'Groener spelen heeft zoveel voordelen'

woensdag 2 november 2022

In totaal zeventig speelplekken in de gemeente Tilburg krijgen in 2022 en 2023 een make-over. Later volgen er meer. idverde Nederland is als één van de drie aannemers aangehaakt bij het ontwerp en de realisatie. “Ons Groener Spelen-concept geeft bestaande speeltuinen én buurten een upgrade.” 

Vanaf het moment dat idverde Nederland (samen met speeltoestellenleverancier Boerplay) inschreef voor het project Spelen in Tilburg stond voor Joost Duin vast dat hij ‘het beste speelplan van alle inschrijvers’ wilde inleveren. De projectleider van idverde Realisatie kreeg gelijk. “We hebben een mooi rapportcijfer gekregen. De gemeente gaf ons 10 uit 10 punten voor de toegevoegde waarde van ons uitgewerkte plan”, zegt Joost, die het ‘eervol’ noemt om een bijdrage te mogen leveren aan het speelklimaat in een gemeente.  

Jirina Verkuijlen-Quist, adviseur Spelen bij idverde Advies vult aan: “De inschrijving, maar óók onze aanpak van de speelplekken voor het Groener Spelen-concept gooide hoge ogen. De gemeente Tilburg attendeerde de andere twee aannemers, Kompan en Brouwers Groenaannemers, op onze overzichtelijke uitwerking. Een mooi compliment natuurlijk.”  

Avontuurlijk spelen 

Wat maakt het Groener Spelen-concept van idverde NL nou zo bijzonder? Rozemarijn Weges-Pera, ontwerper bij idverde Advies: “Groener spelen heeft zoveel voordelen. Het geeft bestaande speeltuinen en buurten een upgrade. Onze concept verleidt de jeugd in alle leeftijden om buiten speelavonturen aan te gaan en te bewegen in en met het Groen. Door de speelplekken anders in te richten en te vergroenen, wordt niet alleen het spel avontuurlijker, maar ook vergroot het de biodiversiteit. Bewoners krijgen bovendien meer mogelijkheden voor ontmoeten in buitenruimten. En dat is geheel naar wens van de opdrachtgever. Voor de gemeente staan namelijk gezonde en gelukkige Tilburgers voorop. De belangrijkste uitgangspunten waren dan ook: gezondheid, ontwikkeling en ontmoeten voor elke leeftijdscategorie.” 

Extra aandacht  

Avontuurlijk spelen vraagt volgens Jirina om extra aandacht voor veiligheid “Tilburg wist hierin zelf goed wat het wilde. Zo moest het valzand aan strikte waardes en keurmerken voldoen.” Als opgeleide svs inspecteur spelen 2-ster heeft ze voor elk ontwerp van een speelplek in het voortraject al veiligheidscontroles uitgevoerd. “Voor zowel de valondergronden, als de speeltoestellen. Door deze voorbereidingen hoeven we niet achteraf te zeggen dat zaken wettelijk niet voldoen of dat nog een keuring nodig is, waardoor de opdrachtgever extra kosten moet maken.” 

Samenwerking idverde Advies en idverde Realisatie 

Tienco Meindertsma is vanuit idverde Realisatie verantwoordelijk voor alle calculaties en de werkvoorbereiding van het Tilburgse project. “Onze kracht zit hem in de geïntegreerde aanpak met onze collega’s van idverde Advies. Vanaf het ontwerp zetten we onze gezamenlijke kennis in. We hebben als organisatie zelf alles in huis om de opdrachtgever optimaal te begeleiden. Gezamenlijk kijken we naar aspecten als veiligheid, budget en de pedagogische belangen. We denken ook constant vanuit het kind dat gebruik gaat maken van de speelplek.”  
Om precies te weten wat de kinderen uit een buurt graag willen, gingen diverse adviseurs van idverde NL in gesprek met kinderen en omwonenden van speelplekken. Rozemarijn: “Per speelplek hebben we wensen geïnventariseerd. We namen hier steeds de omgeving in mee, zodat er in  de inrichting een logische samenhang tussen de speelplek en het groen in de buurt ontstond. Ook hebben we gekeken naar de leeftijdsopbouw in een buurt en welke speeltoestellen en spelaanleidingen bij deze leeftijdscategorie passen. Samen met mijn collega’s heb ik ervoor mogen zorgen dat kinderen nu nóg leuker op goed ingerichte speelplekken kunnen spelen en dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten.” 

Elkaar versterken 

Rozemarijn maakte na de buurtgesprekken de ontwerpen voor de nieuwe speelplekken. “Superleuk om met kinderen in gesprek te gaan over wat ze willen en dit vervolgens om te zetten in een ontwerp.” Ze vertelt dat in haar eerste ontwerp praktische aanwijzingen van collega’s van idverde Realisatie direct werden verwerkt. “Je versterkt elkaar. Andersom ook: als er binnen het totale budget een keer geld overbleef, wist ik meteen een speelplek waar bijvoorbeeld nog een picknicktafel ingepast kon komen.” Tienco was hier blij mee. “Het maakte mijn puzzel met budgetten en mogelijkheden wat minder ingewikkeld.”  

Meer speelwaarde 

De eerste speelplekken zijn inmiddels opgeleverd. De aannemers zijn voor elke gerealiseerde speelplek nog een jaar verantwoordelijk voor de nazorg aan beplanting. “Na de realisatie kregen we van kinderen en bewoners terug dat onze mensen goed hadden geluisterd naar hun wensen.” Joost prijst hiervoor zijn collega’s en stelt dat hij dankzij de goede, onderlinge samenwerking ‘het hele proces volgens planning’ heeft kunnen uitvoeren. “Wij hebben geen externe partij aan hoeven haken en hebben zo in feite kosten bespaard. Tilburg krijgt hierdoor onder de streep meer speelwaarde voor zijn geld. En de kinderen zijn de grote winnaars.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #3 2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ttyt

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe subsidieronde vergroening schoolpleinen in Zuid-Holland

18 jul 2023

Om scholen in versteende wijken de mogelijkheid te bieden hun schoolplein te transformeren in een groene oase,…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Ambassadeursgemeenten speelse en natuurrijke schoolpleinen bekend

25 jan 2023

Arnhem, Rotterdam, Roermond, Tilburg en Zaanstad zijn door Jantje Beton en IVN Natuureducatie geselecteerd als…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Het speelbaar maken van de openbare ruimte met digitale technologie

25 jan 2023
Het verlies van de openheid en speelsheid, waarmee kinderen het leven benaderen, heeft negatieve effecten in het…
Lees verder »
wm
descriptionArtikel

Spray park: gezonde en duurzame speel- en ontmoetingsplaats

12 jan 2023

Een saaie speeltuin of openbare…

Lees verder »
aanzicht v brug
descriptionArtikel

Klimmen en klauteren tussen de bomen

11 jan 2023

Natuurlijk en groen spelen zijn al langer een trend, of misschien beter, de standaard bijna. De voordelen zijn…

Lees verder »