Beweegscan voor de beweegvriendelijke leefomgeving

donderdag 14 januari 2021
timer 5 min
Tien jaar geleden gingen speelruimteplannen vooral over kinderen en speeltoestellen. De laatste jaren zien we een duidelijke verandering op dit terrein. De buurt als domein voor het spelende kind is de beweegvriendelijke leefomgeving voor jong en oud geworden, tevens een van de pijlers in bijna elke omgevingsvisie.

Dat bewegen belangrijk is en waarom, is welbekend. Een visie op papier, of toestellen op een speelplek zetten lukt dan meestal ook wel. Maar om bewoners ook echt in beweging te krijgen, is meer nodig. Hiervoor werkt Speelplan met een beweegscan als afgeleide van onze speelruimtescan. Hierbij draait het om drie belangrijke onderdelen:  

Buiten 

Om buitenspelen te bevorderen is het belangrijk om te begrijpen hoe er nu buiten wordt gespeeld in een buurt. Dit inzicht komt door veldwerk, observaties en in gesprek te gaan met gebruikersVoor onderzoek naar de beweegvriendelijke leefomgeving is dat niet anders. Met een beweegscan worden de beweegmogelijkheden en verbeterkansen in kaart gebracht. 

  • Inventariseer het huidige beweegaanbod. Hierbij moet breed worden gekeken. Niet alleen naar de speelplek en het trapveld, maar ook naar de beweegmogelijkheden tússen plekken; routes, parken en de functionele waarde van openbaar groen en water. Tijdens de scan wordt het netwerk van (potentiële) beweegroutes in kaart gebracht. 

  • Naast de kwantiteit en spreiding is het belangrijk om de kwaliteit te beoordelen van het beweegaanbod. Nodigt een buurt uit tot wandelen, steppen, freerunnen of een balletje trappen? Rustpunten, afvalbakken, een watertappunt, verlichting, groen en schaduw zijn hierbij net zo belangrijk voor goed gebruik als de kwaliteit van het aanbod zelf. 

  • Beoordeel de toegankelijkheid volgens de 100-70-50-richtlijn. Na de Samenspeelplek, is de ontwikkeling van de Samensportplek een prima voornemen voor 2021. 

  • Zorg voor goede online informatie over het openbare beweegaanbod, bij voorkeur met foto’s en uitleg. Dit kan bijvoorbeeld via het platform Buitenspeelkaart.nl waar de speel- en sportplekken van veel gemeenten te vinden zijn.   

Bondgenoten

Er worden steeds meer beweegtuinen, bootcampplekken en fitnesstoestellen in de openbare ruimte aangelegdSoms werken ze prima, maar vaak groeit het mos tussen de toestellen harder dan de spierballen. Beter gebruik begint daarom bij het betrekken van bondgenoten. 

  • Inventariseer lokale bondgenoten: beweegorganisaties, -professionals en sportaanbieders en de rol die zij (kunnen) spelen in de verbetering van het beweegaanbod en programmering. Bewoners van jong tot oud zijn als (potentiële) gebruikers ook een bondgenoot.  

  • Maak samen met bondgenoten een overzicht of kaart van de verbeterkansen voor de beweegvriendelijke leefomgeving. Dit kan bijvoorbeeld met online tools als Maptionnaire. Hierop kunnen o.a. routes, succesvolle plekken en knelpunten worden aangegeven (en waarom). Dit geeft handvatten om de juiste plek en beweegvorm te kiezen (wel of juist geen exposure, combineren van sporten, een groene omgeving of juist in de buurt van een verzorgingstehuis). 

  • Een integrale aanpak met bondgenoten zorgt voor een efficiëntere inzet van middelen. In de handen van een goede beweegprofessional biedt een eenvoudig statisch toestel veel meer mogelijkheden voor gebruik dan een kostbaar bewegend fitnessapparaat. 

Beheer

Vanuit sportbeleid en sportstimuleringsfondsen worden steeds meer openbare sportvoorzieningen aangelegd. Het beheer en uiteindelijk de vervanging komen vaak voor rekening van het speelruimtebudget.   

  • Initiatieven vanuit bondgenoten zijn prima, maar zorg voor goede afstemming met de uiteindelijke beheerder. Dit geldt zowel voor toestelkeuzes als de benodigde budgetten voor onderhoud en vervanging in de toekomst.  

  • Ook sporttoestellen moeten aan veiligheidseissen voldoen en regelmatig worden geinspecteerd. Registratie in een beheersysteem is daarom een must. Het beheerprogramma ABS-Web is hiervoor een systeem dat door veel gemeenten wordt gebruikt. Sportplekken worden dan ook automatisch op Buitenspeelkaart.nl geplaatst.  

Tot slot: Bewegen begint met spelenGoedspeelplekken zijn een belangrijke basis voor de beweegvriendelijke leefomgeving. Vergeet daarbij vooral het belang van vrije speelruimte en bosjes niet. Want lekker buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de beweging, maar de hele ontwikkeling van kinderen.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. De editie is gratis te lezen in onze digitale bibliotheek


Wil je tweewekelijks op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op het gebied van spelen, onderhoud en inspectie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Beweegscan voor de beweegvriendelijke leefomgeving

Meer artikelen met dit thema

rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Sporten in de natuur

19 jan om 12:21 uur
Tijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »