Corona verhoogt druk op speelplekken in de openbare ruimte

donderdag 8 oktober 2020
timer 6 min
De intensiteit van het gebruik van toestellen en ondergronden in Corona tijd is sterk toegenomen. Gevolg is meer slijtage aan ondergronden en toestellen, en meer schades door vandalisme. Volgens Jasper Lankhaar, van KSP in Lelystad en Vinkel, is het aantal onderhouds- en reparatiewerkzaamheden in de afgelopen periode met een derde toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren.

Hidde Mulder, coördinator groen, spelen en recreatiegebieden gemeente Westland bevestigt dat toestellen en ondergronden in Corona tijd extra belast zijn“Door Corona, het mooie weer en dichte scholen zijn de openbare speelruimtes gedurende het voorjaar en de zomermaanden heel druk bezocht. Het was één lange zomervakantie. Ook in Westland heeft dat geleid tot versnelde slijtage van toestellen en ondergrondenOok kampte de gemeente met meer schades door vandalisme. 

Veiligheid staat voor op 

Westland, een fusiegemeente van 11 kernenheeft ruim vierhonderd speellocaties met meer dan 1800 speeltoestellen. Inspectie is uitbesteed aan Speelplan. Viermaal per jaar inspecteert dit bureau speeltoestellen en eenmaal per jaar sporttoestellen. Via een GIS-tool wordt de gemeente op de hoogte gehouden van de status van de toestellen. Schademeldingen proberen we zo snel mogelijk op te lossen. Als gemeente heb je de plicht om ervoor te zorgen dat speelfaciliteiten in orde zijn conform het WASVeiligheid staat voor op.” 

Inspecties 

De afgelopen periode hebben we bij inspecties meer slijtage en meer schades waargenomen. Ook in Westland,” bevestigt Walid Rahman, directeur van SpeelplanDeze stijging wijt hij niet alleen aan Corona. “Heel veel toestellen zijn aan het eind van hun levenscyclus. Eind jaren negentig zijn vanwege veranderde regelgeving heel veel nieuwe toestellen geïnstalleerdNa die vernieuwingsgolf maakten veel gemeenten een pas op de plaats. Je ziet nu dat die verouderde toestellen de extra drukte door Corona niet aankunnen.” Is vervanging dan de oplossing? Dat is te kort door de bocht. Rahman benadrukt het belang van inspecties. “Nu toestellen en ondergronden onder druk staan is inspectie uitermate relevant. Op tijd schade signaleren en onderhoud en reparatie in gang zetten verlengt de levensduur van toestellen en borgt de veiligheid van speelfaciliteiten. 

Periodiek onderhoud 

Jasper Lankhaar zit op dezelfde lijn: “Door regelmatig onderhoud herstel je gebreken vroegtijdig, je grijpt in voordat de schade erger wordt. Door periodiek onderhoud verleng je de levensduur en worden investeringsbudgetten effectief en op de juiste manier ingezet.” Lankhaar vervolgt: “Door periodiek onderhoud kom je niet voor verrassingen te staan. Digitaal wordt de status van het areaal vastgelegd en via een app gerapporteerd. De gemeente blijft zo op de hoogte waar onderhoud en, op termijn, vervanging nodig isZo kun je je budgettering goed in de hand houden.” Lankhaar benadrukt dat zo’n aanpak voorkomt dat je onverwacht een toestel of ondergrond moet gaan vervangen. Met periodiek onderhoud hou je - niet alleen in Coronatijd -  de kosten beter in de hand. Jasper Lankhaar, KSP

Rijksoverheid financiert mee 

Westland bewandelt ook de weg van periodieke inspectiesMaar Mulder wijst er op dat budgetoverschrijdingen door Corona bijna niet zijn te vermijden. Als er tekorten ontstaan kan hij een beroep doen op het CoronapotjeHij legt uit: “De rijksoverheid heeft geld opzij gezet voor de financiering van extra maatregelen die een gemeente moet nemen vanwege Corona. Het extra onderhoud van speeltoestellen en ondergronden en daarmee gepaard gaande uitgaven kunnen deels vanuit die voorziening worden gefinancierd.   

Creativiteit 

Zo’n extra geldstroom geeft lucht. Maar budgettaire krapte stimuleert ook de creativiteit, wijst Lankhaar op een andere uitweg. “KSP onderhoudt toestellen en ondergronden door het hele land, ook in Westland. Waar dat nodig is, vernieuwen we de ondergronden en verduurzamen we de speelplek, zoals recent is gebeurd in het centrum van s-Hertogenbosch. Het ging hier om een gedateerde speellocatie die we met minimale middelen een nieuw leven hebben ingeblazen. Zwarte, rubberen tegels zijn vervangen door een nieuwe, kleurige ondergrond, met daarin uitdagende speelaanleidingen verwerkt, zoals strand, hinkelbaan en visjesmotief Door deze transformatie kregen ook de speeltoestellen, als extra bijvangst, een uplift: de speelse en veelkleurige ondergrond straalt af op de toestellen en zet deze in een nieuw licht. De speelplek kan zo weer jaren mee.” 

Skills garden 

Als je Tommy van den Dungen, van bureau Kragten, de vraag voorlegt of er extra drukte is op speelplekken in Nederland krijg je een volmondig ja te horen. Hij baseert dat op cijfers – en eigen waarneming - van de toestroom van bezoekers naar Skills Garden. Almere beet het spits af met de eerste Skills Garden van Nederland. Er staan er nu zo’n tien tot vijftien op de rol. Skills Garden, ontwikkeld in partnership door Kragtenen  Athletic Skills Model (ASM), is druk bezig met de uitrol van deze ‘nieuwe manier van denken over beweegvoorzieningen’ door heel Nederland.

Skills Garden in Almere
, aangelegd in samenwerking met KSP,  is een inslaand succes, benadrukt een enthousiaste Van den Dungen. Hij noemt een van de ingrediënten van dat succes: “De fysieke elementen in combinatie met een uitdagende beleefomgeving in de Skills Garden zijn interessant voor veel verschillende doelgroepen (jongeren, ouderen, minder validen, topsport, verenigingen etc.) waardoor de cohesie in de wijk een boost krijgt. Wat is er nu mooier dan een publieke ruimte waar verschillende doelgroepen, zowel georganiseerd als ongeorganiseerd, naartoe kunnen om te bewegen en samen te zijn? En dat ook nog een bekeken vanuit een wetenschappelijke onderbouwing waarin de kwaliteit van bewegen centraal staat. En ja, door Corona, is de drukte en behoefte aan uitdagende beweeg- en speel omgevingen nog verder toegenomen, maar het extra onderhoud dat daaruit  voortvloeit nemen we voor lief. De meerwaarde van Skills Garden in de wijk weegt daar ruimschoots tegenop.” 

 

 


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Programma Duurzame Gezonden Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:55 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

Vernieuwde speelnatuur in hartje Delft

13 okt om 08:47 uur
Aan de Vivaldilaan in Delft zijn door de firma M. v. Gooswilligen Groenvoorzieningen BV de speelplekken in de…
Lees verder »

Natuurspeelplek De Fruitgaard in Groningen

12 okt om 08:51 uur
Woongebied Het Park in Blauwestad heeft een natuurlijke speelplek gekregen die volledig geïnspireerd is op de…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

Modern jasje maakt voordelen van het stoepranden weer mogelijk

6 okt om 15:39 uur
De coördinatie, afstandsinschatting, gezondheid en sport- en spelbeleving van de 15.000 deelnemers aan het NK…
Lees verder »

‘Unieke speelplek doet recht aan de historie van Slot Loevestein’

5 okt om 08:50 uur
Slot Loevestein is zonder twijfel het bekendste kasteel van Nederland. Het militaire slot uit 1358, dat later…
Lees verder »

Spelen en bewegen, essentieel voor kinderen in ontwikkeling

28 sep om 11:22 uur
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, lanceert BOERplay een nieuw…
Lees verder »