Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

maandag 2 mei 2022

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de dierenweide in Dieze-Oost in Zwolle beschreven kon worden. Dit moest veranderen. De wens was om met een klein budget een speeltuin te creëren die meer inclusief is, beter toegankelijk voor kinderen in een rolstoel , en die de speeltuin en dierenweide op een goede manier met elkaar verbindt. Niet alleen is de speeltuin beter toegankelijk voor kinderen in een rolstoel, maar door de ondergrond van kunstgras is deze voor iedereen beter toegankelijk. De vernieuwde speelplek is tot stand gekomen door samenwerken van wijkregisseur Ilse Bloemhof, Dierenweide Dieze-Oost en het Speelteam Zwolle. 

 “Bij de herinrichting is slim gebruik gemaakt van de bestaande toestellen en materialen die aanwezig waren”, vertelt Pascal Donze, werkzaam bij gemeente Zwolle en ontwerper van de speeltuin. “De vernieuwde speelplek vormt nu samen met de naastgelegen dierenweide een inclusieve speel- en ontmoetingsplek voor jong en oud.” 

“We hebben in de vernieuwde speeltuin twee gedeeltes gecreëerd. Een gedeelte met zand en een gedeelte met kunstgras, wat natuurlijk voor kinderen met een rolstoel veel makkelijker te bereiken is. Zo kunnen ook de kinderen met een rolstoel samenspelen met hun leeftijdsgenootjes die niet in een rolstoel zitten. Daarbij hebben we enkele speeltoestellen uit de oude speeltuin hergebruikt”, vertelt Pascal Donze. “Deze speeltoestellen hebben een likje verf gekregen, zo ogen ze weer als nieuw.” 

Het centrale thema van de vernieuwde speeltuin is ‘rondjes draaien’ . “Op brede paden rondom de speeltuin kunnen kinderen rondjes rijden met hun fiets, skelter, maar natuurlijk ook in een rolstoel”, vervolgt Donze. “Het leuke is dan dat de kinderen in een rolstoel al beschikken over een voertuig met wielen, terwijl de kinderen zonder beperking een skelter of fietsje van huis mee moeten nemen voordat ze het parcours kunnen berijden. In die context heb je als rolstoeler een stapje voor. De paden rondom de speeltuin zijn gemarkeerd met onder andere zebrapaden en haaientanden om een zo realistisch mogelijke verkeerssituatie na te bootsen. Er zijn zelfs twee parkeervakken gerealiseerd, waar kinderen hun skelter, fietsje of rolstoel kunnen parkeren. Op deze manier is de speeltuin zelfs nog leerzaam. Op deze manier kunnen kinderen namelijk ook spelenderwijs verkeersregels oefenen.” 

Het thema rondjes draaien slaat overigens niet alleen op het parcours rondom maar ook op de vormgeving met cirkels van de ondergrond, de toestellen en natuurlijk ook de draaimolen.  

Eenheid 
Met de herinrichting van de speelplek is de naastgelegen dierenweide meer onderdeel geworden van de speelplek. “Het is nu meer een soort eenheid in plaats van dat het twee losse onderdelen zijn, zoals in de vorige situatie het geval was. Door de verschillende onderdelen van de speeltuin net even anders te placeren dan in de voorgaande situatie, is de speelplek nu veel meer betrokken bij de dierenweide, waardoor het een geheel vormt. Het is bijvoorbeeld ook zo dat de dierenweide skeltertjes in het bezit heeft. Wanneer het dan druk is in de speeltuin, kunnen de kinderen skeltertjes van de dierenweide gebruiken en zo het parcours afleggen. Halverwege het parcours staan nog twee luisterpalen, waarmee kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen communiceren .  

De nieuwe speelplek in Dieze-Oost heeft dus meerdere doelen geheiligd. “De vernieuwde speelplek is inclusief, toegankelijk, er is hergebruik toegepast én er is meer een eenheid geworden met de naastgelegen dierenweide. “Het is mooi dat we met een relatief laag budget toch zoveel hebben kunnen veranderen en verbeteren aan deze speelplek. Door het deel met zand en kunstgras kunnen zowel kinderen met als ook zonder beperking samen spelen en genieten van deze speelplek. Door de speelplekken een likje verf te geven, lijken de oudere speeltoestellen weer als nieuw. De glijbaan van staal kan bovendien ook nog tientallen jaren mee.” 

Met de herinrichting is de speelplek aantrekkelijker en kleurrijker geworden. In de vernieuwde speeltuin staan verschillende toestellen die toegankelijk zijn voor iedereen, waardoor kinderen samen kunnen spelen. “Met de vernieuwde ondergrond, de racebaan rondom en de inclusieve speeltoestellen, is de speeltuin opgeknapt tot een inclusieve, toegankelijke speeltuin met daarbij een betere verbinding met de naastgelegen dierenweide, zodat de krachten gebundeld kunnen worden”, besluit Donze.   

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #1 2022. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

foto plein vor
descriptionArtikel

Tegels vluchten voor planten op plein Vakbeurs Openbare Ruimte

12 sep om 08:45 uur

Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de…

Lees verder »
rolstoelbasketbal
descriptionArtikel

Investeren in sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking loont

5 sep om 11:57 uur

Iedereen voelt aan dat sport of bewegen van waarde kan zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar…

Lees verder »
rere
descriptionArtikel

Regelingen Sportakkoord verruimd voor inclusieve speeltuinen

17 aug om 11:10 uur

De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De aanpassing in de…

Lees verder »
rtrt
descriptionArtikel

De samenspeelwaarde van speeltoestellen

7 jul om 09:58 uur

Samen spelen is leuk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Hoe maak je contact met kinderen die je niet kent? Of…

Lees verder »
mariotteplein
descriptionArtikel

Een speeltuin die perfect past bij de omgeving

5 jul om 10:17 uur

De speeltuin gelegen aan het Mariotteplein in Amsterdam heeft een grondige renovatie gehad. De speeltuin was…

Lees verder »
duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul om 09:11 uur

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

’Kinderen hebben plezier in bewegend leren in een groene omgeving‘

23 jun om 14:35 uur

Zaanstad gaat de komende tien jaar 65 basisschoolpleinen vergroenen. Tegels er uit en groen erin. Per jaar gaan…

Lees verder »
speeltuin groningen
descriptionArtikel

Veilig klimmen en klauteren in Groningse speeltuinen

23 jun om 08:34 uur

In een nieuw gedicht schijft stadsdichter van de stad Groningen Myron Hamming over de speeltuin als metafoor…

Lees verder »