Kinderparticipatie in Hoorn: ‘Kinderen zijn de baas’

maandag 10 augustus 2020
timer 4 min
“In tijden van corona is kinderparticipatie ingewikkeld”, begint Klaas Blaak, jeugdwerker en coördinator bij Stichting Netwerk Hoorn, het gesprek met BuitenSpelen. Ingewikkeld omdat in de optiek van Blaak kinderparticipatie veel meer is dan consultatie. Dat kan immers ook op afstand. Maar juist het contact met kinderen vindt hij de basis van kinderparticipatie. “Dat ligt door corona nu even lastig.”

Blaak heeft het zo vaak zien gebeuren. “Kinderen mogen meepraten over de inrichting van een speelplek. Ze krijgen twee ontwerptekeningen van een extern bureau voorgelegd en daar mogen ze in wegstrepen wat ze niet leuk vinden, en ze krijgen ruimte om wat toe te voegen. Ik noem dat consultatie. Dat is geen participatie. Je moet kinderen van begin af aan meenemen. Ga met ze naar het braakliggende terrein waar de gemeente wat mee wil qua spelen, en zet ze aan het werk. En je geeft ze de opdracht mee: jullie bepalen hoe het eruit komt te zien. Laat ze tekeningen maken over hoe het eruit moet zien.” Die aanpak werkt uitstekend, heeft Blaak ervaren. Hij pakt er een voorbeeld bij: natuurspeeltuin het Boezelbos op de grens van Hoorn en Blokker. 


We zijn met drie BSO-klassen gaan kijken op het terrein. Er was nog niks. We hebben ze schilderspullen gegeven, daar zijn hele mooie ontworpen uit voortgekomen. De rest van de school is toen gevraagd om de beste ideeën eruit te halen en het mooiste ontwerp te kiezen. Alles samen met de kinderen was ook nadien steeds het uitgangspunt. Dat betekent dat we ook naar de uitvoering en het beheer en onderhoud zijn gaan kijken, met de kinderen. Dat geeft een enorm betrokkenheid en kinderen voelen zicht verantwoordelijk voor wat er met hun natuurspeeltuin gebeurt. Ze hebben meegeholpen met planten en hun ouders hebben een muurtje gemetseld. Door kinderen op deze manier te betrekken bij de inrichting van de leefomgeving – daar komen de mooiste dingen uit voert. En wat misschien nog wel belangrijker is: die betrokkenheid bij de eigen leefomgeving gaat een leven lang mee. 

10.000 euro cheque 

Voor het ontwerp  en uitvoering van een natuurspeelplaats elders in hoogbouwwijk de Grote Waal in Hoorn pakte Blaak het anders aan. “De kinderen van de Jules Verne School kregen een cheque van 10.000 euro in handen. Te besteden aan de inrichting van een natuurspeelplaats. Wij hebben verder onze mond gehouden. De kinderen benoemden een bestuur met voorzitter, secretaris en penningmeester. Ze zetten allerlei procedures uit. Alle kinderen maakten een ontwerp. Ze bedachten zelf een naam en ontwierpen een logo. En samen met hun ouders hebben ze het uiteindelijke ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd. De hele buurt kwam in beweging, iedereen deed mee. De winst van deze aanpak is niet alleen dat de buurt er een prachtige plek bij heeft gekregen maar ook dat niemand, met slechte bedoelingen er met z’n tengels aan durft te komen. Het vandalisme is nihil.”   

Gemeente 

Als jeugdwerker zet je jezelf, zoals bij de Jules Verne School, aan de zijkant. Je staat echt aan de zijlijn want de kinderen willen dat. Dat is best spannend. Maar bij onze participatieprojecten in Hoorn is dat altijd heel goed gegaan. Ook bij de Jules Verne School. Wat helpt is dat de gemeente vierkant achter onze aanpak staat. Het speelbeleid van de gemeente maakt ruim baan voor natuur op speelplaatsen. Daar is budget voor vrijgehoudenVoorafgaand aan een participatieproject staat het te besteden bedrag vastDat is een van de voorwaarden om een participatieproject te laten slagen. Je moet heel goed weten wat je kunt besteden. Maar het allerbelangrijkste voor het welslagen zijn natuurlijk de kinderenBlijf met ze in gesprek en luister goed naar wat ze willen. De kinderen zijn de baas!   

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kinderparticipatie in Hoorn: ‘Kinderen zijn de baas’

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
buurtsport
descriptionArtikel

Inspelen op de belevingswereld van de jeugd

29 aug 2023
“Een super spannende outdoor game” lokte jongeren van de gemeente Heusden tijdens coronatijd naar buiten. “…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »