Acrobraat, jongleur of circusdirecteur

woensdag 5 oktober 2022

Circus Rotjeknor startte 30 jaar geleden in Rotterdam als circusschool om kinderen via circusspelen talenten te laten ontdekken en zelfvertrouwen te geven. Dankszij subsidie van de gemeente en contributie van de deelnemers, kan jong en oud circuslessen volgen in de circusloods of op een locatie in de wijk. Professionele circusartiesten geven les in jongleren, acrobatiek, trapeze, ballopen of eenwielfietsen. In dertig lessen werken de deelnemers toe naar een voorstelling voor een breed Rotterdams publiek, maar vooral voor ouders en grootouders. Het doel is niet om allemaal bij het circus te gaan, maar wel: plezier hebben, bewegen, samenwerken en jezelf presenteren. 

Ook al zijn er in zo’n 50 plaatsen in Nederland lessen bij een jeugdcircus of circuswerkplaats, niet ieder kind gaat naar een circusschool. Toch kan circusspelen altijd. Het speelplein om de hoek fungeert voor menig kind als een soort circuspiste. Iedereen uit de directe omgeving komt direct na schooltijd naar dat plein om te spelen, de laatste nieuwtjes te vertellen maar vooral ook om te laten zien welke truc hij of zij inmiddels tot in de perfectie beheerst. Dat was in mijn jeugd niet anders. Zodra de eerste zonnestralen het voorjaar inluidden, kwamen vooral de meiden naar buiten met springtouwen, elastieken en de hoelahoep. Vanuit hun ooghoeken keken de jongens ademloos toe maar natuurlijk liet niemand zichtbaar blijken onder de indruk te zijn van de vertoonde kunsten. Dat was anders voor de enkeling in ons dorp die de beschikking had over een Dory, de fiets om trucjes mee te doen, in de jaren zeventig een ware hype. Ook met een diabolo trok je, als je het gooien en opvangen goed onder de knie had, veel bekijks. Zelf was ik zeer bedreven in het klimmen in bomen. Heerlijk was het als toegestroomd publiek mij vanaf de grond aanmoedigde tijdens mijn acrobatische toeren. 

Tegenwoordig speelt de jeugd wel minder buiten maar er is op pleinen en in straten nog regelmatig iets te zien wat een staande ovatie verdient. Sommige trucs bij het freerunnen, BMX-fietsen, skaten of Dubble Dutch zouden zeker niet misstaan in het circus. Daar draait alles immers om kunsten en behendigheden.  

Circus is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook leuk om te doen. Circusspelen is bovendien een prachtige manier om allerlei talenten te ontdekken en ontwikkelen. Daar heb je de rest van je leven profijt van, of het nu op het podium is of achter de schermen. Circusspelen kan overal: bij Rotjeknor, in een tent in de stad, op school, in de speeltuin of op straat. En iedereen kan meedoen: als artiest of als toeschouwer. Dus laten we beginnen! “Hooggeëerd publiek!” 

Peter Steenbergen is zakelijk leider van Circus Rotjeknor, het jeugdcircus in Rotterdam waar wekelijks 300 kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 t/m 24 jaar aan meedoen. Ook volwassenen kunnen er circusspelen. Meer weten? Kijk op www.circusrotjeknor.nl of mail naar zakelijkleider@circusrotjeknor.nl  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

skills garden veendam 2
descriptionArtikel

Project uitgelicht: Skills Garden Veendam

23 nov om 10:08 uur

Afgelopen jaar, in 2021, is in Veendam een Skills Garden gerealiseerd. Deze Skills Garden is uniek. Het past…

Lees verder »
speeltuinbouwer
descriptionArtikel

Wat is er nodig voor een toekomstbestendige ruimte waar kinderen graag spelen?

16 nov om 10:07 uur

Circa honderd geïnteresseerden kwamen…

Lees verder »
bootcamp elementen
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

16 nov om 09:58 uur

De openbare ruimte wordt steeds vaker…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen en de (on)veiligheid van water

9 nov om 09:34 uur

Wat is er nou leuker dan op een warme dag met water te spelen? Ook deze zomer hebben we vele warme dagen gehad…

Lees verder »
experts buitenspelen 1
descriptionArtikel

'Kinderen zijn experts als het gaat om buiten spelen'

31 okt om 10:16 uur

Zomer 2021 is een nieuwe natuurspeeltuin in het Staatsliedenkwartier in Apeldoorn-Zuid geopend. De aanleg van…

Lees verder »
woeste westen 1
descriptionArtikel

Dit past bij elk kind

24 okt om 13:05 uur
Zoefff. In een oogwenk is de hele schoolklas verdwenen tussen het riet. Even later klinkt er gelach en een plons.…
Lees verder »
gym basisschool
descriptionArtikel

Actieve schooldag prioriteit bij vakleerkrachten bewegingsonderwijs

17 okt om 09:22 uur

Voor de meeste vakleerkrachten staat de implementatie van een actieve schooldag hoog op de planning. Ze denken…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

De stads als speeltuin

14 okt om 09:14 uur

Om ons (mentale) welzijn te behouden in steeds vollere steden schreven Jenny Roe en Layla McCay ‘Restorative…

Lees verder »