‘Unieke speelplek doet recht aan de historie van Slot Loevestein’

dinsdag 5 oktober 2021
Slot Loevestein is zonder twijfel het bekendste kasteel van Nederland. Het militaire slot uit 1358, dat later dienstdeed als staatsgevangenis, is wereldberoemd vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot via een boekenkist. Sinds kort komt deze spraakmakende historie terug in een bijzonder speelterrein. “Deze plek daagt jong en oud uit om op een spelende manier bezig te zijn met de geschiedenis van de vesting.”

Auteur: Natasja Ververs 
Afbeeldingen: idverde NL 

‘Een voorrecht’ noemt Ed Dumrese het om directeur van Slot Loevestein te zijn. Dat hij nu zelf geschiedenis heeft geschreven met de realisatie van een unieke speelplaats binnen de vestingmuren, noemt hij ‘een mooie eer’ voortkomend uit zijn bijzondere baan. “Toen ik hier in 2019 begon, heb ik vooral gekeken naar waar Loevestein vandaan komt en waar we naar toe moeten. Het is altijd een militaire vesting geweest en in tegenstelling tot een adellijk kasteel, dus zonder rode lopers, tafelzilver of stoffige schilderijen. Ik wilde ons dan ook niet onderscheiden met een bloemen- of moestuin voor de adel, maar juist weer de militaire historie centraal stellen met een karaktervolle speelplaats. Het is een soort militair oefenplein geworden met een middeleeuws karakter én natuurlijk de kist van Hugo de Groot. Een heel mooi ontwerp van idverde NL dat perfect past bij ons verhaal en in de omgeving.” 

idverde tekende voor zowel het ontwerp, als de realisatie van de speelplaats. “Een mooie uitdaging die we samen met Replay Profs in Playgrounds hebben uitgevoerd”, vertelt Pim Lage Venterink, productmanager Spelen van idverde. “Het was de kunst om de wens van de opdrachtgever te vertalen naar de praktijk. Deze wens was afwijkend van de standaard. Maar samen met onze partner die specialist is in custom made speeltoestellen, hebben we een uniek belevenis neergezet die helemaal past bij de sfeer van het slot.” 

Ontwerpproces 
Het middeleeuwse slot ligt in de uiterwaarden ten noordoosten van het Gelderse dorp Poederoijen, op de plek waar de Maas en de Waal elkaar kruisen. Loevestein maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en is omringd met bijzondere natuurwaarden, wilde paarden en runderen. “Een bijzondere plek die je gezien moet hebben om te weten wat je gaat ontwerpen”, stelt Sharon Simons van Replay, die het ontwerp van idverde Advies in technische tekeningen uitwerkte. “Ons ontwerp is gebaseerd op het militaire slot in combinatie met het verhaal over de ontsnapping. De speelplek heeft het uiterlijk van een stormbaan met in het midden van het parcours de iconische boekenkist van Hugo de Groot. Kinderen kunnen hierop zitten, klimmen en klauteren en ook spelenderwijs meer leren over de geschiedenis. De speelplek kan ook dienstdoen als verhalenplek. De jongsten kunnen glijden of spelen in de zandbak. De stormbaan heeft verschillende uitdagingsniveaus, waardoor alle leeftijden zich kunnen uitleven.”  

Grootste uitdaging  
De grootste uitdaging was het verkrijgen van de vergunning voor de speelplek bij het rijksmonument dat ook nog eens in een Natura2000 gebied ligt. “Het is hier een grote archeologische vindplek, dus je mag niet overal de bodem beroeren. Maar toen de vergunning eenmaal rond was, ging de uitvoering razendsnel”, vertelt Joost Duin, projectleider idverde Realisatie. Begin april 2021 zijn de speeltoestellen geplaatst en is de inrichting afgerond. “Vanuit de veiligheidsnormen hebben we gekeken hoe alle speeltoestellen uitgevoerd moesten worden en hoe we zaken in deze uitdagende praktijk konden tackelen voor de WAS-keuringen. We vlogen er vlot doorheen, doordat we het voortraject zorgvuldig hadden voorbereid en in de planning alle werkzaamheden logisch achter elkaar hadden geplaatst.” 

Veilig spelen 
Edward van den Borne, directeur-eigenaar van Replay, prijst het vakmanschap van zijn productiemedewerkers. “Met veel inlevingsvermogen en toewijding hebben ze alle speeltoestellen op maat gemaakt. Je ziet dat ze constant zijn blijven nadenken bij de technische tekeningen. Hierdoor klopt niet alleen de uitvoering van de toestellen bij het verhaal van het slot, maar kunnen kinderen ook daadwerkelijk veilig spelen op een uitdagend terrein. Alle uitvoerders hebben goed geluisterd, toestellen zijn op maat gemaakt en perfect geïntegreerd in de omgeving.” 

Slotdirecteur Dumrese kijkt terug op een prettige samenwerking met idverde en Replay. “De communicatie was goed, er werd actief meegedacht en de prijskwaliteitverhouding is uitstekend, zeker als je kijkt naar de algehele deskundigheid en het eindresultaat. Bovenal ben ik trots. Het is een unieke speelplek geworden die recht doet aan de historie van Slot Loevestein. Er wordt heel veel gebruik van gemaakt. Ik word zo blij van de levendigheid op het terrein: het geroezemoes, het lachen en het zichtbare plezier van jong en oud. Voor ons zit de grote meerwaarde erin dat we gasten langer hier kunnen houden. Ouders vinden even rust, terwijl hun kinderen strijden wie de snelste ridder is. De stormbaan is ook ideaal voor schoolexcursies. Leerlingen kunnen even hun energie kwijt voordat ze met de opdrachten in het slot verder gaan. Deze speelplek maakt een bezoek aan het slot zeker completer.” 

Dit artikel verschijnt in de aankomende editie van BuitenSpelen, thema Urban Sports. Lees meer van BuitenSpelen gratis in onze digitale bibiliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

Modern jasje maakt voordelen van het stoepranden weer mogelijk

6 okt om 15:39 uur
De coördinatie, afstandsinschatting, gezondheid en sport- en spelbeleving van de 15.000 deelnemers aan het NK…
Lees verder »

Spelen en bewegen, essentieel voor kinderen in ontwikkeling

28 sep om 11:22 uur
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, lanceert BOERplay een nieuw…
Lees verder »

Dit zijn de juryleden van de Jantje Beton Prijs

15 sep om 11:42 uur
Op 24 november wordt voor het eerst de Jantje Beton Prijs uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van…
Lees verder »

Project Kindcentrum Avenhorn

13 sep om 13:28 uur
Aan de Buitenroede in Avenhorn (gemeente Koggenland) is eind augustus 2021 het nieuwe Kindcentrum Avenhorn…
Lees verder »

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Calisthenics-sporttoestellen om buiten te bewegen

3 sep om 10:15 uur
Buiten bewegen wordt steeds populairder. Naast de bekende pannakooien introduceert Dutch Panna nu ook een lijn…
Lees verder »