'Van Amsterdam een echte urban sportstad maken'

dinsdag 26 oktober 2021

Gemeente Amsterdam investeert de komende jaren rond de 5 miljoen euro in urban sports. De hoofdstad wil zich ontwikkelen tot een echte urban sportstad. Een gesprek hierover met Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport van Gemeente Amsterdam.

urban sports 2

Waarom heeft Amsterdam Urban Sports prioriteit gegeven? 

“Amsterdam en urban sports passen bij elkaar. Voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld, sporten wanneer en met wie je wilt. We zien dan ook dat urban sports, zeker in deze tijd, erg populair zijn onder jonge Amsterdammers: het is voor velen de manier om te blijven sporten en bewegen. Niet alleen omdat urban sports praktisch overal te beoefenen zijn, maar ook omdat je er zelf vorm aan kunt geven. Het mooie van urban sports is dat het niet alleen om het sporten of het bewegen gaat, maar om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. Daarom staat het onderwerp hoog op onze agenda en zorgen we verspreid door de stad voor skateparken, calisthenics-toestellen, voetbal- en basketbalveldjes. In een stad waar zoveel gereguleerd is en bedacht, moedigen we initiatieven vanuit de urban sportcommunities aan en laten we die bloeien.” 

Hoe is dit beleidsmatig vastgelegd? 

“Amsterdam heeft al heel wat te bieden, maar er kan nog veel winst behaald worden. Om van Amsterdam een echte urban sportstad te maken, is de Agenda Urban Sports opgesteld. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking met de Amsterdamse urban sporters en hun organisaties. Zij zijn via gesprekken, publieke bijeenkomsten en werksessies vanaf het begin actief bij de totstandkoming betrokken geweest. Gezamenlijk zijn daaruit vijf doelen opgesteld die de komende jaren gerealiseerd moeten worden: 

  • De openbare ruimte van de stad wordt beter ingericht; 

  • Er komen meer en betere sport- en speelplekken en accommodaties; 

  • Jonge Amsterdammers die achterblijven doen via urban sports weer mee; 

  • Amsterdamse urban topsporters presteren op een hoger niveau; 

  • Amsterdam ontwikkelt zich tot een internationale urban sportstad.” 

Wat is de looptijd van de Agenda? 

“De Agenda Urban Sports loopt van 2021 tot 2025. Het uitvoeringsplan van de Agenda bepaalt de richting voor de komende jaren en wordt momenteel verder uitgewerkt. Om tot een breed gedragen plan te komen, doen we dat in nauw overleg met urban sporters zelf, de stadsdelen en met de buurtteams.” 

Wat willen jullie aan het eind van het programma hebben bereikt? 

“Amsterdam moet in de komende jaren uitgroeien tot een echte internationale urban sportstad waarin sporters goede mogelijkheden hebben om hun sport uit te oefenen. Dit doen we door meer en betere sport- en speelplekken te realiseren, de openbare ruimte van de stad beter in te richten en jonge Amsterdammers die achterblijven mee te laten doen via urban sports.”   

urban sports 3

Kun je enkele eerste (voorbeeld)projecten noemen en kort beschrijven? 

“Een prachtig voorbeeld is het nieuwe skatepark op het Zeeburgereiland. Deze Urban Sport Zone is met zijn 3.100 vierkante meter het grootste betongesmeerde skatepark van Nederland. Uit alle delen van de stad en ver daarbuiten maken jong en oud gebruik van het park. ‘Alles op wieltjes’ en hiphopdans kan sinds afgelopen zomer ook terecht in het nieuwe indoor skatepark House of Urban Sports. Maar vergeet ook niet de jaarlijkse Urban Sport Week Amsterdam die we organiseren. Ook deze herfstvakantie krijgen urban topsporters wederom een passend stedelijk podium in Amsterdam om hun skills te laten zien.”  

Hoeveel geld is met de uitrol van het beleid gemoeid? 

“In de eerste plannen is een totaalbedrag van rond de 5 miljoen euro, exclusief personele kosten, opgenomen voor urban sports. In de loop van 2021 en 2022 wordt duidelijker wat het totale budget wordt vanuit de gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van urban sports. Dat is afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt in het uitvoeringsplan (dat volgt op de Agenda Urban Sports). Die keuzes worden bepaald op basis van wensen en behoeften van de gebruikers, op wat we al doen en wat er nog extra nodig is en op basis van bestuurlijk prioriteiten. Deze keuzes gaan over voorzieningen in de openbare ruimte en accommodaties, over de programmering & sportstimulering, en over topsport & evenementen. De financiering van deze keuzes komt uit verschillende gemeentelijke directies en uit de stadsdelen. 

Implementatie van urban sports vraagt om integraal beleid. Diverse domeinen zijn betrokken. Wat betekent dit voor de interne organisatie binnen de gemeente? 

“Wat we vooral doen, is dat we naast onze interne samenwerking samenwerken met externe partijen uit het urban sportnetwerk en andere partners en stakeholders (1). Via gesprekken, publieke bijeenkomsten, werksessies en het delen van ideeën en plannen werken we met hen samen aan de gezamenlijke toekomstdroom om van Amsterdam een echte urban sportstad te maken.” 

Bij urban sports lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar jongeren en ouderen. Hoe zit het met kinderen; gaat urban sports ten koste van speelruimte voor deze leeftijdsgroep? 

“Urban sports gaan zeker niet ten koste van de openbare speelruimte van kinderen in Amsterdam. De Agenda Urban Sports richt zich juist op kinderen en jongeren. De nieuwe voorzieningen die we creëren zijn geen vervanging van de huidige speelruimtes maar een aanvulling. 

Heeft u enkele tips voor gemeenten die ook met urban sports aan de slag willen? 

“Betrek vooral het urban sportnetwerk in je stad bij de planvorming en uitvoering en luister naar de behoeften en creatieve ideeën van de sporters zelf. Zij willen graag zelf ook een actieve rol pakken en kennen alle trends en ontwikkelingen.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2021, thema urban sports. Je kunt deze editie gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
olivier middendorp

Fotografie: Olivier Middendorp

Meer artikelen met dit thema

rererer
descriptionArtikel

Samen en inclusief spelen met ‘urbansportsdynamiek’

18 apr 2023
Het is een Oud-Hollands tafereel, vastgelegd op talloze schilderijen: een ijsbaan vol mensen. Van jong tot oud,…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst: recht op spelen voor alle kinderen!

10 feb 2023
"Hoe gaan jullie zorgen dat iedereen kan meespelen?", vroeg kinderambassadeur Pauline de deelnemers tijdens de…
Lees verder »
skills garden veendam 2
descriptionArtikel

Project uitgelicht: Skills Garden Veendam

23 nov 2022

Afgelopen jaar, in 2021, is in Veendam een Skills Garden gerealiseerd. Deze Skills Garden is uniek. Het past…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Sportspektakel in Amsterdam: de Urban Sports Week

22 aug 2022

De laatste week van de zomervakantie, van 18 tot en met 28 augustus, staat Amsterdam in het teken van urban…

Lees verder »
skills garden
descriptionArtikel

Skills Garden: veelzijdig bewegen, sporten en spelen

9 dec 2021
Gemeenten kijken met andere ogen naar sport en bewegen in de openbare ruimte. Tot voor kort ging het vooral om de…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Buitensportrevolutie

29 nov 2021
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog…
Lees verder »
ewew
descriptionArtikel

KNBSB ziet toekomst in nieuwe urban sportvorm

24 nov 2021

Om wereldwijd meer jongeren te interesseren in honkbal en softbal is de nieuwe urban spelvorm Baseball5…

Lees verder »
beweegpark zeewolde
descriptionArtikel

Buitensportrevolutie

8 okt 2021
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog…
Lees verder »