Avontuur voor iedereen in natuurspeeltuin De Doorbraak

maandag 31 mei 2021

Speeltuin De Doorbraak in Leiden was hard toe aan een opknapbeurt. De locatie achter de Meelfabriek is van oorsprong redelijk versteend en grijs. Bij nieuwbouw en renovatieprojecten is vergroening dan ook een van de speerpunten. Ook veel toestellen en delen van de speelplek waren toe aan vervanging. Maar niet alles is vervangen. Er is bij de nieuwe inrichting juist gekeken naar wat nog bruikbaar is. Juist de combinatie van hergebruik van nog leuke en bruikbare speeltoestellen, vergroening en vernieuwing heeft geleid tot een parkachtige nieuwe inclusieve natuurspeeltuin.

Omdat de speelplek deel uitmaakt van het Lakenpark en de route van het Leidse Singelpark werden de renovatieplannen meegenomen in de ontwikkeling van het totale nieuwbouwplan. In de zomer van 2019 is gestart met de plannen voor de nieuwe speeltuin. Met de speeltuinvereniging, kinderen en hun ouders zijn ideeën uitgewerkt en is een compleet speeltuinontwerp gemaakt. Samen met ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur boog BOERplay zich over het ontwerp en de realisatie van het speelplan. Iedereen kon de ontwikkelingen van de inclusieve natuurspeeltuin en het complete nieuwbouwtraject volgen via een speciale buurtapp.

In plaats van de redelijk klassieke inrichting die de speeltuin had, was er de duidelijke wens om iets te gaan realiseren wat uniek is in de binnenstad. Met meer groen, uitdagende speeltoestellen en een natuurlijke uitstraling. En het moet een plek zijn waar álle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt. Deze wensen zijn meegenomen in het speelontwerp.

De nieuwe, natuurlijke speeltuin heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling. Met o.a. veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, waterval, drie waterpompen met natuurlijke waterloop, wilgenhutten en een wilgentunnel, kruipbuizen, speelheuvels en nog veel meer andere spannende natuurlijke speelelementen.

Aan alle details is gedacht, om samenspel te bevorderen. Zoals een blotevoetenpad, maar ook een spannend pad voor wielers. Hier kun je bijvoorbeeld met een rolstoel of skelter overeen sjezen. Er loopt een waterval vanaf het centrale gebouw naar beneden, die ook toegankelijk is gemaakt voor mensen in een rolstoel. Verder is gekozen voor geurende beplanting met een mix aan bloemen- en kruidenmengsels. Zand- en waterspelen op diverse hoogten en wilgenhut die ook bereikbaar is met een rolstoel. Bij de keuze aan materialen, paden en ondergronden, is rekening gehouden met de toegankelijkheid van de speeltuin. De omheining is van natuurlijke materialen, die deels wegvalt in de omgeving. Voor een veilige en overzichtelijke, maar toch open speelbeleving.

Bron: BOERplay

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »

Duurzame verlichting om langer buiten te spelen

19 jul 2023

De zomer is het perfecte seizoen om ook ‘s avonds nog een paar uurtjes buiten te spelen. Doordat het lang licht…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe subsidieronde vergroening schoolpleinen in Zuid-Holland

18 jul 2023

Om scholen in versteende wijken de mogelijkheid te bieden hun schoolplein te transformeren in een groene oase,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speelplekken en bushaltes in Apeldoorn rookvrij

13 jul 2023

In Apeldoorn rookt elf procent van de 16- en 17 jarige jongeren. De gemeente breidt in haar streven naar een…

Lees verder »