Burgerparticipatie: Hoe pak je het aan?

woensdag 3 april 2013
timer 5 min
Uit het BuitenSpelen magazine van februari 2013. Pasklare methodes voor burgerparticipatie  zijn er niet, maar er is wel veel informatie beschikbaar. Met name de NISB en VNG bieden vertrekpunten. Hier vindt u verschillende waardevolle bronnen met links.

Burgerparticipatie: Hoe pak je het aan?

 

1. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2009 een reeks rapporten uitgebracht met de titel De Burger aan Zet.

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Eenheid Kennis, zijn binnen deze reeks drie rapporten geschreven. Het eerste rapport Burgerforum: theorie en praktijk gaat kort in op de achtergronden van burgerparticipatie gevolgd door een beschrijving van de concrete ervaringen met deze specifieke vorm van burgerparticipatie in Nederland, het burgerforum. Het tweede rapport Vormen van burgerparticipatie: inventarisatie en evaluatie, inventariseert om te beginnen de vele beschikbare methoden van burgerparticipatie die ons land inmiddels kent en presenteert een toetsingskader om die vele vormen op essentiële kenmerken van elkaar te kunnen onderscheiden. Het derde rapport is een handleiding voor het organiseren van een burgerforum.

Download hier de drie rapporten in de reeks 'De Burger aan Zet'.


2. De VNG heeft een complete site ingericht over burgerparticipatie.

Het maakt onderdeel uit van het Actieprogramma Lokaal Bestuur, een gezamenlijk project van de VNG en het ministerie van BZK. In nauwe samenwerking met het Raadsledenprogramma van de VNG, worden binnen het Actieprogramma de activiteiten voor raadsleden uitgevoerd. De site van de VNG is een vertrekpunt voor nieuws over burgers en participatie. Je kunt er bijvoorbeeld doorklikken naar een praktijkdeel (databank) waar veel gemeenten hun voorbeelden van burgerparticipatie als case hebben uitgewerkt.

Ga direct naar de website Burgerparticipatie van de VNG

.

3. Via Verbeterdebuurt.nl kan de burger eenvoudig een melding of een idee over de openbare ruimte doorgeven aan de gemeente.

Het doen van een melding is simpel. Nadat iemand een melding heeft geplaatst op Verbeterdebuurt.nl wordt via e-mail gevraagd de melding te verifiëren. Op de Verbeterdebuurt.nl staan ook alle meldingen die al gedaan zijn. Je kunt bijvoorbeeld stemmen op goede ideeën voor het verbeteren van de buurt of je kunt de dialoog aangaan met de gemeente en buurtbewoners.

 

4. De website van de NISB biedt veel informatie over Burgerparticipatie met betrekking tot het thema Ruimte voor Bewegen.

Allereerst zijn er de beleidsinstrumenten. Het inbedden van een beweegvriendelijke omgeving in het lokale (gemeentelijke) beleid, biedt de beste garantie voor het bereiken van de gestelde doelen, het rondkrijgen van de financiering en de samenwerking tussen gemeentelijke diensten en bewonersorganisaties. Allereerst is een visiedocument nodig waarin het belang van een beweegvriendelijke omgeving is opgenomen. Die visie wordt in een sectorale beleidsnota verwoord of in een bredere aanpak voor bijvoorbeeld de verbetering van de gezondheid van wijkbewoners. Het is wenselijk deze visie uit te werken in beleidsdeelplannen zoals op het gebied van sport en bewegen, ruimtelijke ordening, spelen, gezonde wijkaanpak e.d.

5. Financiële instrumenten vormen tweede categorie instrumenten.

De website van de NISB behandelt MKBA (kosten-baten analyse), kengetallen, subsidies en fondsen. Om een beweegvriendelijke omgeving te realiseren, zeker in een bestaande situatie, zijn doorgaans budgetten en financiële mogelijkheden noodzakelijk. Wanneer echter bij de realisering van nieuwe plannen of herstructurering van een bepaald gebied al vanaf het eerste ontwerp rekening wordt gehouden met beweegvriendelijkheid, hoeft het niet veel extra geld te kosten. Daarnaast kan de gemeente, door het beschikbaar stellen van een budget aan bewonersorganisaties, bewonersinitiatieven stimuleren en faciliteren ten bate van de aanleg van speelplekken, moestuinen, trapveldjes en dergelijke.

Ga direct naar deze punten en instrumenten op de website van NISB


6. Het volgende domein op NISB omvat de ontwerpinstrumenten.

Het filmpje Piano Stairs op YouTubemaakt op een ludieke manier duidelijk dat het ontwerp van de openbare ruimte, invloed heeft op het beweeggedrag van mensen. Door een buurt en de openbare ruimte veilig en beweegvriendelijk te ontwerpen, worden sport en bewegen gestimuleerd. De burger kan hierin een rol vervullen. Belangrijke aandachtspunten bij het ontwerpen van een BeweegVriendelijkeOmgeving (BVO) zijn: ontwerp de omgeving zo dat sport en bewegen worden gefaciliteerd en gestimuleerd; ontwikkel sportieve openbare ruimte en maak sportruimtes openbaar; stimuleer met het ontwerp gezonde mobiliteit in de vorm van lopen en fietsen. Zorg dat de gebruiker en zijn wensen centraal staan, het beheer gewaarborgd is en de omgeving schoon, heel en veilig gehouden kan worden, de omgeving aantrekkelijk, (integraal) toegankelijk en uitdagend is en koppel hardware (fysieke voorzieningen) aan software (activiteiten, communicatie, etc.) Het BVO-model is op de site van de NISB te downloaden. Bestaande ontwerprichtlijnen die helpen bij het ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving zijn de Gezond Ontwerp Wijzer (atlas voor de leefomgeving) en de toolbox Sport in the City.

 

7. De laatste instrumentencategorieën omvatten de praktijk en communicatie.

Om de praktische kant van Burgerinitiatieven vorm te geven, biedt de NISB hier tools en informatie over het maken van omgevingsscans en kaarten, het organiseren van trainingen, ateliers en (beeldende) workshops. Communicatie kan het proces om tot een Beweegvriendelijke Omgeving te komen, maken of breken. Het is noodzakelijk om draagvlak te creëren onder projectpartners en samen stappen te zetten in het proces. Maar ook voor het informeren van andere gebruikers van de ruimte en hen te betrekken bij de plannen. Een communicatieplan helpt orde te scheppen wanneer je met meerdere doelgroepen, communicatiedoelen en een reeks van middelen te maken hebt.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »