Buitensportrevolutie

maandag 29 november 2021
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog een duit in het zakje. De (sport)scholen waren dicht, maar de openbare ruimte niet. En zo begon de buitensportrevolutie.

Opmars 
De afgelopen jaren hebben sporten zoals freerunning, calisthenics, stuntsteppen, skaten en bootcamp de Nederlandse straten en parken veroverd. Deze sporten zijn niet alleen populair onder jeugd, maar ook bij volwassenen. Het is continu de grenzen van je eigen fysieke vermogen verleggen.  Gemeenten ontvangen steeds vaker verzoeken voor Urban sportparken en er zijn de afgelopen jaren dan ook al heel wat ontwikkelingen geweest op dit gebied. Buitensportplan heeft samen met Speelplan al diverse calesthenic- en freerunparken mogen ontwerpen en ontwikkelen.  

Urban?  
Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten, waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Ook zijn er straatvarianten van sporten, zoals street football. Veel Urban sports zijn in de basis niet locatie gebonden. Maar toch is er wel steeds meer behoefte aan ingerichte Urban sportparken waar samen gesport kan worden.  

Locatie 
Belangrijk bij het ontwikkelen en aanleggen van parken is dat er goed gekeken wordt naar de locatie. Als gemeente of organisatie wil je dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de beweegparken. Daarnaast hebben deze parken vanwege de vaak grotere omvang meer ruimte nodig dan er gewoonlijk in woonwijken beschikbaar is. Stadsparken en groengebieden zijn daarom bij uitstek geschikte locaties. In deze gebieden kun je de doelgroep verder verbreden door hardlopers en wandelaars te betrekken, maar bijvoorbeeld ook in de buurt liggende scholen voor buitengymles.  

Oog voor inclusiviteit  
Bij het ontwerp van Urban sportparken is het belangrijk om rekening te houden met gebruikers met een handicap, op basis van de input van de gebruikers zelf. Natuurlijk kunnen er aparte beweegparcours of onderdelen worden ontwikkeld. Echter zijn er al tal van Urban sporters met een handicap, die laten zien dat Urban sport voor hen geen beperkingen heeft. Zij zijn een inspiratiebron voor jeugd met en zonder beperking.  

Sociaal 
Urban sportparken bieden de mogelijkheid aan een ruime doelgroep om samen plezier te beleven aan sporten en bewegen. Vooral dat plezier en samen zijn is van groot belang voor de continuïteit. Naast sporten en bewegen vervullen deze plekken een belangrijke ontmoetingsfunctie en stimuleren de ontwikkeling van activiteiten zoals sportclubjes.  Over het algemeen heerst rondom Urban sportplekken een heel positieve en stimulerende spirit, waarbij iedereen elkaar motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Diversiteit op het gebied van het maatschappelijke of sociaal-culturele doet er niet toe. Dat zorgt ervoor dat mensen met verschillende achtergronden samenkomen.  

Beheer 
Om de veiligheid te waarborgen is het belangrijk om hier bij de planvorming al optimaal rekening mee te houden. Regelmatige inspecties op veiligheid zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat gebreken tijdig worden gesignaleerd en opgelost. Buitensportplan heeft een voorbeeld beheer- en onderhoudsplan opgesteld voor Urban sportparken, waarin zowel de kosten als werkzaamheden uitgewerkt zijn. Zorgvuldig, planmatig beheer waarborgt de veiligheid en kan de levensduur van de inrichting verlengen.  

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u meer weten over ontwikkeling en beheer van Urban sportparken? Of wilt u uw eigen kennis verrijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Buitensportplan. Wij ondersteunen u graag van begin tot einde.  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
rerer

Sportpark de Zegerplas in Alphen aan den Rijn

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Urban Sports aantrekkelijk door vrijheid en laagdrempeligheid

18 apr om 10:20 uur

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports zorgt ervoor dat jongeren gemotiveerder zijn en blijven…

Lees verder »
flash_onNieuws

Urban Sports aantrekkelijk door vrijheid en laagdrempeligheid

18 apr om 10:20 uur

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports zorgt ervoor dat jongeren gemotiveerder zijn en blijven…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »