Artikel

Ontmoeten & interactief buitenspelen in één

De leefbaarheid van een stad bepaalt de belevingskwaliteit voor bewoners en bezoekers. We zien steeds vaker dat gemeenten veilige en gezonde speel- en ontmoetingsplekken realiseren om de omgeving aantrekkelijk en gezinsvriendelijk te maken. Een Watergames & More Spray Park is een voorbeeld van hoe gemeenten creatief kunnen omgaan met de inrichting van openbare ruimten en méér recreatiefaciliteiten kunnen bieden binnen de gemeente.

Spelen, bewegen & ontmoeten

Het realiseren van interactieve speelplaatsen, zoals Spray Parks, maken een gemeente plezierig en sociaal georiënteerd. Spray Parks zijn waterspeelplaatsen met onder andere interactieve waterspuiters en fonteinen, waarmee kinderen van jong en oud individueel of in groepsverband kunnen spelen. Combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolgrelaties en elementen die 360˚ kunnen draaien, maken het spel bijzonder interactief. Kinderen kunnen in het Spray Park vrij spelen en worden gestimuleerd méér en intensiever te bewegen, terwijl het voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats biedt.

In de praktijk: Spray Park in gemeente Capelle aan den IJssel 

Als onderdeel van een prestigeproject om de gemeente Capelle aan den IJssel aantrekkelijker te maken, is er in het Capelse Schollebos door Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, genaamd De Watervallei.

Het ontwerp 

Het Spray Park is naar wens van de gemeente ontworpen. De vorm van het Spray Park is aangepast aan de vormen van de speelvoorzieningen eromheen, zodat het in de omgeving past. Daarnaast is er rekening gehouden met de ontwikkelniveaus en speelvoorkeuren van diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn er voor de jongere kinderen rustige, lage sproeiers en voor de oudere kinderen grotere en actievere toestellen. Er ligt een slipvaste, vlakke vloer en het water wordt direct afgevoerd, zodat het park ook geschikt is voor hele jonge kinderen, zonder dat er toezicht vanuit de gemeente moet worden gefaciliteerd.Bovendien is het gehele park rolstoeltoegankelijk.

Duurzaamheid 

Ook aan de duurzaamheid is gedacht: Nagenoeg al het water wordt opgevangen & hergebruikt en de toestellen schakelen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn, wat het water- en energieverbruik laag houdt. 

Groot succes 

Sinds de opening (juli 2019) is Spray Park De Watervallei een groot succes gebleken. Het biedt een veilige speelplaats, een sociale ontmoetingsplaats en een kosteloos alternatief voor gezinnen die niet op vakantie kunnen. Zelfs inwoners van omringende gemeenten komen erop af. Bovendien draagt het bij aan minder hittestress, een hogere belevingskwaliteit en een verbetering van de gezondheid. Dit maakt het een aantrekkelijke verrijking voor de openbare ruimte.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Deel dit artikel