Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

maandag 2 mei 2022

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de dierenweide in Dieze-Oost in Zwolle beschreven kon worden. Dit moest veranderen. De wens was om met een klein budget een speeltuin te creëren die meer inclusief is, beter toegankelijk voor kinderen in een rolstoel , en die de speeltuin en dierenweide op een goede manier met elkaar verbindt. Niet alleen is de speeltuin beter toegankelijk voor kinderen in een rolstoel, maar door de ondergrond van kunstgras is deze voor iedereen beter toegankelijk. De vernieuwde speelplek is tot stand gekomen door samenwerken van wijkregisseur Ilse Bloemhof, Dierenweide Dieze-Oost en het Speelteam Zwolle. 

 “Bij de herinrichting is slim gebruik gemaakt van de bestaande toestellen en materialen die aanwezig waren”, vertelt Pascal Donze, werkzaam bij gemeente Zwolle en ontwerper van de speeltuin. “De vernieuwde speelplek vormt nu samen met de naastgelegen dierenweide een inclusieve speel- en ontmoetingsplek voor jong en oud.” 

“We hebben in de vernieuwde speeltuin twee gedeeltes gecreëerd. Een gedeelte met zand en een gedeelte met kunstgras, wat natuurlijk voor kinderen met een rolstoel veel makkelijker te bereiken is. Zo kunnen ook de kinderen met een rolstoel samenspelen met hun leeftijdsgenootjes die niet in een rolstoel zitten. Daarbij hebben we enkele speeltoestellen uit de oude speeltuin hergebruikt”, vertelt Pascal Donze. “Deze speeltoestellen hebben een likje verf gekregen, zo ogen ze weer als nieuw.” 

Het centrale thema van de vernieuwde speeltuin is ‘rondjes draaien’ . “Op brede paden rondom de speeltuin kunnen kinderen rondjes rijden met hun fiets, skelter, maar natuurlijk ook in een rolstoel”, vervolgt Donze. “Het leuke is dan dat de kinderen in een rolstoel al beschikken over een voertuig met wielen, terwijl de kinderen zonder beperking een skelter of fietsje van huis mee moeten nemen voordat ze het parcours kunnen berijden. In die context heb je als rolstoeler een stapje voor. De paden rondom de speeltuin zijn gemarkeerd met onder andere zebrapaden en haaientanden om een zo realistisch mogelijke verkeerssituatie na te bootsen. Er zijn zelfs twee parkeervakken gerealiseerd, waar kinderen hun skelter, fietsje of rolstoel kunnen parkeren. Op deze manier is de speeltuin zelfs nog leerzaam. Op deze manier kunnen kinderen namelijk ook spelenderwijs verkeersregels oefenen.” 

Het thema rondjes draaien slaat overigens niet alleen op het parcours rondom maar ook op de vormgeving met cirkels van de ondergrond, de toestellen en natuurlijk ook de draaimolen.  

Eenheid 
Met de herinrichting van de speelplek is de naastgelegen dierenweide meer onderdeel geworden van de speelplek. “Het is nu meer een soort eenheid in plaats van dat het twee losse onderdelen zijn, zoals in de vorige situatie het geval was. Door de verschillende onderdelen van de speeltuin net even anders te placeren dan in de voorgaande situatie, is de speelplek nu veel meer betrokken bij de dierenweide, waardoor het een geheel vormt. Het is bijvoorbeeld ook zo dat de dierenweide skeltertjes in het bezit heeft. Wanneer het dan druk is in de speeltuin, kunnen de kinderen skeltertjes van de dierenweide gebruiken en zo het parcours afleggen. Halverwege het parcours staan nog twee luisterpalen, waarmee kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen communiceren .  

De nieuwe speelplek in Dieze-Oost heeft dus meerdere doelen geheiligd. “De vernieuwde speelplek is inclusief, toegankelijk, er is hergebruik toegepast én er is meer een eenheid geworden met de naastgelegen dierenweide. “Het is mooi dat we met een relatief laag budget toch zoveel hebben kunnen veranderen en verbeteren aan deze speelplek. Door het deel met zand en kunstgras kunnen zowel kinderen met als ook zonder beperking samen spelen en genieten van deze speelplek. Door de speelplekken een likje verf te geven, lijken de oudere speeltoestellen weer als nieuw. De glijbaan van staal kan bovendien ook nog tientallen jaren mee.” 

Met de herinrichting is de speelplek aantrekkelijker en kleurrijker geworden. In de vernieuwde speeltuin staan verschillende toestellen die toegankelijk zijn voor iedereen, waardoor kinderen samen kunnen spelen. “Met de vernieuwde ondergrond, de racebaan rondom en de inclusieve speeltoestellen, is de speeltuin opgeknapt tot een inclusieve, toegankelijke speeltuin met daarbij een betere verbinding met de naastgelegen dierenweide, zodat de krachten gebundeld kunnen worden”, besluit Donze.   

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #1 2022. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Duurzame verlichting om langer buiten te spelen

19 jul om 10:35 uur

De zomer is het perfecte seizoen om ook ‘s avonds nog een paar uurtjes buiten te spelen. Doordat het lang licht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speelplekken en bushaltes in Apeldoorn rookvrij

13 jul om 13:37 uur

In Apeldoorn rookt elf procent van de 16- en 17 jarige jongeren. De gemeente breidt in haar streven naar een…

Lees verder »
descriptionArtikel

BOERplay introduceert nieuwe speeltoestellenlijn Grensverleggend spelen "Little Explorer"

26 jun om 13:38 uur

BOERplay is enthousiast om de lancering van de nieuwste productlijn aan te kondigen: 'Little Explorer'. Deze…

Lees verder »
rererer
descriptionArtikel

"Een kindvriendelijke stad is een vriendelijke stad voor ons allemaal"

23 jun om 09:07 uur
Wat was jouw favoriete speelplek als kind? Was dat binnen of buiten? En was het een plek met of zonder supervisie…
Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun om 12:17 uur
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun om 09:25 uur
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:00 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Mentale speelruimte is net zo belangrijk als fysieke speelruimte

15 mei om 10:22 uur

Eén op de vijf kinderen van 6 t/m 12…

Lees verder »