Is jouw speeltuin klaar voor Mason?

maandag 18 oktober 2021
Mason (5) heeft een beperking. Zoals elk kind wil hij niets liever dan samenspelen. Hij is er klaar voor. Maar is jouw speelplek ook klaar voor Mason? Die vraag stelt het SamenSpeelNetwerk in zijn campagne Onbeperkt spelen. Het is een urgente vraag want 9 op de 10 speelplekken zijn níet geschikt voor kinderen met een beperking. Tienduizenden kinderen worden zo onbedoeld buitengesloten. Hoe maak je de speelplek klaar voor hen? Alle kennis en ervaring hierover is nu verzameld op onbeperktspelen.nl.

Vrienden maken
Een plek bieden waar alle kinderen uit de buurt samen kunnen spelen – het zit in het DNA van elke speeltuinorganisatie. Toch gaat dat vaak mis. Door bijvoorbeeld mulle paden of ongeschikte toestellen is 90% van de speelplekken niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Terwijl een speeltuin juist voor hen zo belangrijk is om buurtgenootjes te leren kennen. Want veel kinderen met een beperking gaan ver van huis naar school en hebben nauwelijks vrienden in de buurt. Zij zijn daardoor vaak eenzaam.

Toegankelijk en welkom
Om een speelplek toegankelijk te maken, moet je al vanaf de tekentafel rekening houden met kinderen die anders spelen, zoals kinderen die in een rolstoel zitten, blind zijn, autisme of een verstandelijke beperking hebben. De speelplek moet bijvoorbeeld zo zijn ingericht dat iedereen er zijn weg kan vinden. De paden moeten toegankelijk zijn. Er zijn rustige plekjes voor kinderen die dat nodig hebben. En de glijbaan is bij voorkeur ook geschikt voor kinderen in een rolstoel – want wie wil er nou niet glijden? Onbeperktspelen.nl legt uit hoe dat in zijn werk gaat, met heldere informatie, technische richtlijnen en praktische tips. 
 
Ervaringsverhalen 
Maar onbeperkt spelen betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid. Gezinnen met een gehandicapt kind moeten zich ook welkom voelen. Kinderen die anders spelen worden uitgenodigd om – op hun eigen manier – mee te doen. Ook daarvoor geeft onbeperktspelen.nl praktische tips. Verder vind je er publicaties, nieuws en internationale onderzoeken over samenspelen. En je leest er de ervaringsverhalen van ouders, vrijwilligers en professionals die je voorgingen. Want tientallen speeltuinen zijn gelukkig al wel ‘onbeperkt’; zij bewijzen dat het kan en delen hun kennis graag.

Samen voor kinderen als Mason
Het SamenSpeelNetwerk is een initiatief van stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS. Bij het netwerk zijn tientallen partijen aangesloten die zich inzetten voor samenspelen, zoals speeltuinverenigingen, gemeenten en ontwerpers. Daarnaast wordt binnenkort het SamenSpeelFonds gestart, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het fonds biedt financiële hulp om speeltuinen toegankelijk te maken. Zodat ook kinderen als Mason binnenkort mee kunnen spelen.

Netwerkbijeenkomst 9 november 
Het Samenspeelnetwerk organiseert op 9 november a.s. een netwerkbijeenkomst. Het thema van deze netwerkbijeenkomst is Samen verder komen! We bieden een middag met inspirerende sprekers en natuurlijk is er gelegenheid om persoonlijk kennis te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst >>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
4545
descriptionArtikel

Welke gemeente is dit jaar de meest speelvriendelijke?

7 mrt 2023
Gebiedsontwikkelaar AM en Jantje Beton slaan de handen ineen voor de Jantje Beton Prijs, de prijs voor de meest…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst: recht op spelen voor alle kinderen!

10 feb 2023
"Hoe gaan jullie zorgen dat iedereen kan meespelen?", vroeg kinderambassadeur Pauline de deelnemers tijdens de…
Lees verder »
erere
descriptionArtikel

Samen spelen met loose parts

28 okt 2022

Stel je voor: een rommelzolder. Of een garage vol afgedankte spullen. Je bent een kind, stapt er binnen en mag…

Lees verder »
rolstoelbasketbal
descriptionArtikel

Investeren in sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking loont

5 sep 2022

Iedereen voelt aan dat sport of bewegen van waarde kan zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar…

Lees verder »
rere
descriptionArtikel

Regelingen Sportakkoord verruimd voor inclusieve speeltuinen

17 aug 2022

De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De aanpassing in de…

Lees verder »
rtrt
descriptionArtikel

De samenspeelwaarde van speeltoestellen

7 jul 2022

Samen spelen is leuk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Hoe maak je contact met kinderen die je niet kent? Of…

Lees verder »
ilse vd put foto
descriptionArtikel

“Voor een goede samenspeelplek veel meer nodig dan enkel toestellen”

21 jun 2022

Op 30 juni staat er een live netwerkbijeenkomst van het SamenSpeelNetwerk voor de deur. Het thema van deze…

Lees verder »