Tweede editie Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam 

woensdag 5 april 2023
Op 14 en 15 juni organiseren Acquire en de gemeente Rotterdam de tweede editie van het congres Circulaire Openbare Ruimte. In de voormalige opslagloods De Fruitvis in de Rotterdamse haven gaan we een dag met elkaar aan de slag. De festivalachtige opzet staat garant voor een leuke én leerzame dag die je helemaal op jouw wensen kunt samenstellen.

“Nederland circulair in 2050 en in 2030 al 50 procent minder verbruik van grondstoffen.” Dat is het beoogde doel, ook voor de openbare ruimte. Overheden, ontwerpers, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven maken inmiddels werk van het thema. Groene reststromen krijgen een tweede leven, openbare verlichting wordt met de dag duurzamer, straatmeubilair wordt steeds vaker opnieuw ingezet of van andere grondstoffen gemaakt en vervuilend cement steeds vaker vervangen door duurzame bindmiddelen, stedenbouwkundige ontwerpen worden vanuit circulaire principes ontwikkeld. Maar gaat dit snel genoeg?   

Versnellen en opschalen  

Op 14 en 15 juni gaan we hierover met elkaar aan de slag. Kernwoorden voor het congres zijn: versnellen, verbinden, opschalen en bovenal positief en praktisch. Want iedereen kan en moet een bijdrage leveren om de missie te laten slagen. En het tempo moet verder omhoog. Hoe krijgen we dat voor elkaar, wat zijn de drempels waar de grote groep tegenaan loopt en hoe kunnen we die nemen? Wat is er in het denken en doen nodig om de versnelling op gang te krijgen? Hoe gaan we succesvolle pilots opschalen? Hoe organiseren we de keten?  

Een dag aan de slag  

In dit proces komen tal van vragen aan de orde: hoe kom je van beleid naar uitvoering en vice versa? Hoe krijg je je eigen organisatie en die uit jouw keten circulair georganiseerd? Welke instrumenten kun je al gebruiken en hoe bepaal je welke voor jou geschikt zijn? Hoe geef je circulariteit een belangrijke plek in je visie en beleid tussen de andere maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, biodiversiteit, milieuvervuiling en de energiecrisis? Hoe ontwerp je de circulaire openbare ruimte? Welke materialen zijn beschikbaar (nieuw en hergebruik)? Hoe schaal je op na een succesvolle pilotfase? Hoe weet je waar je staat richting 2030 en 2050? Het zijn vragen die verdere uitdieping vragen.   

Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam zoomen we in op de kansen en valkuilen, gaan we het gesprek met elkaar aan, worden trends besproken, kijken we naar de weerbarstige praktijk en leveren we handvatten om mee aan de slag te gaan. We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van concrete voorbeelden uit de praktijk.  

Het Pré-congres: inspiratie op locatie  

De dag voor het congres komen we in de middag in Rotterdam bijeen voor het pré-congres. Om te ervaren, beleven en te netwerken. Het inspirerende middag- en avondprogramma wordt ingevuld in nauwe samenwerking met gastgemeente Rotterdam. En wordt binnenkort op de congres website gepresenteerd.  

Een jaar lang circulair  

Het congres is het hoogtepunt van een programma dat we vanuit Acquire in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en onze andere partners in 2023 rondom circulariteit organiseren. Zodat we op tal van momenten gedurende het jaar en met uiteenlopende professionals kennis kunnen uitwisselen en concrete stappen kunnen zetten. Om zo maximale impact te maken. Het programma zal verder bestaan uit een artikelenreeks, een of meer webinars en andere activiteiten.  

Wat is jouw bijdrage aan de circulaire openbare ruimte?   

Ben jij een openbare ruimte maker? Dan ben je van harte welkom op het (pre-)congres. De festivalachtige opzet met tal van uiteenlopende walkshops, workshops, debatten, praktijksessies en andere inspirerende programma-onderdelen biedt voor elk wat wils. Het (pre-)congres is dus geschikt voor onder meer opdrachtgevers, ontwerpers, projectleiders, inkopers, aannemers, leveranciers en beheerders. We ontvangen je graag in en rond De Fruitvis. Een unieke locatie in het havengebied die gegarandeerd zal inspireren en die overigens ook prima met auto en openbaar vervoer bereikbaar is.  

Samenwerkende partijen  

Vanuit Straatbeeld, BuitenSpelen en Biind organiseert Acquire het Circulaire Openbare Ruimte Congres 2023. Rotterdam is dit jaar onze gastheer. Daarnaast denken de volgende kennispartners mee over het programma: BouwCirculair, Het Versnellingshuis Nederland Circulair, Wageningen University & Research, PosadMaxwan, NL Greenlabel, Circo, Superuse, BUITENKast en Pianoo. Ook de gemeenten Rotterdam, Almere en Hoeksche Waard en de provincie Noord-Brabant hebben zitting in de Raad van Advies.  

Aanmelden  

Mede namens de gemeente Rotterdam nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan het (pre)congres. Aanmelden kan via www.circulaireopenbareruimte.nl.  

Partner worden? 

Meer weten over de partnermogelijkheden? Neem contact op met Michael Lucas (bereikbaar via mlucas@acquire.nl of bel het algemene nummer van Acquire 038-4606384).  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
rererer

Meer artikelen met dit thema

rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
foto plein vor
descriptionArtikel

Tegels vluchten voor planten op plein Vakbeurs Openbare Ruimte

12 sep 2022

Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de…

Lees verder »
duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul 2022

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
rico bakker foto
descriptionArtikel

‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

9 jun 2022

Rico Bakker verzorgt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni zijn keynote: ‘De kracht van een…

Lees verder »
circulaire openbare ruimte
descriptionArtikel

'We willen graag aanjager zijn van een circulaire economie'

7 jun 2022

De gemeente Almere is de gastheer van het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni. Rutger Ekhart …

Lees verder »
cecile van oppen
descriptionArtikel

Cécile van Oppen tweede keynote Circulaire Openbare Ruimte Congres

31 mei 2022

Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, komt…

Lees verder »
coverfoto ksp
descriptionArtikel

"Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren"

19 mei 2022

KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Speeltoestellen hergebruiken met speciaal ingerichte marktplaats

12 mei 2022

Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…

Lees verder »