Artikel

Buitenspelen saai? Vind de leukste speelplekken in de buurt

Sinds buitenspeeldag 2020 is de website www.buitenspeelkaart.nl online. Hierop zijn 21.000 (grotendeels) openbare speel- en sportplekken in Nederland vinden. De website maakt bewoners en bezoekers makkelijk en snel wegwijs in het speel‐ en sportaanbod in hun woonplaats.

De Buitenspeelkaart werkt eenvoudig. Je zoekt op een plaatsnaam, klikt op de S-button en alle speel- en sportplekken verschijnen.  

Elke gemeente kan meedoen 

Elke gemeente kan eenvoudig meedoen. Zo wordt de Buitenspeelkaart een platform waar heel Nederland plezier van heeft. Inmiddels staan van 110 gemeenten de speel- en sportplekken op de Buitenspeelkaart. Deze locaties worden geüpdatet, dus de informatie en foto’s op de website blijven actueel. Gemeenten kunnen de kaart ook inzetten voor participatietrajecten. De speel- en sportplekken staan dan niet alleen op de algemene website, maar zijn ook te vinden via een eigen link. Kijk bijvoorbeeld op www.buitenspeelkaart.nl/amsterdam. 

Op vakantie in eigen land 

Deze zomervakantie was de Buitenspeelkaart voor veel medelanders een uitkomst. Want veel mensen bleven thuis of gingen op vakantie in eigen land. Als het ergens te druk is, kun je gemakkelijk een andere plek zoeken en tijdens een hittegolf is het ook wel lekker als je een schaduwrijke speelplek kunt vinden.  

Pas het begin  

De komende maanden wordt de website verder ontwikkeld. Zo komt er een filter waarmee je gericht kunt zoeken naar bijvoorbeeld trapveldjes of speeltuinverenigingen. Begin 2021 wordt het mogelijk om speel- en sportplekken te beoordelenToegankelijkheid en samenspelen is een van de beoordelingscriteria. Zo wordt het voor kinderen met een handicap gemakkelijker om fijne buitenspeelplekken te vinden.  

Ontwikkeling Buitenspeelkaart 

De Buitenspeelkaart is een initiatief van bureau Speelplan in samenwerking met alle deelnemende gemeenten. Als advies-, ontwerp-, en inspectiebureau komt het team van Speelplan door het hele land. Op deze manier is een flinke database van speel- en sportplekken opgebouwd. Grotendeels zijn dit openbare locaties en die wil Speelplan graag met heel spelend en bewegend Nederland delen! 


Het is belangrijk en eigenlijk vanzelfsprekend dat openbare speel- en sportplekken gemakkelijk te vinden zijn. Tijdens participatieprojecten met bewoners krijgen wij vaak de vraag waar plekken online te vinden zijn. Meestal was dat overzicht er niet. Dat was voor Speelplan aanleiding om www.buitenspeelkaart.nl te ontwikkelen 

Buitenspelen stimuleren 

Speelplan wil met de website meer bekendheid geven aan de speel en sportplekken om zo iedereen, van jong tot oud, te stimuleren om lekker naar buiten te gaan. 


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2020. Lees meer van BuitenSpelen in onze gratis online bibliotheek

 

Deel dit artikel