Ruim vijftig beloftemakers hebben zich aangemeld

maandag 25 april 2022

Het SamenSpeelNetwerk krijgt steeds meer glans. De afgelopen twee jaar zijn goed besteed aan het uitbouwen van het kennisnetwerk. Er is hard gewerkt aan de uitbreiding van het aantal samenspeelplekken.

Anouk Boslooper, programmacoördinator samen spelen bij het Gehandicapte Kind, vertelt over de ontwikkelingen: “Ruim vijftig organisaties hebben inmiddels een SamenSpeelBelofte gedaan en zetten zich in voor samen spelen. We zien veel gemeenten, ontwerpers en fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld een ijsclub, een NME-centrum, OERRR Natuurmonumenten en de Johan Cruijff Foundation. Nieuwe beloftemakers zijn van harte welkom. Iedereen kan op zijn of haar terrein bijdragen. Wil je meedoen, maar heb je geen idee hoe? Bel de Informatielijn, dan denken we met je mee.”  

Informatielijn 
Die Informatielijn is de frontoffice van het Netwerk. Bel of mail je daarheen, dan krijg je Nina van der Boon aan de lijn: “We krijgen heel uiteenlopende vragen. Van heel algemeen (‘Wat houdt samen spelen in?’) tot heel specifiek (‘Welke spelvormen zijn er voor een kind met een bepaalde beperking?’) en van zoekend (‘Wat voor SamenSpeelBelofte kan mijn organisatie doen?’) tot concreet (‘Is er een samenspeelplek bij mij in de buurt?’). De vragen komen van professionals en ouders, maar ook van kinderen die een werkstuk maken voor school. Soms kan ik een vraag zelf beantwoorden, andere keren zoek ik in ons Netwerk naar iemand die de vragensteller verder op weg kan helpen.” 

Richtlijnen 
Een mijlpaal zijn de Richtlijnen voor de inrichting van een samenspeelplek; een uitgebreid naslagwerk dat te vinden is op de website. Boslooper: “Je vindt er een schat aan informatie over de inrichting van een goede samenspeelplek, met veel ideeën en voorbeelden. Ook hebben we technische gegevens over materialen en hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar gezet. Dit voorjaar komt daar de SamenSpeelCheck bij, een checklist waarmee je kunt meten wat de samenspeelwaarde van een speelplek is.” 

Mensen die op zoek zijn naar een samenspeelplek kunnen terecht op de SamenSpeelLandkaart. Boslooper: “Daarop staan inmiddels ruim 100 speelplekken en er komen nog steeds nieuwe speelplekken bij. Staat de samenspeelplek in jouw gemeente er nog niet op? Meld je dan bij de Informatielijn.” 

Fonds 
Nieuw is het SamenSpeelFonds dat het Gehandicapte Kind en Jantje Beton samen hebben opgezet om de aanleg van samenspeelplekken verder te stimuleren. “Bij de toekenning van aanvragen gaan we er goed op letten dat er een actieve groep bewoners omheen staat”, vertelt Boslooper. “Zo’n community blijkt essentieel voor het welslagen van een speelplek. Verder zullen we letten op de spreiding over het land. We werken toe naar minimaal één samenspeelplek per gemeente.” 

30 juni 2022: Live Netwerkbijeenkomst over speeltoestellen 
De Netwerkbijeenkomsten vormen het hart van het SamenSpeelNetwerk. En eindelijk kan dat live. “We kijken er enorm naar uit om iedereen in levende lijve te ontmoeten“, zegt Anouk Boslooper. “Dus houd donderdag 30 juni vrij in je agenda. We kiezen een centrale plek in het land en zorgen voor een speels en avontuurlijk programma. Met als thema: zin en onzin van samenspeeltoestellen. Ruimte voor de Jeugd neemt de programmering voor z’n rekening, de organisatie is in handen van Acquire Publishing, allebei Beloftemakers van het SamenSpeelAkkoord. Het gaat een mooie dag worden.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2022. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
onbeperkt spelen

Meer artikelen met dit thema

speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei om 09:14 uur

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »
naomi
descriptionArtikel

Willemijn strijdt voor inclusieve speeltuin in Apeldoorn

16 mrt om 12:20 uur

Iedereen moet kunnen spelen, jong en oud, groot en klein, met of zonder beperking. Helaas is spelen voor…

Lees verder »
leuk meisje op skeelers
descriptionArtikel

Bekend maakt bemind

15 mrt om 11:04 uur
‘Wat heb jij een gave rolstoel’, opent je kind het gesprek. Glimmende gezichten aan beide kanten. ‘Waarom is jouw…
Lees verder »
rekensommen
descriptionArtikel

Rekenen meest geschikte vak voor bewegend leren

10 feb om 09:10 uur

Rekenen is volgens vrijwel alle docenten het meest geschikte vak voor bewegend leren. Ook vinden vier op de…

Lees verder »
boomhut van kyrie
descriptionArtikel

De inclusieve boomhut van Kyrië

10 jan om 09:48 uur

Wat is er nu leuker dan samen spelen? Samen buiten spelen is belangrijk en vooral erg leuk voor alle kinderen,…

Lees verder »
samen spelen maakt het verschil
descriptionArtikel

‘Met deze excursie vieren we waar we nu staan’

6 dec 2021
Utrecht loopt voorop als het gaat om inclusief spelen. Want kinderen met een beperking moeten in hun eigen wijk…
Lees verder »
rer
descriptionArtikel

Gemeente Leiden wint Jantje Beton Prijs 'Meest Speelvriendelijke Gemeente'

25 nov 2021
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »
peter
descriptionArtikel

Een buitenaardse vakantieherinnering

9 nov 2021
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »