Geef elke speelplek een boost met deze online tools

maandag 20 december 2021
Toen corona toesloeg, zat Vincent Verbeek, domeinbeheerder spelen van Gemeente Alphen aan den Rijn, met een probleem. Hoe regelen we nu – middenin de lockdown - participatie? De gemeente stond op het punt een mega-operatie uit te voeren voor het vernieuwen van veel speelplekken. Regel is dat Alphen aan den Rijn kinderen betrekt bij het ontwerp van een nieuwe speeltuin in hun buurt. Maar in lockdown is dat lastig. De oplossing kwam van bureau Speelplan. Met de Speeltuinbouwer, een interactieve online participatietool, ontwerpen kinderen eenvoudig en realistisch hun eigen favoriete speel- of sportplek!

Vincent is enthousiast over de Speeltuinbouwer. “Wij willen als gemeente graag van buiten naar binnen werken, met veel inspraak van-, en initiatieven vanuit onze bewoners en deze tool werkt daar geweldig aan mee. Met de Speeltuinbouwer bereik je meer kinderen dan met een inspraakavond. De komende jaren gaan we op veertig verschillende speellocaties de Speeltuinbouwer inzetten.”  

Realistisch beeld  
De Speeltuinbouwer  geeft een heel realistisch beeld van de werkelijke ruimte en objecten. Met muntjes die zijn toegevoegd kunnen kinderen ook het beschikbare budget in de gaten houden. Dat maakt het ontwerpen van de eigen bespeelbare woonomgeving ook nog leerzaam.  Als ze klaar zijn met hun ontwerp, sturen ze het in. Daarna volgt een online ontwerpwedstrijd, met verschillende stemrondes. Vincent: “En uiteindelijk wordt het winnend ontwerp ook echt uitgevoerd door de gemeente.” 

Optimaliseren 
Omdat Speelplan de tool blijft optimaliseren, komen er steeds nieuwe toevoegingen bij die vooral ook helpen om de communicatie met burgers op een hoger plan te brengen. Vincent: “Zo is nu ook een tijdlijn opgenomen waardoor ouders en kinderen zicht hebben op de voortgang van de uitvoering van het ontwerp. Wanneer gebeurt wat?Dat is allemaal te zien op de tool! Dat versterkt bij bewoners de motivatie om mee te doen.” 

Grote vraag 
“Bij Speelplan gebruiken we tools voor online participatie al een aantal jaren,” zegt Walid Rahman, van Speelplan. “We merken dat als bewoners kunnen participeren op een moment dat het hen uitkomt, de respons veel hoger is. Daarom wordt de Speeltuinbouwer tool steeds vaker door gemeenten ingezet. Inmiddels zijn er in het hele land al meer dan 100 speelplekken met de Speeltuinbouwer gerealiseerd.”  

Combinaties 
Speelplan combineert de Speeltuinbouwer met allerlei handige participatietools zoals online enquêtes en een eigen participatiewebsite. Hoe goed die tools ook werken, Walid geeft aan dat online geen volledige vervanging is van persoonlijke contact met bewoners. “In voorgaande jaren maakten we meestal een leuke participatie-mix van wandelingen en bijeenkomst in de buurt in combinatie met online tools. Nu organiseren we dat persoonlijke contact door bijvoorbeeld online bijeenkomsten met kindergemeenteraden of gewoon ouderwets bellen met bewoners.” 

Play BIBA 
Speelplan verkent ook de digitale mogelijkheden in de speeltuin zelf. Zo werken we samen met Play BIBA. Walid: “Met deze app haal je meer uit een speeltuin!” De app is bedoeld voor ouders en kinderen om samen een nieuwe dimensie aan buitenspelen toe te voegen. Je scant plaatjes met de telefoon en je voert allerlei spannende opdrachten uit. Met de Play BIBA app verandert een saaie glijbaan of wip in een wild avontuur. Zoek schatten in piramides, graaf dino’s op of doe een estafetterun! Er zijn nu al acht spellen beschikbaar en nog meer in ontwikkeling. 

Pleintje buitenspeel-app 
Om kinderen van binnen naar buiten te krijgen werkt Speelplan samen met de startup Pleintje.  Met deze buitenspeel-app worden kinderen met allerlei toffe spellen uitgedaagd om samen buiten te gaan spelen, en bewegen. JOGG-regisseur Kim Ligtermoet in Putten meldde zich aan voor een pilot met Pleintje. “Binnen Putten Actief zijn we bezig om bewoners in beweging te krijgen. Juist ook kinderen. Pleintje leek ons een goed instrument om dat voor elkaar te krijgen. Met de app zijn we van start gegaan op de Buitenspeeldag. Kinderen vinden het heel erg leuk om met Pleintje aan de slag te gaan. Simpele, traditionele spelletjes – neem verstoppertje – daar geef je een interactieve  touch aan. Je kunt scores bijhouden, punten verdienen en jouw eigen poppetje stylen enzo voort. Onze ervaringen met Pleintje zijn positief! Buitenspelen voor kinderen wordt echt aantrekkelijker gemaakt. Maar er zijn nog veel meer voordelen uit de app te halen. In de pilot werken we met een compacte versie. Maar je kunt je voorstellen dat je er data aan koppelt. Pleintje wordt zo een instrument om je buitenspeelbeleid handen en voeten te geven.” 

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

bootcamp
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

26 jun om 14:38 uur

De openbare ruimte wordt steeds vaker…

Lees verder »
speeltuin groningen
descriptionArtikel

Veilig klimmen en klauteren in Groningse speeltuinen

23 jun om 08:34 uur

In een nieuw gedicht schijft stadsdichter van de stad Groningen Myron Hamming over de speeltuin als metafoor…

Lees verder »
speelforum header groter
descriptionArtikel

Kunst en de magie van het spel

23 mei om 10:18 uur

Op 8 juni vindt er weer een Ruimte voor de Jeugd Speelforum plaats. In dit artikel lichten we alvast kort voor…

Lees verder »
liuise
descriptionArtikel

Scholen kunnen veel meer aan beweging doen

18 apr om 10:00 uur

“Kinderen en jeugd zitten te veel…

Lees verder »
sigrun 1300
descriptionArtikel

'Je doet het niet voor het plaatje'

13 apr om 14:22 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »
person_outlineBlog

Speelse democratie

29 mrt om 09:17 uur

Enthousiast belde mijn 86-jarige…

Lees verder »
foto gemeente veendam
descriptionArtikel

Grootste Skills Garden van Europa in Veendam

17 mrt om 09:33 uur

Onlangs is de grootste Skills Garden van Europa op het Leer- en Sportpark in het Groningse Veendam in gebruik…

Lees verder »
succesvolle speelplek
descriptionArtikel

Wat bepaalt het succes van een speelplek?

2 mrt om 10:50 uur
Wat bepaalt het succes van een speelplek? Deze vraag staat centraal in een literatuuronderzoek en een…
Lees verder »