Interactief spelen in Amsterdam als medicijn tegen overgewicht

maandag 10 juli 2017
timer 4 min
Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. Bijna 14 procent van de kinderen tussen 4 en 18 jaar was in 2016 te zwaar. Meer bewegen is één van de oplossingen. Om kinderen te stimuleren te sporten en bewegen in de openbare ruimte zet gemeente Amsterdam onder meer interactieve speeltoestellen in. Een interview met Hafid Ouaali, Adviseur Sport en Accommodatie. Onlangs werd in Amsterdam het negende interactieve speeltoestel gerealiseerd. 

In Amsterdam wordt binnenkort een Quest Memo geopend. Waarom past zo’n urban initiative zo goed bij de stad?

Gemeente Amsterdam heeft de ambitie om zich te profileren als urban city, waarin bewegen een integraal onderdeel wordt van het ruimtelijk ontwerp. Door de verstedelijking en daarmee de toenemende druk op de openbare ruimte, staan wij voor de uitdaging om de stad leefbaar te houden ten tijde van versnelde urbanisatie in combinatie met veranderende manieren van wonen, werken en bewegen in de stad.  De Quest Memo past heel goed in een stad als Amsterdam, vanwege diens dynamiek. Een wipkip zal altijd een wipkip blijven, maar bij de Memo is het programma continu aanpasbaar en voldoet het geheel aan de eisen van deze tijd.  


Welk ‘probleem’ lost het op?

De Amsterdamse openbare ruimte is dé plek waar het stedelijk leven plaatsvindt en bloeit. Door de groeiende inwonersaantallen en  de bouw van nieuwe woningen binnen de stadsgrenzen, is een goede indeling van de openbare ruimte belangrijker dan ooit te voren.  Naast het bijdragen aan het oplossen van het woningentekort in de stad, zet de gemeente zich ook in om het sporten en bewegen te stimuleren.  Investeren in sport betekent ook investeren in openbare ruimte. Als we zoveel mogelijk mensen aan het sporten willen krijgen, zullen er extra vierkante meters bij moeten komen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Initiatieven als de Quest Memo bieden extra uitkomst vanwege de relatief kleine omvang van de speelobjecten en het gemak waarmee de interactive inpasbaar is in de openbare ruimte.

 

Naast de voordelen op ruimtelijk gebied, is interactief spelen ook een belangrijk hulpmiddel voor het tegengaan van overgewicht en inactiviteit bij kinderen. De huidige generatie kinderen groeit op met tablets, smartphones en online gamen waardoor spelen anno nu een hele andere betekenis heeft gekregen. Om die kinderen toch in beweging te krijgen, wordt het statisch gamen nu gecombineerd met actief bewegen. Door het toegevoegde wedstrijdelement worden gebruikers altijd uitgedaagd hun grenzen te verleggen en dan ook de kinderen die juist niet van bewegen houden.


Vanuit welke visie of welk beleid heeft Amsterdam dit project geïnitieerd?

Met de visie “Amsterdam als Bewegende Stad” willen wij de stad zo inrichten dat alle Amsterdammers bewust en onbewust worden uitgenodigd om te recreëren, sporten en spelen. Meer bewegen is essentieel voor een goede gezondheid en daarom proberen wij jong en oud in beweging te krijgen op de meest uiteenlopende manieren, bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers, het plaatsen van speelaanleidingen op druk bezochte plaatsen of door het aanleggen van uitdagende speelplekken.


Wat is uw kijk op spelen in de stad, in combinatie met de thema’s die de Quest Memo behandelt?

De wereld van sport en spel  is voortdurend in beweging en uitermate gevoelig voor nieuwe trends en ontwikkelingen. Om aan de vraag van de nieuwe generatie kinderen te voldoen, is het van belang om te durven investeren in nieuwe initiatieven.  Interactief spelen is een betrekkelijk nieuw fenomeen in onze hoofdstad. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van spelen op voldoende draagvlak en interesse kan rekenen op het moment dat het eenmaal tastbaar is voor gebruikers.  Verder is de combinatie bewegen en educatie  een ontwikkeling die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door ons. Zo zijn we in Amsterdam druk bezig om schoolpleinen op een bepaalde manier her in te richten, zodat deze geschikt worden gemaakt voor (natuur)educatie.  De Quest Memo is dan ook een goede toevoeging aan het onderwijscurriculum van de school.


Heeft u andere voorbeelden van interactief spelen in Amsterdam of is de stad voornemens om meer projecten te ontwikkelen?

Op dit moment hebben wij in Amsterdam negen interactieve speeltoestellen. In ons geactualiseerde speelruimteplan staan beschreven dat wij meer gaan inzetten op trends en ontwikkelingen en daarmee dus ook interactief spelen. Hierbij blijven de traditionele speeltoestellen natuurlijk wel deel uit blijven maken van ons speelareaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Interactief spelen in Amsterdam als medicijn tegen overgewicht

In Amsterdam staat onder meer deze interactieve voetbalmuur

Meer artikelen met dit thema

watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Gamification in de buitenruimte hoeft niet technisch en ingewikkeld te zijn’

11 sep 2023

Hoe motiveer je kinderen om buiten te spelen en bewegen door aan te sluiten op hun belangstelling voor apps en…

Lees verder »
rererer
descriptionArtikel

Spelen tussen baksteen

6 sep 2023
Wat was jouw favoriete speelplek als kind? Was dat binnen of buiten? En was het een plek met of zonder supervisie…
Lees verder »
buurtsport
descriptionArtikel

Inspelen op de belevingswereld van de jeugd

29 aug 2023
“Een super spannende outdoor game” lokte jongeren van de gemeente Heusden tijdens coronatijd naar buiten. “…
Lees verder »
rerere
person_outlineBlog

Wie moet je via ‘gamification’ verleiden tot buitenspelen?

22 aug 2023

Het is echt nodig dat kinderen meer gaan buiten spelen en dat tieners en volwassenen meer gaan bewegen. Met…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

JOGG ondersteunt gemeenten met inzetten beweegapps om jeugd in beweging te krijgen

17 aug 2023
In hun streven om kinderen meer in de buitenruimte te laten spelen en te bewegen, kijken steeds meer gemeenten…
Lees verder »
43434
descriptionArtikel

Van vierkante ogen naar ronde spierballen

11 aug 2023
"Onze buitenspeelindustrie is op het gebied van marketing geen partij voor de game-industrie. Wie niet sterk is…
Lees verder »