Artikel

Waarom iedere school The Daily Mile in zou moeten voeren

Het is een begrip in Engeland en Schotland en wordt inmiddels in groeiende mate ook toegepast op basisscholen in Nederland. The Daily Mile. Kinderen worden tijdens lesuren naar buiten gestuurd om 15 minuten rondjes te lopen of te rennen.

The Daily Mile is zes jaar geleden bedacht op de St Ninians Primary School in het Schotse Stirling. De leraren vonden dat de leerlingen fitter moesten worden en voerden The Daily Mile in. Iedere dag een kwartiertje lopen of rennen op eigen tempo, dat was het idee. Gewoon tijdens de lesuren. The Daily Mile werd min of meer ingebed in het onderwijs op de school. Andere scholen pikten het idee op en inmiddels vindt het loopkwartiertje dagelijks plaats op zo’n 3.600 basisscholen in 35 landen.

Laagdrempelig

Het is algemeen bekend dat teveel stilzitten slecht is voor de gezondheid. Slechts 40 procent van de kinderen beweegt genoeg. De resultaten zijn bekend. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is schrikbarend gestegen. De gevolgen voor de lange termijn zijn eveneens niet mals. Kinderen met overgewicht lopen later meer kans op diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten.

 

Een ander weetje: sinds de jaren tachtig is de lichamelijke fitheid van kinderen afgenomen. Ze kunnen niet zo ver rennen als dat hun ouders in hun kinderjaren konden. The Daily Mile, kortom, is in elk opzicht dus een nobel initiatief. Ook omdat het laagdrempelig: het is ingevoerd door leraren met nuchter boerenverstand en het is zeer makkelijk in te passen in het onderwijssysteem. Bovendien kunnen kinderen hun eigen tempo bepalen en kan The Daily afgelegd worden zonder daarvoor allerlei sportkleding aan te moeten trekken.

Onderzoeksresultaten

Maar hoe zijn de resultaten? Wat is de toegevoegde waarde van The Daily Mile? Onderzoekers van de universiteiten in Edinburgh en Stirling namen de The Daily Mile onder de loep en kwamen met de volgende resultaten. Aan het onderzoek hebben 391 kinderen van vier tot twaalf jaren van twee scholen meegedaan. De ene school had de The Daily Mile geïntroduceerd, de andere niet.

 

Drie zaken werden gemeten: fitheid, fysieke activiteiten en sedentaire tijd (de tijd dat een kind stilzit) en de ontwikkeling van lichaamsvet. De kinderen op The Daily Mile liepen, verhoogden hun fysieke activiteit met 9 minuten per dag en verlaagden hun zittende tijd met 18 minuten per dag. De afstand die deze kinderen konden afleggen binnen 15 minuten nam toe met gemiddeld 40 meter. Het lichaamsvet nam gemiddeld met 4 procent af.

 

Bovendien blijkt uit eerdere onderzoeken dat extra beweging ertoe leidt dat kinderen extra wakker zijn, zich beter kunnen concentreren en zich bovendien fijner voelen.

Deel dit artikel