Artikel

'Kinderen aan het spelen en bewegen krijgen door het sportaanbod te vergroten'

Hoe krijg je kinderen naar buiten om te sporten en bewegen? Het is een vraag die door het hoofd speelde van vier sportfanaten op de Veluwe. Het antwoord moest op straat liggen, vonden ze.

Letterlijk dan. Het verbreden van het sportaanbod was een belangrijk uitgangspunt. Ze bedachten in 2017 een multifunctioneel Buitensportnet geschikt voor sporten als volleybal, badminton, tennis en voetvolley om kinderen vaker aan het sporten te krijgen in hun vrije tijd.

 

Een net en een bal. Meer zou je eigenlijk niet nodig moeten hebben. Aangezien de initiatiefnemers volleybal als basis hebben.  Want drie van de vier zijn actieve volleyballers. En die gedachte kwam uit: ”We hebben een prototype sportnet ontworpen en neergezet bij een basisschool in de buurt. Dat sloeg direct aan. Kinderen zijn in de pauzes aan voetvolleyen of volleyballen, tijdens de gymles wordt het net actief betrokken en ’s avonds zien we kinderen en ouders even een balletje slaan. Een buurtbewoner vertelde mij dat hij nieuwe badmintonrackets had aangeschaft om met zijn zoon buiten badmintonnen”, vertelt initiatiefnemer Wim Boerendans.

Missie

Waar de vier bedenkers begonnen met de platformen VolleybalXL (platform voor volleybaltrainers) en SportenSpelXL (platform voor gymdocenten) wilden ze ook wat betekenen voor de maatschappij. Hoe kunnen we kinderen naar buiten krijgen en laten zien hoe mooi sport is?Met verschillende partijen gingen ze om de tafel. Zo spraken ze combinatiefunctionarissen, sportdocenten, verenigingen en buurtcoaches. “Van hun reacties werden wij alleen maar enthousiaster en het idee werd verder uitgewerkt. Zo vertelde een combinatiefunctionaris ons dat hij het net gaat gebruiken om met kinderen na schooltijd te volleyballen en badmintonnen tijdens het ‘speeluurtje’ dat ze aanbieden. Verenigingen vertelden hun aanbod van sport op scholen uit te kunnen breiden met het net. Dat gaf ons het vertrouwen om het idee volledig uit te werken”, aldus Wim.

De tekentafel

Op de tekentafel werden diverse ideeën uitgewerkt en in samenwerking met een plaatselijk lasbedrijf werd er een prototype ontwikkeld van roestvrij staal. Inmiddels is dat uitgemond in een model dat voorzien is van een keurmerk van het Keurmerkinstituut. Het is, indien gewenst, in hoogte verstelbaar en in drie verschillende maten te krijgen, het is weersbestendig, duurzaam en vandalisme proof. Het is geschikt voor schoolpleinen, voor openbare ruimtes, voor bedrijven, voor campings en recreatieparken.

Het net onder de aandacht brengen

De initiatiefnemers zijn nu volop bezig om het net onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. “Dat is toch een andere tak van sport, maar we hopen dat het idee en onze missie mensen aanspreekt. Met hen gaan we graag om de tafel”, besluit Wim BoerendansMeer weten over het Buitensportnet? Neem dan een kijkje op www.buitensportnet.nl 

Deel dit artikel