Artikel

Waterpomp als speeltoestel en infiltratie op uniek schoolplein

Bij Humanistisch Kindcentrum de Wereldboom in Amsterdam-Zuid is een uniek schoolplein ontstaan, volledig passend en geïntegreerd in de prachtige vormgeving van deze bijzondere plek en aansluitend op de missie van het Humanistisch Kindcentrum.

Het is een plek waar kinderen van 0 t/m 12 jaar onderwijs én opvang krijgen. Kinderen leren en spelen er zowel binnen als buiten schooltijd. Er zijn voorzieningen voor sport, spel en muziek, zodat kinderen er al hun talenten kunnen ontwikkelen.

Water centraal 

Het ontwerpteam van MH2o bedacht een uitdagende waterspeelplaats waar de kinderen tot rust kunnen komen, uitdagingen aan kunnen gaan en waarbij het water een speelse en centrale rol krijgt op het schoolplein. De ervaren bouwers en uitvoerders maakten in nauw overleg met de school een schitterend bouwwerk. Mh2o heeft zich als bedrijf de laatste jaren ontwikkeld van leverancier van waterpompen tot ware specialist en one-stop-shop op het gebied van waterspeelplaatsen.

Zelf water oppompen 

Het water wordt door de kinderen zelf opgepompt met de inmiddels alom bekende roestvrijstalen HP02 pomp van Mh2o.  Vervolgens gaat het water door de organisch gemetselde beekloop langs sluisjes, vernauwingen, verdiepingen en bochten richting het eind van het plein waar het uiteindelijk als infiltratie dient en terug de grond in loopt. Ook het water van het dak komt uit in de beekloop. Door de beekloop kan het regenwater gestuurd worden en op de wadi uitkomen waar het water optimaal infiltreert. Deze plek kan vervolgens weer als groen en natuurlijk speelelement dienen.  


Op deze manier wordt het water op de speelplaats ingezet voor zowel spel als infiltratie. De (water) speelplaats is een groot succes waar de kinderen heel veel samen spelen. De beekloop, in combinatie met een handpomp, is een relatief eenvoudig en budgetvriendelijke oplossing waar iedereen ontzettend blij van wordt! 

 

Deel dit artikel