Artikel

Sneak preview: kidspanel Belevenissenbos

In het aankomende nummer van BuitenSpelen verschijnt weer een Kidspanel. In dit artikel een sneak preview over het onderwerp van deze editie: het Belevenissenbos in Lelystad.

Het Belevenissenbos in Lelystad is een van de grootste natuurlijke speelplekken van Nederland, met 40 hectare mogelijk zelfs de grootste. Het is een groot gebied en is onderdeel van het Zuigerplasbos van Staatsbosbeheer. Een gebied waar – de naam zegt het al – zand is gewonnen voor de dijken ten tijde van het droogleggen van Flevopolder.


Later zijn daar
omheen bosgebieden aangeplant en is een groot natuurgebied ontstaan. In 2012 is binnen het Zuigerplasbos een natuurspeelplaats ontwikkeld; het Belevenissen bos. Een natuurspeelplaats die inmiddels min of meer zelfstandige status heeft gekregen aangezien een speciale stichting is opgericht die met eigen vrijwilligers de natuurspeelplaats beheert en onderhoudt.


‘Natuurlijk spelen’ is de afgelopen jaren een belangrijk begrip geworden in de branche. Een begrip waarvan de betekenis steeds breder wordt getrokken en daarmee ook steeds
algemener wordt. Van oorsprong stond natuurlijk spelen voor ‘een plek waar spelen en de natuur bij elkaar komen’. Inmiddels staat het vaker symbool voor ‘speelruimte met ruimte voor groenvoorzieningen en natuurlijke materialen’, voor een ander zelfs nog algemener tot ‘een plek waar een kind (weer) uitdaging vindt’. Hoeveel natuur is er immers te vinden of te creëren op een schoolplein? Komt daar spelen en natuurbeleving bij elkaar of vindt een kind daar meer uitdaging dan op een traditioneel plein? 


Eigenlijk vragen die er vaak niet toe doen. Het staat voor het denkpatroon van volwassenen en is veelal gericht op binnenhalen van subsidies en sponsorbijdragen. Voor een kind vaak niet interessant. Spelen in het Belevennissenbos is voor kinderen ‘lekker spelen in de natuur’. Zij zien deze plek als natuur. Dat is voor hen logisch want ‘hier woont toch verder niemand, alleen maar dieren’. En het schoolplein, dat is geen natuur, dat is een schoolplein. Heerlijk helder hoe eenvoudig kinderen denken. 

Waterpret 

Tijdens het veldbezoek was het een warme dag, zoals we er deze zomer vele hebben gehad. De kinderen, eigenlijk hun ouders, komen vandaag hierheen omdat het hier relatief rustig is (in verhouding tot het strand) en hier lekker in het water gespeeld kan worden. De meestekinderen hebben waterschoentjes aan, maar niet allemaal. De kinderen hebben hierdoor meer grip op de balanceerelementen in- en over het water, zeker wanneer ze nat zijn.


Ook vinden de ouders het fijner ‘omdat je nooit precies weet wat je onder water allemaal tegen komt’.
De kinderen spelen samen en voor hen maakt het niet uit of ze wel of geen waterschoenen aan hebben. De jongste heeft ‘gewoon’ zwembandjes, maar doet niet onder voor de grotere jongens. Ook hij klimt lekker in het rond en springt naar hartenlust in het diepe en ondiepe water. Ook hierin blijkt voor kinderen dat definitie van ‘diep’ en ‘ondiep’ even helder en tegelijk per kind verschillend. Ondiep water is ‘tot aan de knieën ongeveer’ en ‘het diepe’ is vanaf je middel. Op de website van het Belevenissenbos staat (www.belevenissenbos.nl) dat de diepte van het water slechts kan oplopen tot ongeveer 1 meter diepte. Veilige dieptes en online wordt het water als ‘zwemwater’ gekwalificeerd.


U las een sneak preview van het Kidspanel dat in het aankomende nummer van BuitenSpelen zal verschijnen. 


Deel dit artikel