Is jouw speeltuin klaar voor Mason?

maandag 18 oktober 2021
Mason (5) heeft een beperking. Zoals elk kind wil hij niets liever dan samenspelen. Hij is er klaar voor. Maar is jouw speelplek ook klaar voor Mason? Die vraag stelt het SamenSpeelNetwerk in zijn campagne Onbeperkt spelen. Het is een urgente vraag want 9 op de 10 speelplekken zijn níet geschikt voor kinderen met een beperking. Tienduizenden kinderen worden zo onbedoeld buitengesloten. Hoe maak je de speelplek klaar voor hen? Alle kennis en ervaring hierover is nu verzameld op onbeperktspelen.nl.

Vrienden maken
Een plek bieden waar alle kinderen uit de buurt samen kunnen spelen – het zit in het DNA van elke speeltuinorganisatie. Toch gaat dat vaak mis. Door bijvoorbeeld mulle paden of ongeschikte toestellen is 90% van de speelplekken niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Terwijl een speeltuin juist voor hen zo belangrijk is om buurtgenootjes te leren kennen. Want veel kinderen met een beperking gaan ver van huis naar school en hebben nauwelijks vrienden in de buurt. Zij zijn daardoor vaak eenzaam.

Toegankelijk en welkom
Om een speelplek toegankelijk te maken, moet je al vanaf de tekentafel rekening houden met kinderen die anders spelen, zoals kinderen die in een rolstoel zitten, blind zijn, autisme of een verstandelijke beperking hebben. De speelplek moet bijvoorbeeld zo zijn ingericht dat iedereen er zijn weg kan vinden. De paden moeten toegankelijk zijn. Er zijn rustige plekjes voor kinderen die dat nodig hebben. En de glijbaan is bij voorkeur ook geschikt voor kinderen in een rolstoel – want wie wil er nou niet glijden? Onbeperktspelen.nl legt uit hoe dat in zijn werk gaat, met heldere informatie, technische richtlijnen en praktische tips. 
 
Ervaringsverhalen 
Maar onbeperkt spelen betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid. Gezinnen met een gehandicapt kind moeten zich ook welkom voelen. Kinderen die anders spelen worden uitgenodigd om – op hun eigen manier – mee te doen. Ook daarvoor geeft onbeperktspelen.nl praktische tips. Verder vind je er publicaties, nieuws en internationale onderzoeken over samenspelen. En je leest er de ervaringsverhalen van ouders, vrijwilligers en professionals die je voorgingen. Want tientallen speeltuinen zijn gelukkig al wel ‘onbeperkt’; zij bewijzen dat het kan en delen hun kennis graag.

Samen voor kinderen als Mason
Het SamenSpeelNetwerk is een initiatief van stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS. Bij het netwerk zijn tientallen partijen aangesloten die zich inzetten voor samenspelen, zoals speeltuinverenigingen, gemeenten en ontwerpers. Daarnaast wordt binnenkort het SamenSpeelFonds gestart, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het fonds biedt financiële hulp om speeltuinen toegankelijk te maken. Zodat ook kinderen als Mason binnenkort mee kunnen spelen.

Netwerkbijeenkomst 9 november 
Het Samenspeelnetwerk organiseert op 9 november a.s. een netwerkbijeenkomst. Het thema van deze netwerkbijeenkomst is Samen verder komen! We bieden een middag met inspirerende sprekers en natuurlijk is er gelegenheid om persoonlijk kennis te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst >>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
samen spelen ssa foto

Meer artikelen met dit thema

Gemeente Leiden wint Jantje Beton Prijs 'Meest Speelvriendelijke Gemeente'

25 nov om 08:46 uur
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

9 nov om 16:13 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

Waarom is onbeperkt spelen zo belangrijk?

25 okt om 11:17 uur
Er zijn 109.000 tot 129.000 kinderen met een handicap in Nederland. Dit is een voorzichtige telling; het aantal…
Lees verder »

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel 'meest speelvriendelijke gemeente van Nederland' zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Hoe helpen we kinderen met een beperking om mee te spelen?

14 okt om 13:42 uur
Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo…
Lees verder »

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Sparen voor de vakantie

12 jul om 09:58 uur
Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt in Rotterdam waar kinderen (buiten)speel- en spelmateriaal kunnen lenen. Om…
Lees verder »

Buitenlessen op het schoolplein

7 jul om 10:14 uur
Komend schooljaar 2021-2022 komt er subsidie vrij via het Nationaal Programma Onderwijs voor scholen. Mede om…
Lees verder »