Almere gastheer Circulaire Openbare Ruimte Congres

donderdag 24 maart 2022

De vakbladen BuitenSpelen en Straatbeeld organiseren op 15 en 16 juni het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres. De gemeente Almere is gastheer van het congres. Almere maakt werk van het thema circulariteit. Zo worden onder meer alle speelterreinen binnen de gemeente omgevormd tot circulaire speellandschappen.

Tekst: Jan Willem Kerssies en Wijnand Beemster 
 
“Nederland circulair in 2050 en in 2030 al 50 procent minder verbruik van grondstoffen.” Dat is het beoogde doel, ook voor de openbare ruimte. Overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven maken inmiddels werk van het thema. Groene reststromen krijgen een tweede leven, openbare verlichting wordt met de dag duurzamer, straatmeubilair wordt steeds vaker opnieuw ingezet en vervuilend cement steeds vaker vervangen door duurzame bindmiddelen.  
 
Daarnaast worden in verschillende gemeenten speeltuinen circulair ingericht en krijgen toestellen na een opknapbeurt elders een tweede leven. Zo presenteerde de Metropoolregio Amsterdam onlangs de handreiking voor een circulaire werkwijze bij de inrichting van speelruimte. De handreiking streeft ernaar opdrachtgevers en opdrachtnemers samen te laten werken aan meer klimaatneutraal en circulair inkopen voor speelruimte. Het gaat niet om het bereiken van de ultieme werkwijze, die is namelijk voor iedereen anders. Het gaat om het mogelijk maken van goede en concrete eerste stappen. In de basis gaat het bij circulair om het voorkomen van onnodig gebruik van grondstoffen, nu en in de toekomst. Ook in kleinere gemeenten zoals Gooise Meren staat het thema circulariteit op de agenda. Vanaf dit jaar is het circulair inkopen van duurzame speeltoestellen de norm geworden. In Friesland staan circulaire speeltoestellen, zoals wipkippen, gemaakt van gerecycled plastic.  
 
‘Samen op avontuur’ 
De gemeente Almere is niet toevallig gekozen als gastheer voor het Circulaire Openbare Ruimte Congres. Zo ondertekende de gemeente in 2019 het convenant Samen op Avontuur. Met marktpartijen idverde, Donker Groep en Krinkels werkt Almere in bouwteamverband aan het circulair maken van de speelterreinen. Het circulair maken van speelterreinen is door de gemeente aanbesteed. Deelnemers werden beoordeeld op de mate van circulariteit van hun plannen. De drie geselecteerde partijen voldeden het beste aan de eisen van de gemeente. Thea Attevelt, beheeradviseur spelen bij gemeente Almere, is heel blij met het convenant en de samenwerking binnen het bouwteam. “Je slaat, met de overgang van lineair naar circulair, een nieuwe weg in. Je gaat ‘samen op avontuur’, met alle onzekerheden die daarbij horen. Door kennis en ervaring te bundelen, ben je beter in staat om problemen op te lossen die je op je weg vindt”, vertelde ze vorige jaar in BuitenSpelen. 
 
Samenwerken 
Er is veel mogelijk als het gaat om circulariteit in de openbare ruimte en hoewel er steeds vaker losse onderdelen een circulaire aanpak krijgen, ontbreekt soms de integrale aanpak. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in 2030 speeltuinen, pleinen en straten circulair gaan inrichten, hoe kunnen gemeenten de regierol pakken door bij de uitvraag al sturen op het thema circulariteit en hoe kunnen bedrijfsleven en overheden samenwerken aan het doel: Nederland volledig circulair maken in 2050? Het zijn vragen die verdere uitdieping vragen. Tijdens het Nationaal Congres Circulaire Openbare Ruimte zoomen we in op de kansen en valkuilen, worden trends besproken en concrete handvatten geleverd om mee aan de slag te gaan. De behoefte aan kennisdeling, ontmoeting, uitwisselen van ervaringen, en delen van de laatste innovatieve producten en diensten over het thema circulariteit is groot. Aan de hand van thema’s aanbesteden, ontwerp en inrichting en beheer worden tijdens het congres praktijkvoorbeelden gedeeld, ervaring uitgewisseld en moet er een debat op gang komen hoe we in 2030 50 procent minder grondstoffen verbruiken. 
 
Twee delen 
Het Circulaire Openbare Ruimte Congres bestaat uit twee delen. Op woensdag 15 juni wordt in de middag een pre-congres georganiseerd op het Floriadeterrein. Er staat een excursie op het programma waarbij bezoekers verschillende circulaire oplossingen te zien krijgen. Op 16 juni wordt het congres gehouden in de Kunstlinie in Almere. Naast de gemeente Almere wordt er voor het programma samengewerkt met verschillende kennispartners. Daarnaast denken de volgende kennispartners mee over het programma: BouwCirculair, Stichting Managing Public Space, Platform Circulair Inkopen, Circo, Het Versnellingshuis Nederland Circulair en Centre of Expertise Smart Sustainable Cities (Hogeschool Utrecht). Kijk voor meer informatie op www.circulaireopenbareruimte.nl.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
tt

Meer artikelen met dit thema

duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul om 09:11 uur

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
rico bakker foto
descriptionArtikel

‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

9 jun om 08:49 uur

Rico Bakker verzorgt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni zijn keynote: ‘De kracht van een…

Lees verder »
circulaire openbare ruimte
descriptionArtikel

'We willen graag aanjager zijn van een circulaire economie'

7 jun om 09:56 uur

De gemeente Almere is de gastheer van het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni. Rutger Ekhart …

Lees verder »
cecile van oppen
descriptionArtikel

Cécile van Oppen tweede keynote Circulaire Openbare Ruimte Congres

31 mei om 09:42 uur

Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, komt…

Lees verder »
coverfoto ksp
descriptionArtikel

"Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren"

19 mei om 09:42 uur

KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Speeltoestellen hergebruiken met speciaal ingerichte marktplaats

12 mei om 10:13 uur

Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…

Lees verder »
circulair spelen almere
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

9 mei om 11:16 uur

Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen.…

Lees verder »
speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei om 09:14 uur

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »