Artikel

Maatschappelijke waarde van interactives

Liesbeth van Ommen-Koen is functioneel speelbeheerder bij gemeente Rotterdam en schrijver van de Rotterdamse speelvisie. In Rotterdam staat interactief spelen hoog op de agenda. De gemeente wil een stimulerende omgeving creëren voor kinderen en zet daar onder meer interactieve speeltoestellen voor in.

“Een stimulerende speelomgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren", aldus Van Ommen-Koen. "De gemeente moet zo’n omgeving creëren en dit moet zo veel mogelijks clusters beslaan. Het sterke van interactieve toestellen is dat zij kinderen op meerdere manieren (motorisch en cognitief) prikkelen. Ook bevorderen de toestellen educatie en dragen ze bij aan de sociale cohesie in de wijken. Traditionele plekken zijn ook hoognodig, maar interactieve speeltoestellen zijn een zeer welkome aanvulling hierop."


Maatschappelijke thema’s

Het Quest Memo is een speeltoestel dat meerdere doelen en doelgroepen bereikt. Kinderen moeten via een quiz spelenderwijs vragen beantwoorden over maatschappelijke thema’s. De thema’s normen en waarden (sluit aan op het Jongerenwerk), gezondheid (sluit aan op het Lekker Fit! Programma tegen obesitas) en sport (sluit aan op het tegengaan van wijkoverlast, eenzaamheid en pestgedrag) hebben de meeste raakvlak met de wensen van de verschillende clusters binnen de gemeente. Door deze aansluiting is er een groot draagvlak voor nieuwe speelplekken in de stad. De interactives maken statistieken en de investering heel mooi meetbaar.

 

Deel dit artikel