Pannakooien in Hoenderloo en Lochem

dinsdag 5 maart 2019
timer 4 min
Lekker uitrazen en genieten van technische trucjes: bij jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep en Pactum staan nieuwe pannakooien.

Pannakooien kunnen zich verheugen in een almaar toenemende populariteit. De stalen voetbalkooien maken een ware opmars door en zijn inmiddels te vinden op menig gemeenteplein, schoolterrein, camping en sportaccomodatie, maar ook op indoorlocaties.In de pannakooi kan de jeugd zich uitleven met technische hoogstandjes en het scoren van een ‘panna’: de bal door de benen spelen van de tegenstander. 


Dutch Panna BV is een voorloper op het gebied van stoere, robuuste, rondepannakooien. De firma hecht veel belang aan de veiligheid, stevigheid, kwaliteit en afwerking van haar kooien en maakt gebruik van hoogwaardige, valdempende ondergronden gemaakt van gerecyclede sportschoenen. De pannavelden zijn bijgevolg bestand tegen enthousiast jeugdig ‘geweld’ en staan garant voor veilig en langdurig speelplezier.

Veel positiefs 

Dutch Panna-directeur John Driessen ziet het groeiende succes van de pannawedstrijdkooi tevreden aan. “Pannavelden hebben de jeugd veel positiefs te bieden”, zegt hij. “Dankzij de kooien trekken jongeren meer naar buiten en gaan ze samen sporten. Dit sociale aspect in combinatie met de typische baltechnische hoogstandjes die horen bij pannavoetbal, maakt deze sport zo aantrekkelijk voor de jeugd.” 


Stichting van het Kind heeft feitelijk dezelfde doelstelling en zet zich in om jongeren in de jeugdzorgmeer mogelijkheden tebieden om te sporten. Het is dus niet verwonderlijk dat de stichting toenadering heeft gezocht tot Dutch Panna om hierin samen op te trekken. Deze samenwerking leiddein april 2018 tot de realisatie van een eerste pannakooi bij jeugdzorginstelling ’t Anker in Harreveld.


Nieuwe projecten 

“Dit succes smaakte naar meer en leidde ook tot meer”, vertelt projectmedewerker Sanne Immerzeel van Stichting van het Kind. “Zo hebben we in november samen een tweede project gerealiseerd in Hoenderloo en in december een derde project in Lochem. Daarmee staat de teller nu op drie succesvolle projecten en we verwachten in 2019 nog zeker vijf nieuwe pannakooi-projecten te kunnen verwezenlijken.” 


Het project bij De Hoenderloo Groep – mede mogelijk gemaakt door Bouwcenter Nederland – zorgt ervoor dat vooral de jonge kinderen in de instelling meer speelmogelijkheden hebben. Gekozen is hier voor een twee meter hoge kooi. Deze heeft veel uitstraling en geeft spelers het gevoel van ‘wow, ik sta in een echte wedstrijdkooi’. Extra voordeel van de hoge kooi is dat deze mogelijke agressie van buitenaf tegenhoudt. 


De pannakooi bij jeugdzorginstelling Pactumin Lochem is eveneens twee meter hoog en voorzien van een valdempende en gerecyclede ondervloer. Voordien,vertelt Immerzeel, wasdaar geen enkele speelmogelijkheid. “Pactumwilde graag veranderingen doorvoeren en onze plannen pasten perfect daarin. Dankzij steun van een stichting in Zeist staat er nu een volwaardige Dutch Panna-wedstrijdkooi.”



Onderdeel van therapie 

“Het mooie van pannakooien bij instellingen”, vervolgt Immerzeel, “is dat ze ook gebruikt kunnen worden als onderdeel van therapie. Het spel, met name de panna’s en trucjes, wekt bij jongeren bepaalde emoties op, wat een insteek kan bieden voor nadere behandeling. Behalve als speel- en uitraasmogelijkheid kunnen de kooien dus ook een praktische rol spelen om jongeren beter te laten omgaan met hun emoties.” 


“Dat onze Dutch Panna-wedstrijdkooien een bepaalde meerwaarde kunnen hebben voor jeugdinstellingen, kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen”, reageert Driessen. “Het is immers ook ónze insteek om niet alleen veel plezier en extra beweegmogelijkheden te biedenaan jongeren, maar ook om bij te dragenaan het stimuleren en verbeteren van hun sociale vaardigheden en algehele ontwikkeling.

Ook bij slecht weer 

Dankzij de speciale ondergrond is de pannakooi ook bij slechter weer goed te gebruiken. “Dat is een echt pluspunt waarmee de jongeren in Harreveld, Hoenderloo en Lochem inmiddels veel ervaring hebben”, aldus Immerzeel. “Verder valt het ons op dat het materiaal en de constructie van de kooien nergens nog beschadigd is geraakt, ondanks de ruwheid en soms de agressie die de doelgroep heeft.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 01/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »