Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

donderdag 22 juli 2021
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De Vuurvogel. Gelegen in het centrum van Malden, midden in het heringerichte Kroonwijkpark, is een prachtig nieuw en duurzaam, bijna energieneutraal, eenlaags kindcentrum gerealiseerd dat als de spil fungeert in het nieuwe park. Met hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheid, zitgelegenheid en veel natuur zijn park en schoolplein één geheel geworden. “Binnen- en buitenruimte zijn vanuit een integrale huisvestingsvisie ontworpen,” aldus Jean-Paul Later, directeur van Kindcentrum De Vuurvogel.

De Vuurvogel is een kindercentrum waarin een basisschool voor circa 300 leerlingen en een kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderopvang in Nijmegen (KION) gehuisvest zijn. Hiermee biedt het kindercentrum een ononderbroken aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. 

School 
Het nieuwe, door B2 Architecten ontworpen gebouw, heeft een ovale plattegrond. Rondom een ruime en lichte centrale hal liggen de klaslokalen, gesitueerd langs de houten gevel met grote ramen en een deur. Elke klas heeft zo een directe verbinding met de buitenruimte. Per twee klaslokalen zijn terrassen geformeerd die als buitenleslokaal fungeren. Ietwat verdiept en voorzien van tegelmuurtjes die als zitplaats fungeren maar ook om het buitenleslokaal af te perken. “Voor alle groepen zijn er buitenleslokalen, zitplekken voor de kinderen en schooltuintjes waarin de verschillende groepen aan de slag kunnen. We zijn heel blij met de buitenleslokalen. Voor het Jenaplanonderwijs is buiten leren een belangrijk principe.” 

Géén hekken 
Glazen gevels en terrassen markeren de openheid die zo typerend is voor het kindcentrum. Dat geldt ook voor de buitenruimte, ontworpen door Buro Poelmans Reesink en bureau Niche en uitgevoerd door groenaannemer Dolmans Landscaping. “Er zijn geen hekken. Het openbare park gaat ongemerkt over in het schoolplein. Het park, met een oppervlak van 200 bij 200 meter,  biedt voor alle kinderen een fijne speelplek en voor omwonenden een groene oase om te wandelen en te recreëren.”   

Net als in het park domineert het groen  ook de ruimte direct rond het nieuwe kindcentrum. Voor de school ligt een grote 'avonturenkuil', een groen gebied waar kinderen op een avontuurlijke manier kunnen spelen, met veel houten speeltoestellen, zand en water.  

De integratie van schoolplein en park vraagt om extra inspanningen. “De conciërge heeft er feitelijk een taak bij gekregen, die van parkwacht. En je moet zo af en toe extra overleggen met omwonenden - die overigens eerder al ook betrokken zijn bij het ontwerptraject. We hebben vijf bewonersavonden georganiseerd (nog voor Corona). Nu de school en buitenruimte in gebruik zijn ontstaat soms wat overlast. Met elkaar in gesprek gaan en blijven lost dan veel op, is onze ervaring.”   

Kindcentrum De Vuurvogel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeente Malden, de jenaplanschool, schoolbestuur Conexus, projectbegeleider HEVO, de organisatie voor kinderopvang KION, B2 Architecten, Buro Poelmans Reesink, bureau Niche, bouwaannemer Buko en groenaannemer Dolmans Landscaping. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'

10 jan om 15:09 uur

Arnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt

13 dec 2023

Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…

Lees verder »
descriptionArtikel

Digizine over groene schoolpleinen gratis te lezen

2 nov 2023

Het nieuwe digizine van BuitenSpelen is verschenen en het thema is dit keer (groene) schoolpleinen.

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe subsidieronde vergroening schoolpleinen in Zuid-Holland

18 jul 2023

Om scholen in versteende wijken de mogelijkheid te bieden hun schoolplein te transformeren in een groene oase,…

Lees verder »