'Groener spelen heeft zoveel voordelen'

woensdag 2 november 2022

In totaal zeventig speelplekken in de gemeente Tilburg krijgen in 2022 en 2023 een make-over. Later volgen er meer. idverde Nederland is als één van de drie aannemers aangehaakt bij het ontwerp en de realisatie. “Ons Groener Spelen-concept geeft bestaande speeltuinen én buurten een upgrade.” 

Vanaf het moment dat idverde Nederland (samen met speeltoestellenleverancier Boerplay) inschreef voor het project Spelen in Tilburg stond voor Joost Duin vast dat hij ‘het beste speelplan van alle inschrijvers’ wilde inleveren. De projectleider van idverde Realisatie kreeg gelijk. “We hebben een mooi rapportcijfer gekregen. De gemeente gaf ons 10 uit 10 punten voor de toegevoegde waarde van ons uitgewerkte plan”, zegt Joost, die het ‘eervol’ noemt om een bijdrage te mogen leveren aan het speelklimaat in een gemeente.  

Jirina Verkuijlen-Quist, adviseur Spelen bij idverde Advies vult aan: “De inschrijving, maar óók onze aanpak van de speelplekken voor het Groener Spelen-concept gooide hoge ogen. De gemeente Tilburg attendeerde de andere twee aannemers, Kompan en Brouwers Groenaannemers, op onze overzichtelijke uitwerking. Een mooi compliment natuurlijk.”  

Avontuurlijk spelen 

Wat maakt het Groener Spelen-concept van idverde NL nou zo bijzonder? Rozemarijn Weges-Pera, ontwerper bij idverde Advies: “Groener spelen heeft zoveel voordelen. Het geeft bestaande speeltuinen en buurten een upgrade. Onze concept verleidt de jeugd in alle leeftijden om buiten speelavonturen aan te gaan en te bewegen in en met het Groen. Door de speelplekken anders in te richten en te vergroenen, wordt niet alleen het spel avontuurlijker, maar ook vergroot het de biodiversiteit. Bewoners krijgen bovendien meer mogelijkheden voor ontmoeten in buitenruimten. En dat is geheel naar wens van de opdrachtgever. Voor de gemeente staan namelijk gezonde en gelukkige Tilburgers voorop. De belangrijkste uitgangspunten waren dan ook: gezondheid, ontwikkeling en ontmoeten voor elke leeftijdscategorie.” 

Extra aandacht  

Avontuurlijk spelen vraagt volgens Jirina om extra aandacht voor veiligheid “Tilburg wist hierin zelf goed wat het wilde. Zo moest het valzand aan strikte waardes en keurmerken voldoen.” Als opgeleide svs inspecteur spelen 2-ster heeft ze voor elk ontwerp van een speelplek in het voortraject al veiligheidscontroles uitgevoerd. “Voor zowel de valondergronden, als de speeltoestellen. Door deze voorbereidingen hoeven we niet achteraf te zeggen dat zaken wettelijk niet voldoen of dat nog een keuring nodig is, waardoor de opdrachtgever extra kosten moet maken.” 

Samenwerking idverde Advies en idverde Realisatie 

Tienco Meindertsma is vanuit idverde Realisatie verantwoordelijk voor alle calculaties en de werkvoorbereiding van het Tilburgse project. “Onze kracht zit hem in de geïntegreerde aanpak met onze collega’s van idverde Advies. Vanaf het ontwerp zetten we onze gezamenlijke kennis in. We hebben als organisatie zelf alles in huis om de opdrachtgever optimaal te begeleiden. Gezamenlijk kijken we naar aspecten als veiligheid, budget en de pedagogische belangen. We denken ook constant vanuit het kind dat gebruik gaat maken van de speelplek.”  
Om precies te weten wat de kinderen uit een buurt graag willen, gingen diverse adviseurs van idverde NL in gesprek met kinderen en omwonenden van speelplekken. Rozemarijn: “Per speelplek hebben we wensen geïnventariseerd. We namen hier steeds de omgeving in mee, zodat er in  de inrichting een logische samenhang tussen de speelplek en het groen in de buurt ontstond. Ook hebben we gekeken naar de leeftijdsopbouw in een buurt en welke speeltoestellen en spelaanleidingen bij deze leeftijdscategorie passen. Samen met mijn collega’s heb ik ervoor mogen zorgen dat kinderen nu nóg leuker op goed ingerichte speelplekken kunnen spelen en dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten.” 

Elkaar versterken 

Rozemarijn maakte na de buurtgesprekken de ontwerpen voor de nieuwe speelplekken. “Superleuk om met kinderen in gesprek te gaan over wat ze willen en dit vervolgens om te zetten in een ontwerp.” Ze vertelt dat in haar eerste ontwerp praktische aanwijzingen van collega’s van idverde Realisatie direct werden verwerkt. “Je versterkt elkaar. Andersom ook: als er binnen het totale budget een keer geld overbleef, wist ik meteen een speelplek waar bijvoorbeeld nog een picknicktafel ingepast kon komen.” Tienco was hier blij mee. “Het maakte mijn puzzel met budgetten en mogelijkheden wat minder ingewikkeld.”  

Meer speelwaarde 

De eerste speelplekken zijn inmiddels opgeleverd. De aannemers zijn voor elke gerealiseerde speelplek nog een jaar verantwoordelijk voor de nazorg aan beplanting. “Na de realisatie kregen we van kinderen en bewoners terug dat onze mensen goed hadden geluisterd naar hun wensen.” Joost prijst hiervoor zijn collega’s en stelt dat hij dankzij de goede, onderlinge samenwerking ‘het hele proces volgens planning’ heeft kunnen uitvoeren. “Wij hebben geen externe partij aan hoeven haken en hebben zo in feite kosten bespaard. Tilburg krijgt hierdoor onder de streep meer speelwaarde voor zijn geld. En de kinderen zijn de grote winnaars.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #3 2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ttyt

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Spelen en de (on)veiligheid van water

9 nov om 09:34 uur

Wat is er nou leuker dan op een warme dag met water te spelen? Ook deze zomer hebben we vele warme dagen gehad…

Lees verder »
woeste westen 1
descriptionArtikel

Dit past bij elk kind

24 okt om 13:05 uur
Zoefff. In een oogwenk is de hele schoolklas verdwenen tussen het riet. Even later klinkt er gelach en een plons.…
Lees verder »
maps
descriptionArtikel

Groene schoolpleinen krijgen impuls met IVN Groene Schoolpleinenfonds

2 sep om 11:56 uur

Het groene schoolplein is een oase voor kinderen. Een plek waar voorop gespeeld kan worden, maar die ook…

Lees verder »
utopia almere
descriptionArtikel

Schoolplein op Utopia Eiland geeft natuur vrij spel

16 aug om 11:17 uur

Strijk je tegen de haren van een kat in, dan kom je in de problemen. Dat geldt ook voor de natuur. De…

Lees verder »
huttopia
descriptionArtikel

Camping Huttopia de Meinweg opent natuurlijke speeltuin

1 aug om 09:04 uur

Vakantieverblijven van Huttopia Nederland staan in Europa erg goed bekend doordat de locaties in een…

Lees verder »
verkaveld
descriptionArtikel

‘Kinderen vinden de natuur gewoon heel erg leuk’

11 jul om 09:00 uur

“Een plein zonder tegels? Dat willen onze kinderen echt niet! Die willen voetballen! Maar als de tegels weg…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

’Kinderen hebben plezier in bewegend leren in een groene omgeving‘

23 jun om 14:35 uur

Zaanstad gaat de komende tien jaar 65 basisschoolpleinen vergroenen. Tegels er uit en groen erin. Per jaar gaan…

Lees verder »
sigrun 1300
descriptionArtikel

'Je doet het niet voor het plaatje'

13 apr om 14:22 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »