Artikel

De uitdaging van een kleine ruimte

De speelplek bij de parkeerplaats aan het Clara Wieckpad in Leiden moest vernieuwd worden. Het is geen grote speelplek maar Van Ee is blij met dit soort aanvragen, omdat zij geen enkel kind de kans op spelen wil onthouden. Door ook juist wat kleinere speelplekken zoals deze aan te pakken, hebben meer kinderen een speelplek dichtbij huis.

Door: Alinde van Veldhuizen


De speelplaats heeft een ware metamorfose ondergaan. Waar eerst een gedateerd klimtoeste
l en een veerwip op met onkruid begroeide rubbertegels het straatbeeld vormden, vind je nu een moderne speelplaats die buurtkinderen elke dag weer uitnodigt tot spelen en bewegen. 


Het feit dat Van Ee blij is met het herinrichten van ook kleine speelplekken
neemt niet weg dat het inrichten van een dergelijke ruimte een leuke uitdaging is. Het bedrijf richt speelplekken in, met de focus op plezier en ontwikkeling. Door zoveel mogelijk speelaanleidingen te realiseren, ontstaat er diversiteit waardoor kinderen minder snel uitgespeeld zijn en verschillende bewegingen maken. Dat laatste draagt weer bij aan de fysieke en mentale ontwikkeling. In een kleine ruimte is het waarborgen van deze strategie natuurlijk een extra uitdaging. 


Er was al snel gekozen voor toeste
llen van de fabrikant Playdale. Deze speeltoestellen staan bekend om hun moderne en vrolijke uitstraling, de grote hoeveelheid speelwaarde per vierkante meter en hun unieke duurzaamheid.  



Nieuwe situatie van de speelplek aan het Clara Wieckpad in Leiden

De interne ontwerper kwam met twee mooie plannen. In plan A zouden k
inderen kunnen klimmen, glijden, fantaseren, balanceren, maar ook even lekker zitten en uitrusten. De uitstraling van dit plan heeft een natuurlijk karakter. In plan B zouden kinderen kunnen klimmen, glijden, duikelen en draaien. Dit plan heeft een kleurrijke uitstraling. Beide plannen zijn met de buurtbewoners gedeeld, en door middel van stemmen, konden ze kiezen welk plan ze het liefst in de wijk gerealiseerd zouden zien.


De buurtbewoners kozen voor plan A.
Afgelopen juli heeft het montageteam het gekozen ontwerp op de speelplek verwezenlijkt. Een natuurlijk combinatietoestel, wat evenwichtstoestellen en zwerfkeien om lekker op te chillen. De kinderen aan het Clara Wieckpad kunnen weer heerlijk spelen!


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2018. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek


Deel dit artikel