Natuurspeelplek De Fruitgaard in Groningen

dinsdag 12 oktober 2021

Woongebied Het Park in Blauwestad heeft een natuurlijke speelplek gekregen die volledig geïnspireerd is op de fruitboomgaard in het park. De bewoners hebben de nieuwe speelplek al een eigen identiteit gegeven: Natuurspeelplek De Fruitgaard. Op de speelplek ervaren de kinderen  het plukproces van het fruit uit de fruitbomen. Provincie Groningen heeft idverde NL de opdracht gegeven om het ontwerp te maken en de speelplek te realiseren. Vanaf september 2021 kunnen de kinderen gebruik maken van de nieuwe speelplek!

Het Park in Blauwestad
Blauwestad is een uniek stukje Nederland in een bijzonder deel van Oost-Groningen: het Oldambt. Wat ooit akkerland was, is nu een geweldig woongebied, omgeven door een groot meer en ongerepte natuur. Het Park is één van de vijf woongebieden in Blauwestad die nog steeds in ontwikkeling zijn. De huizen in dit woongebied grenzen aan het Oldambtmeer of aan het park, waar de fruitbomen staan. De bewoners wisten het dan ook zeker: de nieuwe speelplek moet zo worden ingericht dat het aansluit bij de fruitboomgaard.

De Fruitgaard
Samen met Provincie Groningen en de bewoners van Blauwestad heeft idverde NL de wensen en behoefte doorgenomen, om de inrichting van de speelplek te kunnen bepalen. De insteek van de invulling is dat er met name voldoende uitdaging/ uitstraling moet zijn voor de kinderen, maar zeker ook aan moet sluiten bij de landschappelijke inpassing van de woonwijk. Vervolgens heeft idverde Advies een fantasierijk ontwerp gemaakt, waarbij een aantal speelelementen gebruikt kunnen worden voor het plukproces. Zo kan de vogelnestschommel dienen als plukmand, de kabelbaan als transport van het fruit, de glijbaan wordt het persproces en uit de waterpomp komt het resultaat: het fruitsap.

De plek in de speeltuin waar alles begint, is de boomhut. Op de plek waar normaliter het fruit hangt, kunnen de kinderen spelen en starten ze het proces om fruitsap te maken. De boomhut is niet alleen ‘de boom der bomen’ maar biedt kinderen ook uitzicht over de boomgaard. Verder wordt de speelplek ingericht met verschillende parcours, een speelheuvel en komt er een strandje met een waterpomp, gelegen aan de sloot.

Een eigen fruitboom
De groeninvulling is volledig aangepast op de omgeving en er worden inheemse hagen geplaatst. Verder is er een viertal bomen geplant. Drie bomen zijn bij elkaar geplant, met hieronder twee bankjes, om in de schaduw te zitten tijdens warme dagen. Ook is er een fruitboom geplaatst, die centraal staat voor natuurspeelplek De Fruitgaard. De bewoners uit woongebied Het Park hebben de keuze gemaakt voor de fruitboom. In september 2021 is de nieuwe speelplek opgeleverd en kunnen de kinderen en bezoekers van Blauwestad hier gebruik van maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De Fruitgaard Groningen

Meer artikelen met dit thema

Vernieuwde speelnatuur in hartje Delft

13 okt om 08:47 uur
Aan de Vivaldilaan in Delft zijn door de firma M. v. Gooswilligen Groenvoorzieningen BV de speelplekken in de…
Lees verder »

Modern jasje maakt voordelen van het stoepranden weer mogelijk

6 okt om 15:39 uur
De coördinatie, afstandsinschatting, gezondheid en sport- en spelbeleving van de 15.000 deelnemers aan het NK…
Lees verder »

Whitepaper: De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen

30 aug om 11:06 uur
Nu de eerste basisscholen weer zijn begonnen is het de hoogste tijd het belang van groene schoolpleinen nog een…
Lees verder »

Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie

22 jul om 08:58 uur
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…
Lees verder »

Nieuw duurzaam en natuurlijk schoolplein in gemeente Zwartewaterland

20 jul om 10:50 uur
Bij het Kindcentrum de Wijngaard te Zwartsluis, welke onderdeel is van Stichting Accrete, heeft het schoolplein…
Lees verder »

Buitenlessen op het schoolplein

7 jul om 10:14 uur
Komend schooljaar 2021-2022 komt er subsidie vrij via het Nationaal Programma Onderwijs voor scholen. Mede om…
Lees verder »

Groen en educatief schoolplein in Heemskerk

14 jun om 13:37 uur
Basisschool de Vlinder in Heemskerk heeft als onderdeel van de Tabijn stichting het schoolplein recentelijk een…
Lees verder »

Groene speeltoestellen voeren de boventoon

9 jun om 15:55 uur
Ondanks de corona perikelen hebben de afgelopen periode veel speeltoestellen hun weg naar projecten gevonden. …
Lees verder »