 66 procent van de 50-plussers die een botfractuur ervaren (meestal de pols, ruggengraat, heup en lies) is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere chronische gezondheidsproblemen, evenals een verminderde kwaliteit van leven en onafhankelijkheid. Bovendien schrijven de Australische onderzoekers dat 20 procent van de ouderen die een heup breken, binnen zes maanden zal sterven. Omdat de voorspelling is dat het aantal ouderen met bot- en spierfracturen zal stijgen, wordt ook rekening gehouden met sterk stijgende gezondheidskosten. Kortom, een niet zo opbeurend verhaal.

Oplossing: buiten spelen

Dan het positieve gedeelte. Natuurlijk zijn er allerlei middelen en oplossingen die helpen bij de bestrijding van deze klachten, maar één daarvan bleef volgens de onderzoekers onderbelicht: de jeugd. Fysieke activiteit voor kinderen, zoals buiten spelen, verhoogt de botdichtheid en -structuur en spierkracht. Juist in de kinderjaren (tot ongeveer 20 jaar) bereikt de botmassa een piek, schrijven de onderzoekers.

 

De fysieke ontwikkeling van botten en spieren van kinderen die veel stilzitten, blijft achter ten opzichte van leeftijdsgenoten die wel veel lichamelijke activiteit kennen. Een open deur allicht, maar niet vaak is deze constatering in verband gebracht met ouderdomskwalen als osteoporose en sarcopenie. Hoewel verder onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat zogeheten sedentaire kinderen (kinderen die veelal stilzitten) een botdichtheid hebben die 10 procent lager is dan actievere leeftijdsgenoten. Dat betekent een vergrote kans op botbreuken op oudere leeftijd.

Evenwicht herstellen

Behalve positieve lichamelijke kenmerken, ontwikkelen kinderen die veel bewegen ook reactievaardigheden, zoals het vermogen om een bal te vangen of om obstakels te ontwijken. Buiten spelen verbetert het herstellen van het evenwicht na het struikelen over iets. ‘Als deze vaardigheden niet worden ontwikkeld tijdens de kinderjaren, blijft de kans op vallen groot gedurende de rest van het leven van een persoon’, aldus de onderzoekers.

 

Vooral kinderen uit een sociaal achtergesteld milieu lopen kans op latere leeftijd geconfronteerd te worden met bot- en spieraandoeningen. Deze kinderen lopen volgens de onderzoekers meer kans op een zittende levensstijl, in combinatie met een lage calciumspiegel, een verhoogde kans op roken en een verminderd vermogen om gezondheidsgerelateerde informatie te zoeken, te begrijpen en te gebruiken.

4 aanbevelingen

Het onderzoek doet vier aanbevelingen om de kans op osteoporose in een latere levensfase te verminderen.

 

1. Lichamelijke activiteit
Moedig kinderen aan fysiek actief te zijn. Buiten spelen kan overal: thuis, in parken en op schoolpleinen.

 

2. Calciumgebruik
Kinderen moeten hun aanbevolen dagelijkse calcium binnenkrijgen.

 

3. Vitamine D
Vitamine D is gezond voor kinderen. En waar vind je vitamine D? Juist, tijdens het buiten spelen.

 

4. Eiwitconsumptie
Eiwitten zijn een bron van aminozuren die belangrijk zijn voor de botstructuur. Melk is behalve een bron van calcium ook een bron van hoogwaardige eiwitten. Mensen met een goed voedingspatroon hebben een betere bot- en spierkwaliteit.

Deel dit artikel