Kiemkracht

maandag 14 december 2020
timer 4 min
Het SamenSpeelAkkoord maakte in december 2019 een vliegende start. In de hal van het stadhuis van Den Haag lanceerden veertien organisaties dit Akkoord, met als doel om alle Nederlandse kinderen aan het samenspelen te krijgen. Nu moet het Akkoord echt op stoom komen. BuitenSpelen is erbij en houdt u op de hoogte.

Kennis delen

“Nu zijn we systematischer aan het werven”, aldus Van der Loo. “Elke initiatiefnemer benadert potentiële deelnemers in het eigen werkgebied. Zo krijgen we een nog gevarieerder deelnemersbestand en betrekken we ook organisaties bij het Akkoord voor wie samen spelen een relatief nieuw thema is. Kleine, lokale organisaties proberen we te koppelen aan een koepelorganisatie of een gemeente. Want om samenspelen mogelijk te maken, stimuleren we ook samenwerken. We vragen van alle Beloftemakers ook om hun kennis over samen spelen ruimhartig te delen. Bijvoorbeeld via onze landelijke netwerkbijeenkomsten. De eerste is op 26 maart in Almere. We verwelkomen dan onze nieuwe Beloftemakers en besteden aandacht aan het sociale aspect van samen spelen: hoe zorg je voor een speelcultuur waarin iedereen zich welkom voelt?” 

Zelfvertrouwen

Een prachtig voorbeeld van zo’n sociale activiteit staat in de SamenSpeelBelofte van NME-centrum Het Dijkmagazijn: Natuurclub Kiemkracht. “In elke klas zijn kinderen die niet zo goed uit de verf komen en voor wie samen spelen niet vanzelfsprekend is”, vertelt William van den Akker, directeur van Het Dijkmagazijn. “Met dit project geven we die kinderen zelfvertrouwen en een betere positie in de klas. We nodigen alle kinderen van de klas uit voor een natuurclub die onder schooltijd op onderzoek gaat in de omgeving van de school. De leerkracht wijst vervolgens vier of vijf leerlingen aan die mee mogen doen. Zo hoeft niemand te weten dat je behalve onderzoekjes doen ook oefent in samen spelen. De club gaat elke week drie kwartier naar buiten: grondboren, kikkervisjes vangen, bodembeestjes bekijken, uilenballen uitpluizen. Aansluitend vertellen de kinderen in de klas wat ze hebben ontdekt. De laatste keer gaat de hele klas naar buiten, bijvoorbeeld om samen een hut bouwen. Het hele traject duurt vijf of zes weken, niet te lang, niet te zwaar. Het geeft de kinderen een oppepper, een nieuwe plek in de klas en de kans om een verhaal te vertellen, zonder ze een uitzonderingspositie te geven.” 

Haantjes-de-voorste

Het Dijkmagazijn heeft deze activiteit twaalf jaar geleden als pilot uitgevoerd. “Het SamenSpeelAkkoord is een goede aanleiding om het opnieuw op te pakken”, aldus Van den Akker. De ervaringen waren nl. erg positief. Bij het buitenwerk komen de kinderen verbazend goed tot hun recht: ze zijn inventief, ondernemend en leren snel. Bij de presentatie staan ze met flair voor de klas: “Hij heeft bij de presentatie voor de klas al meer verteld dan hij het hele jaar door in de kring had gedaan”, is een karakteristieke observatie uit het evaluatieverslag. De club werkt ook door op de langere termijn: als er later in de klas iets voorbij komt over de natuur, laten de clubleden van zich horen: dat is immers hun onderwerp. 


“Het fijne van dit project is dat het zo eenvoudig is”, stelt Van den Akker. “Het kost niet veel tijd en geld, terwijl de resultaten groot zijn. Je kunt het dus makkelijk elk jaar herhalen en ook anderen kunnen er mee aan de slag. De doelgroep kun je per keer aanpassen. Samen spelen kan immers ook lastig zijn voor haantjes-de-voorste, die moeite hebben met kinderen die een beetje ‘anders’ zijn. Kom maar met ideeën, het project kan er alleen maar beter van worden.” 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kiemkracht

Meer artikelen met dit thema

'We kunnen weer dromen van een mooie beurs'

22 jun om 09:22 uur
Beursorganisator ExpoProof heeft groen licht gekregen om op 22 en 23 september de Vakbeurs Openbare Ruimte te…
Lees verder »

In een papieren verdrag kun je niet spelen

7 jun om 13:36 uur
Opkomen voor spel en speelruimte is een proces van lange adem. Eén van de lange en voor de meeste speelmensen…
Lees verder »

Flexibele pleinprogrammering laat kinderen in Rotterdam meer buitenspelen

18 mei om 15:35 uur
Vanaf 2022 gaan veel meer kinderen op veel meer plekken onder begeleiding buitenspelen in Rotterdam. Door…
Lees verder »

Factsheet vergroenen speelruimte

30 apr om 09:00 uurtimer1 min
Bij het vergroenen van speelplekken gaan de thema’s spelen, klimaat, biodiversiteit en gezondheid hand in hand.…
Lees verder »

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

28 apr om 09:00 uurtimer6 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »

Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief

23 apr om 09:00 uurtimer3 min
Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief. Als speeldeskundigen zien wij natuurlijk graag dat…
Lees verder »

Aanleg natuur speeltuin Lakenpark in volle gang

20 apr om 09:00 uurtimer2 min
Onlangs kwam wethouder Ashley North van de gemeente Leiden samen met de voorzitter van speeltuinvereniging De…
Lees verder »

Utrecht investeert in 'Samen speeltuinen'

19 apr om 09:00 uurtimer3 min
Utrecht maakt in 2021 vijf speeltuinen beter toegankelijk, zodat álle kinderen er, met en zonder beperking, samen…
Lees verder »