Ruim vijftig beloftemakers hebben zich aangemeld

maandag 25 april 2022

Het SamenSpeelNetwerk krijgt steeds meer glans. De afgelopen twee jaar zijn goed besteed aan het uitbouwen van het kennisnetwerk. Er is hard gewerkt aan de uitbreiding van het aantal samenspeelplekken.

Anouk Boslooper, programmacoördinator samen spelen bij het Gehandicapte Kind, vertelt over de ontwikkelingen: “Ruim vijftig organisaties hebben inmiddels een SamenSpeelBelofte gedaan en zetten zich in voor samen spelen. We zien veel gemeenten, ontwerpers en fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld een ijsclub, een NME-centrum, OERRR Natuurmonumenten en de Johan Cruijff Foundation. Nieuwe beloftemakers zijn van harte welkom. Iedereen kan op zijn of haar terrein bijdragen. Wil je meedoen, maar heb je geen idee hoe? Bel de Informatielijn, dan denken we met je mee.”  

Informatielijn 
Die Informatielijn is de frontoffice van het Netwerk. Bel of mail je daarheen, dan krijg je Nina van der Boon aan de lijn: “We krijgen heel uiteenlopende vragen. Van heel algemeen (‘Wat houdt samen spelen in?’) tot heel specifiek (‘Welke spelvormen zijn er voor een kind met een bepaalde beperking?’) en van zoekend (‘Wat voor SamenSpeelBelofte kan mijn organisatie doen?’) tot concreet (‘Is er een samenspeelplek bij mij in de buurt?’). De vragen komen van professionals en ouders, maar ook van kinderen die een werkstuk maken voor school. Soms kan ik een vraag zelf beantwoorden, andere keren zoek ik in ons Netwerk naar iemand die de vragensteller verder op weg kan helpen.” 

Richtlijnen 
Een mijlpaal zijn de Richtlijnen voor de inrichting van een samenspeelplek; een uitgebreid naslagwerk dat te vinden is op de website. Boslooper: “Je vindt er een schat aan informatie over de inrichting van een goede samenspeelplek, met veel ideeën en voorbeelden. Ook hebben we technische gegevens over materialen en hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar gezet. Dit voorjaar komt daar de SamenSpeelCheck bij, een checklist waarmee je kunt meten wat de samenspeelwaarde van een speelplek is.” 

Mensen die op zoek zijn naar een samenspeelplek kunnen terecht op de SamenSpeelLandkaart. Boslooper: “Daarop staan inmiddels ruim 100 speelplekken en er komen nog steeds nieuwe speelplekken bij. Staat de samenspeelplek in jouw gemeente er nog niet op? Meld je dan bij de Informatielijn.” 

Fonds 
Nieuw is het SamenSpeelFonds dat het Gehandicapte Kind en Jantje Beton samen hebben opgezet om de aanleg van samenspeelplekken verder te stimuleren. “Bij de toekenning van aanvragen gaan we er goed op letten dat er een actieve groep bewoners omheen staat”, vertelt Boslooper. “Zo’n community blijkt essentieel voor het welslagen van een speelplek. Verder zullen we letten op de spreiding over het land. We werken toe naar minimaal één samenspeelplek per gemeente.” 

30 juni 2022: Live Netwerkbijeenkomst over speeltoestellen 
De Netwerkbijeenkomsten vormen het hart van het SamenSpeelNetwerk. En eindelijk kan dat live. “We kijken er enorm naar uit om iedereen in levende lijve te ontmoeten“, zegt Anouk Boslooper. “Dus houd donderdag 30 juni vrij in je agenda. We kiezen een centrale plek in het land en zorgen voor een speels en avontuurlijk programma. Met als thema: zin en onzin van samenspeeltoestellen. Ruimte voor de Jeugd neemt de programmering voor z’n rekening, de organisatie is in handen van Acquire Publishing, allebei Beloftemakers van het SamenSpeelAkkoord. Het gaat een mooie dag worden.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2022. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
onbeperkt spelen

Meer artikelen met dit thema

erere
descriptionArtikel

Samen spelen met loose parts

28 okt 2022

Stel je voor: een rommelzolder. Of een garage vol afgedankte spullen. Je bent een kind, stapt er binnen en mag…

Lees verder »
rolstoelbasketbal
descriptionArtikel

Investeren in sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking loont

5 sep 2022

Iedereen voelt aan dat sport of bewegen van waarde kan zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar…

Lees verder »
rere
descriptionArtikel

Regelingen Sportakkoord verruimd voor inclusieve speeltuinen

17 aug 2022

De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De aanpassing in de…

Lees verder »
rtrt
descriptionArtikel

De samenspeelwaarde van speeltoestellen

7 jul 2022

Samen spelen is leuk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Hoe maak je contact met kinderen die je niet kent? Of…

Lees verder »
ilse vd put foto
descriptionArtikel

“Voor een goede samenspeelplek veel meer nodig dan enkel toestellen”

21 jun 2022

Op 30 juni staat er een live netwerkbijeenkomst van het SamenSpeelNetwerk voor de deur. Het thema van deze…

Lees verder »
speelforum header groter
descriptionArtikel

Kunst en de magie van het spel

23 mei 2022

Op 8 juni vindt er weer een Ruimte voor de Jeugd Speelforum plaats. In dit artikel lichten we alvast kort voor…

Lees verder »
speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei 2022

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »
naomi
descriptionArtikel

Willemijn strijdt voor inclusieve speeltuin in Apeldoorn

16 mrt 2022

Iedereen moet kunnen spelen, jong en oud, groot en klein, met of zonder beperking. Helaas is spelen voor…

Lees verder »