Acrobraat, jongleur of circusdirecteur

woensdag 5 oktober 2022

Circus Rotjeknor startte 30 jaar geleden in Rotterdam als circusschool om kinderen via circusspelen talenten te laten ontdekken en zelfvertrouwen te geven. Dankszij subsidie van de gemeente en contributie van de deelnemers, kan jong en oud circuslessen volgen in de circusloods of op een locatie in de wijk. Professionele circusartiesten geven les in jongleren, acrobatiek, trapeze, ballopen of eenwielfietsen. In dertig lessen werken de deelnemers toe naar een voorstelling voor een breed Rotterdams publiek, maar vooral voor ouders en grootouders. Het doel is niet om allemaal bij het circus te gaan, maar wel: plezier hebben, bewegen, samenwerken en jezelf presenteren. 

Ook al zijn er in zo’n 50 plaatsen in Nederland lessen bij een jeugdcircus of circuswerkplaats, niet ieder kind gaat naar een circusschool. Toch kan circusspelen altijd. Het speelplein om de hoek fungeert voor menig kind als een soort circuspiste. Iedereen uit de directe omgeving komt direct na schooltijd naar dat plein om te spelen, de laatste nieuwtjes te vertellen maar vooral ook om te laten zien welke truc hij of zij inmiddels tot in de perfectie beheerst. Dat was in mijn jeugd niet anders. Zodra de eerste zonnestralen het voorjaar inluidden, kwamen vooral de meiden naar buiten met springtouwen, elastieken en de hoelahoep. Vanuit hun ooghoeken keken de jongens ademloos toe maar natuurlijk liet niemand zichtbaar blijken onder de indruk te zijn van de vertoonde kunsten. Dat was anders voor de enkeling in ons dorp die de beschikking had over een Dory, de fiets om trucjes mee te doen, in de jaren zeventig een ware hype. Ook met een diabolo trok je, als je het gooien en opvangen goed onder de knie had, veel bekijks. Zelf was ik zeer bedreven in het klimmen in bomen. Heerlijk was het als toegestroomd publiek mij vanaf de grond aanmoedigde tijdens mijn acrobatische toeren. 

Tegenwoordig speelt de jeugd wel minder buiten maar er is op pleinen en in straten nog regelmatig iets te zien wat een staande ovatie verdient. Sommige trucs bij het freerunnen, BMX-fietsen, skaten of Dubble Dutch zouden zeker niet misstaan in het circus. Daar draait alles immers om kunsten en behendigheden.  

Circus is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook leuk om te doen. Circusspelen is bovendien een prachtige manier om allerlei talenten te ontdekken en ontwikkelen. Daar heb je de rest van je leven profijt van, of het nu op het podium is of achter de schermen. Circusspelen kan overal: bij Rotjeknor, in een tent in de stad, op school, in de speeltuin of op straat. En iedereen kan meedoen: als artiest of als toeschouwer. Dus laten we beginnen! “Hooggeëerd publiek!” 

Peter Steenbergen is zakelijk leider van Circus Rotjeknor, het jeugdcircus in Rotterdam waar wekelijks 300 kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 t/m 24 jaar aan meedoen. Ook volwassenen kunnen er circusspelen. Meer weten? Kijk op www.circusrotjeknor.nl of mail naar zakelijkleider@circusrotjeknor.nl  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Sporten in de natuur

19 jan om 12:21 uur
Tijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »