Artikel

Playground Ideas: speelplekken voor de hele wereld

Overal ter wereld richt het beleid zich op het onderwijs van kinderen. Een goede zaak, maar de ontwikkeling van speelplaatsen is daardoor vaak een ondergeschoven kindje. Een oplossing is Playground Ideas, een organisatie die lokale gemeenschappen ondersteunt om het evenwicht tussen formeel onderwijs en speelplaatsen te herstellen.

Volgens Victoria Derr, een onderzoekster die zich focust op kinderen en hun omgeving, slagen ongeveer 43 procent van de kinderen wereldwijd niet in het bereiken van hun volledige ontwikkelingspotentieel. Derr wijst in dat licht op het belang van spelen. Spelen heeft impact op de onderwijsontwikkeling van kinderen en alles daarbuiten. “En hier komt Playground Ideas aan de orde”, schrijft Derr.

Lokale materialen omtoveren tot speelplek 

Van Guatemala tot Kenia tot Azerbeidzjan, Playgroud Ideas helpt gemeenschappen overal ter wereld om speelplaatsen te ontwikkelingen. Het innovatieve model inspireert de creativiteit van de gemeenschap door lokale materialen om te toveren tot uitdagende speelplekken voor kinderen. Zo werden in Papoea-Nieuw-Guinea oude auto-onderdelen geplant in de grond. Het leverde een fantastische speelplek op voor de kinderen. Een gebarsten watertank werd in Oeganda omgetoverd tot een speelhut.

Inspiratie 

Lokale mensen kunnen inspiratie en ondersteuning krijgen via Playground Ideas. Zo ging een leraar sociale wetenschappen in Nairobi aan de slag met de bouw van een hut op de schoolcampus. Geïnspireerd door verschillende bouwstijlen in het hele land, verzamelden kinderen stokken, gras en stenen om de hut vorm te geven. Het idee van Playground Ideas is om ideeën, tips en middels te delen met de wereld. De achterliggende gedacht is dat kinderen wereldwijd meer ruimte krijgen om te spelen. Ondersteunende diensten omvatten handleidingen, doe-het-zelf ontwerpboeken, crowdsourcing voor fondsenwerving, incidentele Skype-oproepen en een onderzoeksrapport over de betekenis van spelen.

Deel dit artikel