Groenblauw schoolplein vormt verbinding tussen twee Schiedamse basisscholen

maandag 15 mei 2023
Twee scholen in Schiedam, De Violier en De Vlinder, zijn al jarenlang buren en al een tijdje bezig met nieuwbouwplannen. Er was een lang gekoesterde wens voor een groenblauw schoolplein. Deze wens deelden zij samen, wat de aanleiding vormde om samen het plein opnieuw te gaan inrichten. In 2022 was het zover: het nieuwe gezamenlijke groenblauwe schoolplein werd geopend.

Hek verwijderd 

Voorheen stond er een hek tussen de twee schoolpleinen, maar omdat de scholen graag de kinderen samen wilden laten spelen, is besloten het hek tussen de twee pleinen te verwijderen. Bijzonder hieraan is dat de pleinen eigendom zijn van twee verschillende besturen en dat zij nu dus de pleinen delen. Het weghalen van het hek vormde de start voor een groenblauw schoolplein.  

“Het ontwerp dat we, met advies van BOERplay, hebben gemaakt, richt zich vooral op natuurlijk en uitdagend spelen en op sport en spel”, vertelt Marc de Lange, directeur van basisschool De Vlinder.

Tegels eruit en groen erin 

Op het nieuwe plein zijn tal van faciliteiten terug te vinden. “Denk bijvoorbeeld aan waterberging, veel groen, moestuinbakken, een speelkeuken. Verder vlonders, schaduwrijke plekken en uitdagende mooie speeltoestellen uit de Adventure Play en Adventure Play Explore productlijn van BOERplay”, vertelt De Lange.  

“Bovendien hebben we met onze pleinen en het nieuwe plein samen meegedaan aan het NK Tegelwippen, dus letterlijk tegels eruit en groen erin”, vervolgt De Lange trots. “Een groot deel van die tegels is overigens hergebruikt als zitjes of afrastering voor de zandbak." 

Een belangrijk nieuw onderdeel van het schoolplein is de beek. Als het hard regent wordt niet alleen het hemelwater hierin tijdelijk opgevangen, maar ook het water van het dak van de school.  \\

Kinderen denken mee 

In het beginstadium van het nieuwe te ontwerpen plein zijn ook de kinderen betrokken. “De kinderen gingen buiten met maquettes aan de slag. Ze ontwierpen zo zelf met verschillende materialen hun ideale schoolplein met een voetbalveld, een zandbak, bruggetjes en ruimte voor water en groen. Veel ideeën zijn ook echt gerealiseerd op het nieuwe schoolplein. 

Vervolgens was het tijd om de ideeën voor te leggen aan een aantal inrichtingsexperts. Twee aanbieders presenteerden hun plannen en ontwerpen, waarna de keuze viel op het plan voor natuurlijk en uitdagend spelen van BOERplay. In het uiteindelijke ontwerp komt alles samen en zijn alle wensen en eisen meegenomen.  

Rauwers, douwers, bouwers en schouwers 

“Met het team van verschillende stakeholders, inclusief de ideeën van de kinderen, is ons ontwerp tot uitvoering gebracht", legt Dennis van Veen, adviseur onderwijs bij BOERplay uit. “In stappen nemen we iedereen mee in het proces naar een passende nieuwe schoolpleininrichting. Het plein wordt onder andere gescreend op de mogelijkheden voor diverse speltypen (rauwers, douwers, bouwers en schouwers) en waar zichtlijnen en looplijnen nodig zijn. Zo kan het nodig zijn om naast veel groen en speeltoestellen ook ruimte te houden voor genoeg overzicht en duidelijke zonering met diverse ondergronden.” 

“Kinderen van beide scholen spelen nu samen op het plein en genieten van het groen, sport, spel en het water. Er is zoveel te doen en beleven, dat er geen tijd is voor verveling”, stelt Van Veen tevreden vast. 

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2023. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
groenblauw schoolplein

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'

10 jan om 15:09 uur

Arnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt

13 dec 2023

Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…

Lees verder »
descriptionArtikel

Digizine over groene schoolpleinen gratis te lezen

2 nov 2023

Het nieuwe digizine van BuitenSpelen is verschenen en het thema is dit keer (groene) schoolpleinen.

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe subsidieronde vergroening schoolpleinen in Zuid-Holland

18 jul 2023

Om scholen in versteende wijken de mogelijkheid te bieden hun schoolplein te transformeren in een groene oase,…

Lees verder »
wrwewe
descriptionArtikel

Is dit rechtvaardig?

1 feb 2023
Een veel te klein schoolplein, waar kinderen zich verdringen om een plekje. Met aangrenzend een riante Kiss &…
Lees verder »