Avontuur voor iedereen in natuurspeeltuin De Doorbraak

maandag 31 mei 2021

Speeltuin De Doorbraak in Leiden was hard toe aan een opknapbeurt. De locatie achter de Meelfabriek is van oorsprong redelijk versteend en grijs. Bij nieuwbouw en renovatieprojecten is vergroening dan ook een van de speerpunten. Ook veel toestellen en delen van de speelplek waren toe aan vervanging. Maar niet alles is vervangen. Er is bij de nieuwe inrichting juist gekeken naar wat nog bruikbaar is. Juist de combinatie van hergebruik van nog leuke en bruikbare speeltoestellen, vergroening en vernieuwing heeft geleid tot een parkachtige nieuwe inclusieve natuurspeeltuin.

Omdat de speelplek deel uitmaakt van het Lakenpark en de route van het Leidse Singelpark werden de renovatieplannen meegenomen in de ontwikkeling van het totale nieuwbouwplan. In de zomer van 2019 is gestart met de plannen voor de nieuwe speeltuin. Met de speeltuinvereniging, kinderen en hun ouders zijn ideeën uitgewerkt en is een compleet speeltuinontwerp gemaakt. Samen met ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur boog BOERplay zich over het ontwerp en de realisatie van het speelplan. Iedereen kon de ontwikkelingen van de inclusieve natuurspeeltuin en het complete nieuwbouwtraject volgen via een speciale buurtapp.

In plaats van de redelijk klassieke inrichting die de speeltuin had, was er de duidelijke wens om iets te gaan realiseren wat uniek is in de binnenstad. Met meer groen, uitdagende speeltoestellen en een natuurlijke uitstraling. En het moet een plek zijn waar álle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt. Deze wensen zijn meegenomen in het speelontwerp.

De nieuwe, natuurlijke speeltuin heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling. Met o.a. veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, waterval, drie waterpompen met natuurlijke waterloop, wilgenhutten en een wilgentunnel, kruipbuizen, speelheuvels en nog veel meer andere spannende natuurlijke speelelementen.

Aan alle details is gedacht, om samenspel te bevorderen. Zoals een blotevoetenpad, maar ook een spannend pad voor wielers. Hier kun je bijvoorbeeld met een rolstoel of skelter overeen sjezen. Er loopt een waterval vanaf het centrale gebouw naar beneden, die ook toegankelijk is gemaakt voor mensen in een rolstoel. Verder is gekozen voor geurende beplanting met een mix aan bloemen- en kruidenmengsels. Zand- en waterspelen op diverse hoogten en wilgenhut die ook bereikbaar is met een rolstoel. Bij de keuze aan materialen, paden en ondergronden, is rekening gehouden met de toegankelijkheid van de speeltuin. De omheining is van natuurlijke materialen, die deels wegvalt in de omgeving. Voor een veilige en overzichtelijke, maar toch open speelbeleving.

Bron: BOERplay

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Groen en educatief schoolplein in Heemskerk

14 jun om 13:37 uur
Basisschool de Vlinder in Heemskerk heeft als onderdeel van de Tabijn stichting het schoolplein recentelijk een…
Lees verder »

Groene speeltoestellen voeren de boventoon

9 jun om 15:55 uur
Ondanks de corona perikelen hebben de afgelopen periode veel speeltoestellen hun weg naar projecten gevonden. …
Lees verder »

Natuurlijk spelen met Flora voor de ultieme speelbeleving

28 mei om 08:36 uur
Buitenspelen in een natuurlijke omgeving levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Niet…
Lees verder »

Docent bedenkt plan om kinderen meer te laten buitenspelen

20 mei om 09:30 uur
Rutger Verhagen is gymleraar op het Lorentz Lyceum in Arnhem. Om kinderen meer te laten buitenspelen, bedacht hij…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

11 mei om 11:38 uur
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Speeltuinbende XL; nieuw initiatief van start

10 mei om 14:44 uur
Samen in de speeltuin spelen blijkt voor kinderen met een handicap niet vanzelfsprekend, ook niet bij speeltuinen…
Lees verder »

Nieuwe speelvoorziening in Landal Land van Bartje

15 apr om 09:00 uurtimer1 min
Op en rond Landal Het Land van Bartje is veel te te doen, te zien en te beleven! Zo heeft het park zijn eigen…
Lees verder »

Betonnen schoolplein na transformatie veranderd in speelomgeving vol natuur

13 apr om 09:00 uurtimer5 min
Ook bij onze zuiderburen voltrekt zich een groenblauwe golf in schoolpleinen. Een prachtvoorbeeld van deze trend…
Lees verder »