Kiemkracht

maandag 14 december 2020
timer 4 min
Het SamenSpeelAkkoord maakte in december 2019 een vliegende start. In de hal van het stadhuis van Den Haag lanceerden veertien organisaties dit Akkoord, met als doel om alle Nederlandse kinderen aan het samenspelen te krijgen. Nu moet het Akkoord echt op stoom komen. BuitenSpelen is erbij en houdt u op de hoogte.

Kennis delen

“Nu zijn we systematischer aan het werven”, aldus Van der Loo. “Elke initiatiefnemer benadert potentiële deelnemers in het eigen werkgebied. Zo krijgen we een nog gevarieerder deelnemersbestand en betrekken we ook organisaties bij het Akkoord voor wie samen spelen een relatief nieuw thema is. Kleine, lokale organisaties proberen we te koppelen aan een koepelorganisatie of een gemeente. Want om samenspelen mogelijk te maken, stimuleren we ook samenwerken. We vragen van alle Beloftemakers ook om hun kennis over samen spelen ruimhartig te delen. Bijvoorbeeld via onze landelijke netwerkbijeenkomsten. De eerste is op 26 maart in Almere. We verwelkomen dan onze nieuwe Beloftemakers en besteden aandacht aan het sociale aspect van samen spelen: hoe zorg je voor een speelcultuur waarin iedereen zich welkom voelt?” 

Zelfvertrouwen

Een prachtig voorbeeld van zo’n sociale activiteit staat in de SamenSpeelBelofte van NME-centrum Het Dijkmagazijn: Natuurclub Kiemkracht. “In elke klas zijn kinderen die niet zo goed uit de verf komen en voor wie samen spelen niet vanzelfsprekend is”, vertelt William van den Akker, directeur van Het Dijkmagazijn. “Met dit project geven we die kinderen zelfvertrouwen en een betere positie in de klas. We nodigen alle kinderen van de klas uit voor een natuurclub die onder schooltijd op onderzoek gaat in de omgeving van de school. De leerkracht wijst vervolgens vier of vijf leerlingen aan die mee mogen doen. Zo hoeft niemand te weten dat je behalve onderzoekjes doen ook oefent in samen spelen. De club gaat elke week drie kwartier naar buiten: grondboren, kikkervisjes vangen, bodembeestjes bekijken, uilenballen uitpluizen. Aansluitend vertellen de kinderen in de klas wat ze hebben ontdekt. De laatste keer gaat de hele klas naar buiten, bijvoorbeeld om samen een hut bouwen. Het hele traject duurt vijf of zes weken, niet te lang, niet te zwaar. Het geeft de kinderen een oppepper, een nieuwe plek in de klas en de kans om een verhaal te vertellen, zonder ze een uitzonderingspositie te geven.” 

Haantjes-de-voorste

Het Dijkmagazijn heeft deze activiteit twaalf jaar geleden als pilot uitgevoerd. “Het SamenSpeelAkkoord is een goede aanleiding om het opnieuw op te pakken”, aldus Van den Akker. De ervaringen waren nl. erg positief. Bij het buitenwerk komen de kinderen verbazend goed tot hun recht: ze zijn inventief, ondernemend en leren snel. Bij de presentatie staan ze met flair voor de klas: “Hij heeft bij de presentatie voor de klas al meer verteld dan hij het hele jaar door in de kring had gedaan”, is een karakteristieke observatie uit het evaluatieverslag. De club werkt ook door op de langere termijn: als er later in de klas iets voorbij komt over de natuur, laten de clubleden van zich horen: dat is immers hun onderwerp. 


“Het fijne van dit project is dat het zo eenvoudig is”, stelt Van den Akker. “Het kost niet veel tijd en geld, terwijl de resultaten groot zijn. Je kunt het dus makkelijk elk jaar herhalen en ook anderen kunnen er mee aan de slag. De doelgroep kun je per keer aanpassen. Samen spelen kan immers ook lastig zijn voor haantjes-de-voorste, die moeite hebben met kinderen die een beetje ‘anders’ zijn. Kom maar met ideeën, het project kan er alleen maar beter van worden.” 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kiemkracht

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »