Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

donderdag 22 juli 2021
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De Vuurvogel. Gelegen in het centrum van Malden, midden in het heringerichte Kroonwijkpark, is een prachtig nieuw en duurzaam, bijna energieneutraal, eenlaags kindcentrum gerealiseerd dat als de spil fungeert in het nieuwe park. Met hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheid, zitgelegenheid en veel natuur zijn park en schoolplein één geheel geworden. “Binnen- en buitenruimte zijn vanuit een integrale huisvestingsvisie ontworpen,” aldus Jean-Paul Later, directeur van Kindcentrum De Vuurvogel.

De Vuurvogel is een kindercentrum waarin een basisschool voor circa 300 leerlingen en een kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderopvang in Nijmegen (KION) gehuisvest zijn. Hiermee biedt het kindercentrum een ononderbroken aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. 

School 
Het nieuwe, door B2 Architecten ontworpen gebouw, heeft een ovale plattegrond. Rondom een ruime en lichte centrale hal liggen de klaslokalen, gesitueerd langs de houten gevel met grote ramen en een deur. Elke klas heeft zo een directe verbinding met de buitenruimte. Per twee klaslokalen zijn terrassen geformeerd die als buitenleslokaal fungeren. Ietwat verdiept en voorzien van tegelmuurtjes die als zitplaats fungeren maar ook om het buitenleslokaal af te perken. “Voor alle groepen zijn er buitenleslokalen, zitplekken voor de kinderen en schooltuintjes waarin de verschillende groepen aan de slag kunnen. We zijn heel blij met de buitenleslokalen. Voor het Jenaplanonderwijs is buiten leren een belangrijk principe.” 

Géén hekken 
Glazen gevels en terrassen markeren de openheid die zo typerend is voor het kindcentrum. Dat geldt ook voor de buitenruimte, ontworpen door Buro Poelmans Reesink en bureau Niche en uitgevoerd door groenaannemer Dolmans Landscaping. “Er zijn geen hekken. Het openbare park gaat ongemerkt over in het schoolplein. Het park, met een oppervlak van 200 bij 200 meter,  biedt voor alle kinderen een fijne speelplek en voor omwonenden een groene oase om te wandelen en te recreëren.”   

Net als in het park domineert het groen  ook de ruimte direct rond het nieuwe kindcentrum. Voor de school ligt een grote 'avonturenkuil', een groen gebied waar kinderen op een avontuurlijke manier kunnen spelen, met veel houten speeltoestellen, zand en water.  

De integratie van schoolplein en park vraagt om extra inspanningen. “De conciërge heeft er feitelijk een taak bij gekregen, die van parkwacht. En je moet zo af en toe extra overleggen met omwonenden - die overigens eerder al ook betrokken zijn bij het ontwerptraject. We hebben vijf bewonersavonden georganiseerd (nog voor Corona). Nu de school en buitenruimte in gebruik zijn ontstaat soms wat overlast. Met elkaar in gesprek gaan en blijven lost dan veel op, is onze ervaring.”   

Kindcentrum De Vuurvogel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeente Malden, de jenaplanschool, schoolbestuur Conexus, projectbegeleider HEVO, de organisatie voor kinderopvang KION, B2 Architecten, Buro Poelmans Reesink, bureau Niche, bouwaannemer Buko en groenaannemer Dolmans Landscaping. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

de vuurvogel
descriptionArtikel

Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

15 apr om 10:00 uur

Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…

Lees verder »
sigrun 1300
descriptionArtikel

'Je doet het niet voor het plaatje'

13 apr om 14:22 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »

‘Milieuvriendelijke speelconcepten en duurzaam materiaalgebruik’

18 feb om 08:48 uur
Hamer Buiten & Spelen levert en plaatst speeltoestellen van duurzame materialen. Dennis Hamer, eigenaar en…
Lees verder »
goeie
descriptionArtikel

50 extra Brabantse scholen krijgen subsidie voor groene schoolpleinen

7 feb om 09:03 uur
Van grijs betegelde schoolpleinen naar groene buitenspeelplaatsen. Met de subsidie Schoolpleinen van de Toekomst…
Lees verder »

De speelvriendjes van idverde NL maken groene schoolpleinen mogelijk

2 feb om 11:44 uur

Ontmoet de vier nieuwe speelvriendjes van idverde NL, die onderdeel uitmaken van speelconcept ‘Spelen in ’t…

Lees verder »
descriptionArtikel

De natuur weer in het hart van onze kinderen brengen

1 feb om 13:14 uur
Als programmamanager Kind en Natuur werkt Vincent van der Veen samen met een team van bevlogen collega’s en nog…
Lees verder »
speeleiland
descriptionArtikel

In het groen spelen en leren op speelplein in Vlaardingen

25 jan om 13:41 uur

Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden uit hun jasje. Het…

Lees verder »
kinderland hoofdfoto
descriptionArtikel

Van vissen op forel naar een parkachtige recreatielocatie

24 jan om 09:24 uur

Naast onder anderen gemeenten, scholen, kinderdagverblijven en BSO’s, realiseert Kinderland Speeltoestellen ook…

Lees verder »