Hoera, wij hebben een groenblauw schoolplein!

maandag 18 januari 2021
timer 4 min
Van een betegeld plein naar een plein waarop kinderen lekker kunnen spelen, chillen, verstoppen en in de moestuin werken. Het schoolplein van de Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht ging op de schop. ’t Is groen en groen en groen, hier hebben wij genoeg te doen!’ zongen de kinderen enthousiast. Hun vernieuwde schoolplein is het eerste groenblauwe schoolplein van Dordrecht!

Het team en de kinderen van de Dr. H. Bavinckschool wilden al jaren een meer uitdagende en groenere inrichting van het schoolplein. Die ambitie is gerealiseerd. De school heeft nu een avontuurlijke buitenspeelplek met groen, bomen die schaduw geven en een moestuin. Heel anders dan het voormalige schoolplein met enkele speeltoestellenWaar voorheen tegels domineerdenzie je nu  beplanting, er is een insectenhotel, opvang van regenwater en veel ruimte voor avontuurlijk spelen voor kinderen van alle leeftijden. Behalve een prettige speel- en beweegruimte, biedt het vernieuwde schoolplein volop ruimte voor ontwikkeling, ontdekken en aandacht voor biodiversiteit en natuureducatie. De school wil ook meer buitenlessen gaan geven. 

Budget 

De financiering liep tegen grenzen aan. Er was budget voor de vervanging van speeltoestellen, meer niet. Marianne Greenall van Schoolpleinadvies werd in de arm genomen. Hoe komen we aan meer geld? Greenall is, naast het begeleiden van het inrichtingsproces, gespecialiseerd in het werven van fondsen. Ze haalde subsidies binnen bij de Provincie, het Waterschap en bij de Gemeente Dordrecht. Ze ging op zoek naar potentiële sponsoren. Zo kwam een groot deel van het geld bij elkaar. De kinderen hebben uiteindelijk zelf het laatste deel van het vereiste geld bij elkaar gebracht met verschillende acties van koekjes bakken tot statiegeld ophalen. Als kers op de taart kreeg de school subsidie van Mijn Gezonde School om een watertappunt te plaatsen op het schoolplein. Dit watertappunt stimuleert de kinderen meer water te drinken en hun fles te vullen op het schoolplein.  

3D-ontwerp  

Dat partijen bereid waren om financieel bij te dragen kwam voort uit het enthousiasme over de plannen om het schoolplein te vernieuwenBOERplay had die plannen gevisualiseerd in een ontwerp, een overtuigende animatie die tot stand gekomen was op basis van verschillende schetsen van een landschapsarchitect en van veelvuldige en intensieve overleggen met opdrachtgever en kinderen. 

Drie zones 

Het schoolplein is ingedeeld in drie verschillende zones met daartussenin veel vrije ruimte voor vrij spel, fietsen en balspelen met voldoende zichtbaarheid en overzicht. 

Zone 1 is ingericht voor formeel spel met verschillende Robinia speeltoestellen. Om de natuurlijke uitstraling te versterken is hier gekozen voor een tigermulch valondergrond. Zone 1 grenst aan een groot buitenpodium, dat gebruikt kan worden voor optredens in de buitenlucht en buitenlessen, maar ook voor grote bijeenkomsten, zoals het Sinterklaas-en kerstfeest en de jaarlijkse talentenshow. In deze zone zijn ook twee bomen geplant voor extra schaduw. 

Zone 2 is gericht op vrij spel in het groen. Een zone met robuuste hagen, goed bestand tegen de speelintensiteit van 300 kinderen en een ondergrond van Dekowood. De zone is toegankelijk via drie ingangen. Een ingang loopt via een pad van boomstammen, een tweede ingang gaat via de zandbak en een wilgentunnel en een derde entree is een parcours van pleinplakkers en balanceerelementen. In deze zone liggen ook zwerfkeien en muurtjes van stoeptegels, die zo zijn gegroepeerd dat ze dienen als insektenhotel en tevens als muurtje om op te zitten. Een houten zitelement rond een bestaande boom, maakt deel uit van deze zone. De stoeptegels van de muurtjes zijn afkomstig van het oude schoolplein. Zone 3 is de moestuin die door de kinderen zelf wordt verzorgd. 

Samenvattend 

Het schoolplein van de Dr. Bavinckschool is groener geworden en veel aantrekkelijker voor ‘rauwers, dauwersbouwers en schouwers’. Deze verschillende speltypes hoeven elkaar niet in de weg te zitten; ook fijn samen spelen is mogelijk.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek


Tweewekelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in >>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »