Artikel

De sleutel voor een optimale speelervaring ligt bij volwassenen

Een andere kijk op buitenspelen door volwassenen kan de speelervaring voor kinderen enorm verbeteren. Dat is de overkoepelende conclusie van een driejarig onderzoeksproject in het buitenonderwijs.

De onderzoekers hielden hun onderzoek bij een centrum voor voorschools onderwijs in Portugal. Hun belangrijkste bevinding is dat de samenwerking tussen volwassenen een belangrijk aspect is in het succes van buitenspeelervaring. Geleidelijke veranderingen in de pedagogische benadering kan al een wereld van verschil maken.

Belang van spelen benadrukken

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat volwassenen het belang van buitenspelen benadrukken. Helemaal in een wereld waarin kinderen van de ene plaats naar de andere worden gereden zonder oog voor de buitenomgeving. Een factor die het buitenspelen van kinderen beperkt, is een overbeveiligde houding om risico’s te vermijden. Niet alleen ouders proberen risico’s te mijden in het spel van kinderen, ook professionals stellen veiligheid boven alles.

Risico's vermijden

Het viel de onderzoekers op dat de pedagogische professionals de binnenomgeving als veiliger en comfortabeler zagen. ‘Dus ze vermeden lange perioden naar buiten te gaan. Ze waren bang voor mogelijke ongelukken of ziektes die de kinderen zouden kunnen treffen, uit angst voor negatieve reacties van de families.’ Het onderzoek illustreert hoe professionals en gezinnen moeten samenwerken om de buitenspeelervaring te veranderen voor kinderen.


Klik op deze link om het hele onderzoek te lezen.

Deel dit artikel