Buitensportrevolutie

vrijdag 8 oktober 2021
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog een duit in het zakje. De (sport)scholen waren dicht, maar de openbare ruimte niet. En zo begon de buitensportrevolutie.

Opmars 
De afgelopen jaren hebben sporten zoals freerunning, calisthenics, stuntsteppen, skaten en bootcamp de Nederlandse straten en parken veroverd. Deze sporten zijn niet alleen populair onder jeugd, maar ook bij volwassenen. Het is continu de grenzen van je eigen fysieke vermogen verleggen.  Gemeenten ontvangen steeds vaker verzoeken voor Urban sportparken en er zijn de afgelopen jaren dan ook al heel wat ontwikkelingen geweest op dit gebied. Buitensportplan heeft samen met Speelplan al diverse calesthenic- en freerunparken mogen ontwerpen en ontwikkelen.  

Urban?  
Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten, waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Ook zijn er straatvarianten van sporten, zoals street football. Veel Urban sports zijn in de basis niet locatie gebonden. Maar toch is er wel steeds meer behoefte aan ingerichte Urban sportparken waar samen gesport kan worden.  

Locatie 
Belangrijk bij het ontwikkelen en aanleggen van parken is dat er goed gekeken wordt naar de locatie. Als gemeente of organisatie wil je dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de beweegparken. Daarnaast hebben deze parken vanwege de vaak grotere omvang meer ruimte nodig dan er gewoonlijk in woonwijken beschikbaar is. Stadsparken en groengebieden zijn daarom bij uitstek geschikte locaties. In deze gebieden kun je de doelgroep verder verbreden door hardlopers en wandelaars te betrekken, maar bijvoorbeeld ook in de buurt liggende scholen voor buitengymles.  

Oog voor inclusiviteit  
Bij het ontwerp van Urban sportparken is het belangrijk om rekening te houden met gebruikers met een handicap, op basis van de input van de gebruikers zelf. Natuurlijk kunnen er aparte beweegparcours of onderdelen worden ontwikkeld. Echter zijn er al tal van Urban sporters met een handicap, die laten zien dat Urban sport voor hen geen beperkingen heeft. Zij zijn een inspiratiebron voor jeugd met en zonder beperking.  

Sociaal 
Urban sportparken bieden de mogelijkheid aan een ruime doelgroep om samen plezier te beleven aan sporten en bewegen. Vooral dat plezier en samen zijn is van groot belang voor de continuïteit. Naast sporten en bewegen vervullen deze plekken een belangrijke ontmoetingsfunctie en stimuleren de ontwikkeling van activiteiten zoals sportclubjes.  Over het algemeen heerst rondom Urban sportplekken een heel positieve en stimulerende spirit, waarbij iedereen elkaar motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Diversiteit op het gebied van het maatschappelijke of sociaal-culturele doet er niet toe. Dat zorgt ervoor dat mensen met verschillende achtergronden samenkomen.  

Veiligheid en beheer 
Het ontwerpen en ontwikkelen van Urban sportparken vereist specifieke kennis van de wettelijke normen voor veiligheid (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen). Het betreft de normen NEN-EN 16899. 2017 - parkour en NEN-EN 14974. 2019 – skateparks. Waarom is de norm zo belangrijk? Voor speeltoestellen is een speciale wet opgesteld; het Warenwetbesluit Attractie – en Speeltoestellen (WAS), waarin vermeld staat dat alle speeltoestellen in de openbare ruimte veilig moeten zijn. Het WAS is dus van toepassing op speeltoestellen in de publieke ruimte. In deze wet staat een verwijzing naar de Europese Normen voor speeltoestellen en bijbehorende valdempende ondergronden. Wanneer een toestel en de ondergrond aan deze normen voldoet wordt er een beoogd niveau van veiligheid gehaald. Sporttoestellen vallen ook onder het WAS, omdat onder een speeltoestel wordt verstaan: Een inrichting bestemd voor vermaak of ontspanning waarbij uitsluitend van zwaartekracht of van fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt. En dit is zeker ook van toepassing op de sporttoestellen.  

Beheer 
Om de veiligheid te waarborgen is het belangrijk om hier bij de planvorming al optimaal rekening mee te houden. Regelmatige inspecties op veiligheid zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat gebreken tijdig worden gesignaleerd en opgelost. Buitensportplan heeft een voorbeeld beheer- en onderhoudsplan opgesteld voor Urban sportparken, waarin zowel de kosten als werkzaamheden uitgewerkt zijn. Zorgvuldig, planmatig beheer waarborgt de veiligheid en kan de levensduur van de inrichting verlengen.  

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u meer weten over ontwikkeling en beheer van Urban sportparken? Of wilt u uw eigen kennis verrijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Buitensportplan. Wij ondersteunen u graag van begin tot einde.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
beweegpark zeewolde

Meer artikelen met dit thema

'Van Amsterdam een echte urban sportstad maken'

26 okt om 09:57 uur
Gemeente Amsterdam investeert de komende jaren rond de 5 miljoen euro in urban sports. De hoofdstad wil zich…
Lees verder »

Spelen en bewegen, essentieel voor kinderen in ontwikkeling

28 sep om 11:22 uur
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, lanceert BOERplay een nieuw…
Lees verder »

Urban sports: van marginaal naar mainstream?

24 sep om 10:18 uur
Tekst: Jo Lucassen, Mulier Instituut Foto's: Raymond Haan Bron: BuitenSpelen 3, thema urban sports
Lees verder »

Bootcamp parcours in Haaksbergen gerealiseerd met LEADER gelden

26 aug om 09:36 uur
Sportpark Scholtenhagen in Haaksbergen is een uniek concept waar meerdere sportvoorzieningen bij elkaar gevestigd…
Lees verder »

Nieuwe speelvoorziening in Landal Land van Bartje

15 apr om 09:00 uurtimer1 min
Op en rond Landal Het Land van Bartje is veel te te doen, te zien en te beleven! Zo heeft het park zijn eigen…
Lees verder »

Kinderparticipatie: de keuze is aan jou!

30 nov 2020 timer7 min
De tijd waar we nu in leven zal de geschiedenisboeken in gaan; de wereld is in de ban van een dodelijk virus. Met…
Lees verder »

Spray Park Capelle wint Circulair Spelen Award '20

15 jul 2020 timer3 min
In het Capelse Schollebos heeft Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd…
Lees verder »

Een sociale, gezonde en duurzame speelplaats

11 feb 2020 timer3 min
Een sociale, gezonde en duurzame speel- en ontmoetingsplaats in de gemeente: Kan dit allemaal in één?
Lees verder »