Onderhoud van ondergronden en toestellen in één hand

woensdag 8 juli 2020
timer 5 min
Gemeente Amsterdam heeft het onderhoud van speeltoestellen en ondergronden ondergebracht bij KSP en HVR Speeltotaal. De twee werken nauw met elkaar samen. In totaal gaat het om ruim 7000 speeltoestellen verdeeld over 1497 locaties. KSP neemt 3600 toestellen voor haar rekening en de helft van de locaties.

Met deze integrale aanpak houdt de gemeente speeltoestellen actueel en kan incidenteel en gepland onderhoud op een efficiënte wijze worden uitgevoerd. De KSP- aanpak slaat aanandere gemeenten zijn zeer belangstellend en willen ook op deze manier ontzorgd worden. Na Amsterdam gaat Lansingerland verder met KSPOok deze gemeente brengt onderhoud van speeltoestellen en ondergronden in één hand onder bij het in Lelystad gevestigde KSP. Binnen de samenwerking van KSP en HVR brengen beiden hun jarenlange expertise in: voor toestellen HVR en voor de ondergronden KSP. 

CO2-footprint 

Tegelijk met het onderbrengen van inspectie en onderhoud bij één externe partij heeft Amsterdam ook een stap gezet in het kader van de ambities om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In de aanbesteding van het inspectie- en onderhoudsproject zijn nadrukkelijke eisen naar voren gebracht om CO2-emissie te reduceren. Voor KSP, sinds enige tijd lid van de Stichting Nederland CO2 Neutraal, betekende dit onder andere dat bedrijfsprocessen aantoonbaar bij moeten dragen aan CO2-emissie. Deze eis heeft onder andere geleid tot de aanschaf van elektrisch materieel Met het oog op verlaging van de CO2 footprint heeft KSP ervoor gekozen om uitsluitend gebruik te maken van producten uit NederlandOm het aantal transportkilometers te reduceren gaan producten direct af fabriek naar de depotlocatie van KSP in AmsterdamIn inkoopcontracten is voorts vastgelegd dat leveranciers verplicht zijn om met volle vrachten leveringen te doen.   

ABSweb 

KSP werkt in Amsterdam met het Aantoonbaar Beheer Systeem (ABSweb), ontwikkeld door Speelplan en DCTT, een webbased beheersysteem voor speelplekken en -toestellen. Met behulp van een ABSapp worden inspectie- en onderhoudsresultaten eenvoudig gekoppeld aan een database. Wijzigingen kunnen direct worden doorgevoerd, waardoor de informatie up-to-date blijft. 


KSP combineert deze app met de in eigen beheer ontwikkelde app
 voor onderhoud en beheer van ondergronden. In de ABSapp registreert KSP alle onderhoudswerkzaamheden en inspecties. De gemeente heeft zo permanent zicht op de actuele stand van de speeltoestellen en locaties in de stadOok wordein de app eventuele aandachtspunten, verbetervoorstellen en adviezen opgenomen. Die informatie vormt de input voor het periodiek overleg van KSP met de gemeenteDe informatie wordt ook in fotos vastgelegd. Op basis hiervan worden onder andere onderhoudsfrequenties van specifieke toestellen, ondergronden en locaties afgesproken.  

Dagelijkse aanwezigheid 

ABSweb geeft een enorme versnelling aan de voortgang van werkzaamheden, en zorgt voor bijzonder tevreden burgers. KSP directeur Joost Sweep legt uitAmsterdam heeft ons aan het denken gezet. Door onze aanwezigheid op locaties zijn wij een direct aanspreekpunt voor bewoners. Ze meldden ons wat ze wel of niet goed vinden, en wijzen ons op punten die onderhoud vereisen. Die informatie gaat in de app en wordt gecommuniceerd met de gemeente. Als de gemeente het groene licht geeft, gaan we direct aan de slag. Waar voorheen onderhoud wekenlang op de plank bleef liggen, zien burgers nu dat direct wordt ingegrepen. De tevredenheid van burgers over hun stad en het bestuur schiet daardoor omhoog.”


Jasper Lank
haar, die in Amsterdam de KSP activiteiten coördineert, voegt toe: “We zijn nu vanaf 1 januari dit jaar in Amsterdam aan de slag. In deze korte periode zijn we echt het aanspreekpunt geworden voor de bewonersAls er iets mis is met een speeltoestel of ondergrond krijgen we dat van burgers te horen. Ze kunnen dat overigens ook via de website van de stad te kennen geven, en dan komt het via ABSweb bij ons binnen. Is de gemeente van mening dat de melding urgent is, zijn we binnen twee uur ter plaatse voor herstel. Omdat we in de stad een eigen depotlocatie hebben, kunnen we supersnel schakelenDat waarderen burgers enorm. Wat burgers ook waarderen is dat ons materieel elektrisch aangedreven is, wat veel minder geluidsoverlast met zich meebrengtOok heb je geen uitlaatgassenook dat vinden burger heel prettig.”  Joost Sweep knikt instemmend: “Maar wat voor ons ook heel erg meetelt is de tevredenheid van de opdrachtgever. Want die wordt door onze integrale aanpak volledig ontzorgdHet gehele traject van inspecties en onderhoud van speeltoestellen en ondergronden is nu bij één externe partij ondergebracht. Terwijl ze toch een vinger aan de pols hebben en het gehele traject digitaal kunnen volgen en snel besluiten kunnen nemen over herstel en onderhoud, wat bewoners van de stad enorm waarderen.”  

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Onderhoud van ondergronden en toestellen in één hand

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun om 09:25 uur
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:00 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Mentale speelruimte is net zo belangrijk als fysieke speelruimte

15 mei om 10:22 uur

Eén op de vijf kinderen van 6 t/m 12…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Top 3 nominaties Jantje Beton Prijs 2023 bekend

25 apr om 14:38 uur
De vakjury van Jantje Beton nomineert Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 meest speelvriendelijke gemeentes.…
Lees verder »
foto cover BuitenSpelen 1 2023
descriptionArtikel

Lees nu het magazine 'Ruimte voor Spelen'

13 apr om 14:29 uur

In het nieuwste nummer van BuitenSpelen, laten we verschillende mensen aan het woord over het thema van dit…

Lees verder »
kind beeldscherm
descriptionArtikel

Officiële richtlijnen mediagebruik kleine kinderen steeds vaker overschreden

27 mrt om 11:22 uur

Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen…

Lees verder »
op de schop enschede
descriptionArtikel

Smiley-terrein Enschede gaat op de schop

20 mrt om 08:40 uur

Smiley Stroinkslanden, Stichting Enschedese Speeltuinen en gemeente Enschede slaan de handen ineen! Samen…

Lees verder »
kind dat gamed
descriptionArtikel

1 op de 5 kinderen heeft te weinig tijd voor buitenspelen

8 mrt om 09:02 uur

Maar liefst 21 procent van de Nederlandse kinderen geeft aan te weinig tijd te hebben om buiten te spelen. Dat…

Lees verder »