Avontuur voor iedereen in natuurspeeltuin De Doorbraak

maandag 31 mei 2021

Speeltuin De Doorbraak in Leiden was hard toe aan een opknapbeurt. De locatie achter de Meelfabriek is van oorsprong redelijk versteend en grijs. Bij nieuwbouw en renovatieprojecten is vergroening dan ook een van de speerpunten. Ook veel toestellen en delen van de speelplek waren toe aan vervanging. Maar niet alles is vervangen. Er is bij de nieuwe inrichting juist gekeken naar wat nog bruikbaar is. Juist de combinatie van hergebruik van nog leuke en bruikbare speeltoestellen, vergroening en vernieuwing heeft geleid tot een parkachtige nieuwe inclusieve natuurspeeltuin.

Omdat de speelplek deel uitmaakt van het Lakenpark en de route van het Leidse Singelpark werden de renovatieplannen meegenomen in de ontwikkeling van het totale nieuwbouwplan. In de zomer van 2019 is gestart met de plannen voor de nieuwe speeltuin. Met de speeltuinvereniging, kinderen en hun ouders zijn ideeën uitgewerkt en is een compleet speeltuinontwerp gemaakt. Samen met ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur boog BOERplay zich over het ontwerp en de realisatie van het speelplan. Iedereen kon de ontwikkelingen van de inclusieve natuurspeeltuin en het complete nieuwbouwtraject volgen via een speciale buurtapp.

In plaats van de redelijk klassieke inrichting die de speeltuin had, was er de duidelijke wens om iets te gaan realiseren wat uniek is in de binnenstad. Met meer groen, uitdagende speeltoestellen en een natuurlijke uitstraling. En het moet een plek zijn waar álle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt. Deze wensen zijn meegenomen in het speelontwerp.

De nieuwe, natuurlijke speeltuin heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling. Met o.a. veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, waterval, drie waterpompen met natuurlijke waterloop, wilgenhutten en een wilgentunnel, kruipbuizen, speelheuvels en nog veel meer andere spannende natuurlijke speelelementen.

Aan alle details is gedacht, om samenspel te bevorderen. Zoals een blotevoetenpad, maar ook een spannend pad voor wielers. Hier kun je bijvoorbeeld met een rolstoel of skelter overeen sjezen. Er loopt een waterval vanaf het centrale gebouw naar beneden, die ook toegankelijk is gemaakt voor mensen in een rolstoel. Verder is gekozen voor geurende beplanting met een mix aan bloemen- en kruidenmengsels. Zand- en waterspelen op diverse hoogten en wilgenhut die ook bereikbaar is met een rolstoel. Bij de keuze aan materialen, paden en ondergronden, is rekening gehouden met de toegankelijkheid van de speeltuin. De omheining is van natuurlijke materialen, die deels wegvalt in de omgeving. Voor een veilige en overzichtelijke, maar toch open speelbeleving.

Bron: BOERplay

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Project Kindcentrum Avenhorn

13 sep om 13:28 uur
Aan de Buitenroede in Avenhorn (gemeente Koggenland) is eind augustus 2021 het nieuwe Kindcentrum Avenhorn…
Lees verder »

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Whitepaper: De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen

30 aug om 11:06 uur
Nu de eerste basisscholen weer zijn begonnen is het de hoogste tijd het belang van groene schoolpleinen nog een…
Lees verder »

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

24 aug om 09:05 uur
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »

Göteburg ambieert de beste regenstad ter wereld te worden

29 jul om 10:01 uur
In het Zweedse Göteburg regent het veertig procent van de tijd. Genoeg aanleiding voor de stad om hier gebruik van…
Lees verder »

Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

22 jul om 08:58 uur
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…
Lees verder »

Nieuw duurzaam en natuurlijk schoolplein in gemeente Zwartewaterland

20 jul om 10:50 uur
Bij het Kindcentrum de Wijngaard te Zwartsluis, welke onderdeel is van Stichting Accrete, heeft het schoolplein…
Lees verder »

Sparen voor de vakantie

12 jul om 09:58 uur
Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt in Rotterdam waar kinderen (buiten)speel- en spelmateriaal kunnen lenen. Om…
Lees verder »