De inclusieve boomhut van Kyrië
Wat is er nu leuker dan samen spelen? Samen buiten spelen is belangrijk en vooral erg leuk voor alle kinderen, en dus ook voor kinderen met een beperking. Door te spelen kunnen kinderen zich op een leuke manier zowel fysiek, mentaal als sociaal ontwikkelen.
Het toestel heeft zijn naam te danken aan kabouter koning Kyrië. Deze kabouter en zijn volk waren goedhartige wezentjes klaarde klussen voor zieke en hulpbehoevende. Dit deden ze ‘s nachts zodat niemand hen zou zien. Overdag trokken ze zich terug bij de kabouterberg in de bossen.
Om dit te stimuleren is de inclusieve boomhut van Kyrië ontworpen. Inclusief spelen houd in dat er voor iedereen een plek moet zijn om te spelen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden. Hiervoor zijn verschillende niveaus van bereikbaarheid, toegankelijkheid en uitdaging van belang. Evenals een goede mix aan verschillende soorten spel, zonder dat dit elkaar in de weg zit.
Het eerste plateau van het speeltoestel is toegankelijk via een rolstoelhellingbaan. Hier kan er sensorisch spel plaats vinden via onder meer een voelwand en snoezeldak, maar ook kan er gecommuniceerd worden met de kinderen in de boomhut via de praatpaal.
Via een luie trap is er toegang tot het tweede plateau. Een luie trap is een gemakkelijker begaanbare trap met een lagere opstap. Via de brede glijbaan kunnen kinderen (eventueel onder begeleiding) naar beneden glijden. Middels een laddertrap kunnen de kinderen die net wat meer uitdaging aan kunnen, de boomhut in klimmen. Hierin bevinden zich twee ramen en een balkon als uitkijkpunt, maar ook kun je voor meer uitdaging via een klimnet de boomhut in en uit klimmen, of naar beneden glijden via de dubbele glijstang.
Onder de boomhut is een bankje om uit te rusten, maar ook om het spel te overzien, waarna een kind kan nadenken waarin hij of zij wil meespelen. Hier vlakbij kan ook gespeeld worden met diverse zandspeelelementen, waarbij een deel bereikbaar is met een rolstoel, allemaal veilig in de schaduw.
Kortom een speeltoestel voor ieder kind!
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?
8 nov om 09:51 uurInterventie: bewegen met Nijntje erkend door Kenniscentrum Sport en Bewegen
17 okt om 13:43 uurHoe stimuleer je actieve mobiliteit bij kinderen?
26 sep om 10:25 uurInspelen op de belevingswereld van de jeugd
29 aug om 13:29 uurWie moet je via ‘gamification’ verleiden tot buitenspelen?
22 aug om 09:03 uurHet is echt nodig dat kinderen meer gaan buiten spelen en dat tieners en volwassenen meer gaan bewegen. Met…
Van vierkante ogen naar ronde spierballen
11 aug om 11:25 uurDuurzame verlichting om langer buiten te spelen
19 jul om 10:35 uurDe zomer is het perfecte seizoen om ook ‘s avonds nog een paar uurtjes buiten te spelen. Doordat het lang licht…
Speelplekken en bushaltes in Apeldoorn rookvrij
13 jul om 13:37 uurIn Apeldoorn rookt elf procent van de 16- en 17 jarige jongeren. De gemeente breidt in haar streven naar een…
Reactie toevoegen