Onderhoud van ondergronden en toestellen in één hand

woensdag 8 juli 2020
timer 5 min
Gemeente Amsterdam heeft het onderhoud van speeltoestellen en ondergronden ondergebracht bij KSP en HVR Speeltotaal. De twee werken nauw met elkaar samen. In totaal gaat het om ruim 7000 speeltoestellen verdeeld over 1497 locaties. KSP neemt 3600 toestellen voor haar rekening en de helft van de locaties.

Met deze integrale aanpak houdt de gemeente speeltoestellen actueel en kan incidenteel en gepland onderhoud op een efficiënte wijze worden uitgevoerd. De KSP- aanpak slaat aanandere gemeenten zijn zeer belangstellend en willen ook op deze manier ontzorgd worden. Na Amsterdam gaat Lansingerland verder met KSPOok deze gemeente brengt onderhoud van speeltoestellen en ondergronden in één hand onder bij het in Lelystad gevestigde KSP. Binnen de samenwerking van KSP en HVR brengen beiden hun jarenlange expertise in: voor toestellen HVR en voor de ondergronden KSP. 

CO2-footprint 

Tegelijk met het onderbrengen van inspectie en onderhoud bij één externe partij heeft Amsterdam ook een stap gezet in het kader van de ambities om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In de aanbesteding van het inspectie- en onderhoudsproject zijn nadrukkelijke eisen naar voren gebracht om CO2-emissie te reduceren. Voor KSP, sinds enige tijd lid van de Stichting Nederland CO2 Neutraal, betekende dit onder andere dat bedrijfsprocessen aantoonbaar bij moeten dragen aan CO2-emissie. Deze eis heeft onder andere geleid tot de aanschaf van elektrisch materieel Met het oog op verlaging van de CO2 footprint heeft KSP ervoor gekozen om uitsluitend gebruik te maken van producten uit NederlandOm het aantal transportkilometers te reduceren gaan producten direct af fabriek naar de depotlocatie van KSP in AmsterdamIn inkoopcontracten is voorts vastgelegd dat leveranciers verplicht zijn om met volle vrachten leveringen te doen.   

ABSweb 

KSP werkt in Amsterdam met het Aantoonbaar Beheer Systeem (ABSweb), ontwikkeld door Speelplan en DCTT, een webbased beheersysteem voor speelplekken en -toestellen. Met behulp van een ABSapp worden inspectie- en onderhoudsresultaten eenvoudig gekoppeld aan een database. Wijzigingen kunnen direct worden doorgevoerd, waardoor de informatie up-to-date blijft. 


KSP combineert deze app met de in eigen beheer ontwikkelde app
 voor onderhoud en beheer van ondergronden. In de ABSapp registreert KSP alle onderhoudswerkzaamheden en inspecties. De gemeente heeft zo permanent zicht op de actuele stand van de speeltoestellen en locaties in de stadOok wordein de app eventuele aandachtspunten, verbetervoorstellen en adviezen opgenomen. Die informatie vormt de input voor het periodiek overleg van KSP met de gemeenteDe informatie wordt ook in fotos vastgelegd. Op basis hiervan worden onder andere onderhoudsfrequenties van specifieke toestellen, ondergronden en locaties afgesproken.  

Dagelijkse aanwezigheid 

ABSweb geeft een enorme versnelling aan de voortgang van werkzaamheden, en zorgt voor bijzonder tevreden burgers. KSP directeur Joost Sweep legt uitAmsterdam heeft ons aan het denken gezet. Door onze aanwezigheid op locaties zijn wij een direct aanspreekpunt voor bewoners. Ze meldden ons wat ze wel of niet goed vinden, en wijzen ons op punten die onderhoud vereisen. Die informatie gaat in de app en wordt gecommuniceerd met de gemeente. Als de gemeente het groene licht geeft, gaan we direct aan de slag. Waar voorheen onderhoud wekenlang op de plank bleef liggen, zien burgers nu dat direct wordt ingegrepen. De tevredenheid van burgers over hun stad en het bestuur schiet daardoor omhoog.”


Jasper Lank
haar, die in Amsterdam de KSP activiteiten coördineert, voegt toe: “We zijn nu vanaf 1 januari dit jaar in Amsterdam aan de slag. In deze korte periode zijn we echt het aanspreekpunt geworden voor de bewonersAls er iets mis is met een speeltoestel of ondergrond krijgen we dat van burgers te horen. Ze kunnen dat overigens ook via de website van de stad te kennen geven, en dan komt het via ABSweb bij ons binnen. Is de gemeente van mening dat de melding urgent is, zijn we binnen twee uur ter plaatse voor herstel. Omdat we in de stad een eigen depotlocatie hebben, kunnen we supersnel schakelenDat waarderen burgers enorm. Wat burgers ook waarderen is dat ons materieel elektrisch aangedreven is, wat veel minder geluidsoverlast met zich meebrengtOok heb je geen uitlaatgassenook dat vinden burger heel prettig.”  Joost Sweep knikt instemmend: “Maar wat voor ons ook heel erg meetelt is de tevredenheid van de opdrachtgever. Want die wordt door onze integrale aanpak volledig ontzorgdHet gehele traject van inspecties en onderhoud van speeltoestellen en ondergronden is nu bij één externe partij ondergebracht. Terwijl ze toch een vinger aan de pols hebben en het gehele traject digitaal kunnen volgen en snel besluiten kunnen nemen over herstel en onderhoud, wat bewoners van de stad enorm waarderen.”  

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Onderhoud van ondergronden en toestellen in één hand

Meer artikelen met dit thema

rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Sporten in de natuur

19 jan om 12:21 uur
Tijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »