Corona verhoogt druk op speelplekken in de openbare ruimte

donderdag 8 oktober 2020
timer 6 min
De intensiteit van het gebruik van toestellen en ondergronden in Corona tijd is sterk toegenomen. Gevolg is meer slijtage aan ondergronden en toestellen, en meer schades door vandalisme. Volgens Jasper Lankhaar, van KSP in Lelystad en Vinkel, is het aantal onderhouds- en reparatiewerkzaamheden in de afgelopen periode met een derde toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren.

Hidde Mulder, coördinator groen, spelen en recreatiegebieden gemeente Westland bevestigt dat toestellen en ondergronden in Corona tijd extra belast zijn“Door Corona, het mooie weer en dichte scholen zijn de openbare speelruimtes gedurende het voorjaar en de zomermaanden heel druk bezocht. Het was één lange zomervakantie. Ook in Westland heeft dat geleid tot versnelde slijtage van toestellen en ondergrondenOok kampte de gemeente met meer schades door vandalisme. 

Veiligheid staat voor op 

Westland, een fusiegemeente van 11 kernenheeft ruim vierhonderd speellocaties met meer dan 1800 speeltoestellen. Inspectie is uitbesteed aan Speelplan. Viermaal per jaar inspecteert dit bureau speeltoestellen en eenmaal per jaar sporttoestellen. Via een GIS-tool wordt de gemeente op de hoogte gehouden van de status van de toestellen. Schademeldingen proberen we zo snel mogelijk op te lossen. Als gemeente heb je de plicht om ervoor te zorgen dat speelfaciliteiten in orde zijn conform het WASVeiligheid staat voor op.” 

Inspecties 

De afgelopen periode hebben we bij inspecties meer slijtage en meer schades waargenomen. Ook in Westland,” bevestigt Walid Rahman, directeur van SpeelplanDeze stijging wijt hij niet alleen aan Corona. “Heel veel toestellen zijn aan het eind van hun levenscyclus. Eind jaren negentig zijn vanwege veranderde regelgeving heel veel nieuwe toestellen geïnstalleerdNa die vernieuwingsgolf maakten veel gemeenten een pas op de plaats. Je ziet nu dat die verouderde toestellen de extra drukte door Corona niet aankunnen.” Is vervanging dan de oplossing? Dat is te kort door de bocht. Rahman benadrukt het belang van inspecties. “Nu toestellen en ondergronden onder druk staan is inspectie uitermate relevant. Op tijd schade signaleren en onderhoud en reparatie in gang zetten verlengt de levensduur van toestellen en borgt de veiligheid van speelfaciliteiten. 

Periodiek onderhoud 

Jasper Lankhaar zit op dezelfde lijn: “Door regelmatig onderhoud herstel je gebreken vroegtijdig, je grijpt in voordat de schade erger wordt. Door periodiek onderhoud verleng je de levensduur en worden investeringsbudgetten effectief en op de juiste manier ingezet.” Lankhaar vervolgt: “Door periodiek onderhoud kom je niet voor verrassingen te staan. Digitaal wordt de status van het areaal vastgelegd en via een app gerapporteerd. De gemeente blijft zo op de hoogte waar onderhoud en, op termijn, vervanging nodig isZo kun je je budgettering goed in de hand houden.” Lankhaar benadrukt dat zo’n aanpak voorkomt dat je onverwacht een toestel of ondergrond moet gaan vervangen. Met periodiek onderhoud hou je - niet alleen in Coronatijd -  de kosten beter in de hand. 



Jasper Lankhaar, KSP

Rijksoverheid financiert mee 

Westland bewandelt ook de weg van periodieke inspectiesMaar Mulder wijst er op dat budgetoverschrijdingen door Corona bijna niet zijn te vermijden. Als er tekorten ontstaan kan hij een beroep doen op het CoronapotjeHij legt uit: “De rijksoverheid heeft geld opzij gezet voor de financiering van extra maatregelen die een gemeente moet nemen vanwege Corona. Het extra onderhoud van speeltoestellen en ondergronden en daarmee gepaard gaande uitgaven kunnen deels vanuit die voorziening worden gefinancierd.   

Creativiteit 

Zo’n extra geldstroom geeft lucht. Maar budgettaire krapte stimuleert ook de creativiteit, wijst Lankhaar op een andere uitweg. “KSP onderhoudt toestellen en ondergronden door het hele land, ook in Westland. Waar dat nodig is, vernieuwen we de ondergronden en verduurzamen we de speelplek, zoals recent is gebeurd in het centrum van s-Hertogenbosch. Het ging hier om een gedateerde speellocatie die we met minimale middelen een nieuw leven hebben ingeblazen. Zwarte, rubberen tegels zijn vervangen door een nieuwe, kleurige ondergrond, met daarin uitdagende speelaanleidingen verwerkt, zoals strand, hinkelbaan en visjesmotief Door deze transformatie kregen ook de speeltoestellen, als extra bijvangst, een uplift: de speelse en veelkleurige ondergrond straalt af op de toestellen en zet deze in een nieuw licht. De speelplek kan zo weer jaren mee.” 

Skills garden 

Als je Tommy van den Dungen, van bureau Kragten, de vraag voorlegt of er extra drukte is op speelplekken in Nederland krijg je een volmondig ja te horen. Hij baseert dat op cijfers – en eigen waarneming - van de toestroom van bezoekers naar Skills Garden. Almere beet het spits af met de eerste Skills Garden van Nederland. Er staan er nu zo’n tien tot vijftien op de rol. Skills Garden, ontwikkeld in partnership door Kragtenen  Athletic Skills Model (ASM), is druk bezig met de uitrol van deze ‘nieuwe manier van denken over beweegvoorzieningen’ door heel Nederland.





Skills Garden in Almere
, aangelegd in samenwerking met KSP,  is een inslaand succes, benadrukt een enthousiaste Van den Dungen. Hij noemt een van de ingrediënten van dat succes: “De fysieke elementen in combinatie met een uitdagende beleefomgeving in de Skills Garden zijn interessant voor veel verschillende doelgroepen (jongeren, ouderen, minder validen, topsport, verenigingen etc.) waardoor de cohesie in de wijk een boost krijgt. Wat is er nu mooier dan een publieke ruimte waar verschillende doelgroepen, zowel georganiseerd als ongeorganiseerd, naartoe kunnen om te bewegen en samen te zijn? En dat ook nog een bekeken vanuit een wetenschappelijke onderbouwing waarin de kwaliteit van bewegen centraal staat. En ja, door Corona, is de drukte en behoefte aan uitdagende beweeg- en speel omgevingen nog verder toegenomen, maar het extra onderhoud dat daaruit  voortvloeit nemen we voor lief. De meerwaarde van Skills Garden in de wijk weegt daar ruimschoots tegenop.” 

 

 


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »