Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

donderdag 22 juli 2021
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De Vuurvogel. Gelegen in het centrum van Malden, midden in het heringerichte Kroonwijkpark, is een prachtig nieuw en duurzaam, bijna energieneutraal, eenlaags kindcentrum gerealiseerd dat als de spil fungeert in het nieuwe park. Met hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheid, zitgelegenheid en veel natuur zijn park en schoolplein één geheel geworden. “Binnen- en buitenruimte zijn vanuit een integrale huisvestingsvisie ontworpen,” aldus Jean-Paul Later, directeur van Kindcentrum De Vuurvogel.

De Vuurvogel is een kindercentrum waarin een basisschool voor circa 300 leerlingen en een kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderopvang in Nijmegen (KION) gehuisvest zijn. Hiermee biedt het kindercentrum een ononderbroken aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. 

School 
Het nieuwe, door B2 Architecten ontworpen gebouw, heeft een ovale plattegrond. Rondom een ruime en lichte centrale hal liggen de klaslokalen, gesitueerd langs de houten gevel met grote ramen en een deur. Elke klas heeft zo een directe verbinding met de buitenruimte. Per twee klaslokalen zijn terrassen geformeerd die als buitenleslokaal fungeren. Ietwat verdiept en voorzien van tegelmuurtjes die als zitplaats fungeren maar ook om het buitenleslokaal af te perken. “Voor alle groepen zijn er buitenleslokalen, zitplekken voor de kinderen en schooltuintjes waarin de verschillende groepen aan de slag kunnen. We zijn heel blij met de buitenleslokalen. Voor het Jenaplanonderwijs is buiten leren een belangrijk principe.” 

Géén hekken 
Glazen gevels en terrassen markeren de openheid die zo typerend is voor het kindcentrum. Dat geldt ook voor de buitenruimte, ontworpen door Buro Poelmans Reesink en bureau Niche en uitgevoerd door groenaannemer Dolmans Landscaping. “Er zijn geen hekken. Het openbare park gaat ongemerkt over in het schoolplein. Het park, met een oppervlak van 200 bij 200 meter,  biedt voor alle kinderen een fijne speelplek en voor omwonenden een groene oase om te wandelen en te recreëren.”   

Net als in het park domineert het groen  ook de ruimte direct rond het nieuwe kindcentrum. Voor de school ligt een grote 'avonturenkuil', een groen gebied waar kinderen op een avontuurlijke manier kunnen spelen, met veel houten speeltoestellen, zand en water.  

De integratie van schoolplein en park vraagt om extra inspanningen. “De conciërge heeft er feitelijk een taak bij gekregen, die van parkwacht. En je moet zo af en toe extra overleggen met omwonenden - die overigens eerder al ook betrokken zijn bij het ontwerptraject. We hebben vijf bewonersavonden georganiseerd (nog voor Corona). Nu de school en buitenruimte in gebruik zijn ontstaat soms wat overlast. Met elkaar in gesprek gaan en blijven lost dan veel op, is onze ervaring.”   

Kindcentrum De Vuurvogel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeente Malden, de jenaplanschool, schoolbestuur Conexus, projectbegeleider HEVO, de organisatie voor kinderopvang KION, B2 Architecten, Buro Poelmans Reesink, bureau Niche, bouwaannemer Buko en groenaannemer Dolmans Landscaping. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Whitepaper: De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen

30 aug om 11:06 uur
Nu de eerste basisscholen weer zijn begonnen is het de hoogste tijd het belang van groene schoolpleinen nog een…
Lees verder »

Groenblauw schoolplein voor Augustinusschool in Rotterdam

26 jul om 09:16 uur
Van een saai, stenig schoolplein naar een groene oase met een waterbaan, een fietsparcours, klim- en…
Lees verder »

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:50 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

Nieuw duurzaam en natuurlijk schoolplein in gemeente Zwartewaterland

20 jul om 10:50 uur
Bij het Kindcentrum de Wijngaard te Zwartsluis, welke onderdeel is van Stichting Accrete, heeft het schoolplein…
Lees verder »

Buitenlessen op het schoolplein

7 jul om 10:14 uur
Komend schooljaar 2021-2022 komt er subsidie vrij via het Nationaal Programma Onderwijs voor scholen. Mede om…
Lees verder »

Groen en educatief schoolplein in Heemskerk

14 jun om 13:37 uur
Basisschool de Vlinder in Heemskerk heeft als onderdeel van de Tabijn stichting het schoolplein recentelijk een…
Lees verder »

Groene speeltoestellen voeren de boventoon

9 jun om 15:55 uur
Ondanks de corona perikelen hebben de afgelopen periode veel speeltoestellen hun weg naar projecten gevonden. …
Lees verder »