'Van Amsterdam een echte urban sportstad maken'

dinsdag 26 oktober 2021

Gemeente Amsterdam investeert de komende jaren rond de 5 miljoen euro in urban sports. De hoofdstad wil zich ontwikkelen tot een echte urban sportstad. Een gesprek hierover met Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport van Gemeente Amsterdam.

urban sports 2

Waarom heeft Amsterdam Urban Sports prioriteit gegeven? 

“Amsterdam en urban sports passen bij elkaar. Voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld, sporten wanneer en met wie je wilt. We zien dan ook dat urban sports, zeker in deze tijd, erg populair zijn onder jonge Amsterdammers: het is voor velen de manier om te blijven sporten en bewegen. Niet alleen omdat urban sports praktisch overal te beoefenen zijn, maar ook omdat je er zelf vorm aan kunt geven. Het mooie van urban sports is dat het niet alleen om het sporten of het bewegen gaat, maar om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. Daarom staat het onderwerp hoog op onze agenda en zorgen we verspreid door de stad voor skateparken, calisthenics-toestellen, voetbal- en basketbalveldjes. In een stad waar zoveel gereguleerd is en bedacht, moedigen we initiatieven vanuit de urban sportcommunities aan en laten we die bloeien.” 

Hoe is dit beleidsmatig vastgelegd? 

“Amsterdam heeft al heel wat te bieden, maar er kan nog veel winst behaald worden. Om van Amsterdam een echte urban sportstad te maken, is de Agenda Urban Sports opgesteld. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking met de Amsterdamse urban sporters en hun organisaties. Zij zijn via gesprekken, publieke bijeenkomsten en werksessies vanaf het begin actief bij de totstandkoming betrokken geweest. Gezamenlijk zijn daaruit vijf doelen opgesteld die de komende jaren gerealiseerd moeten worden: 

  • De openbare ruimte van de stad wordt beter ingericht; 

  • Er komen meer en betere sport- en speelplekken en accommodaties; 

  • Jonge Amsterdammers die achterblijven doen via urban sports weer mee; 

  • Amsterdamse urban topsporters presteren op een hoger niveau; 

  • Amsterdam ontwikkelt zich tot een internationale urban sportstad.” 

Wat is de looptijd van de Agenda? 

“De Agenda Urban Sports loopt van 2021 tot 2025. Het uitvoeringsplan van de Agenda bepaalt de richting voor de komende jaren en wordt momenteel verder uitgewerkt. Om tot een breed gedragen plan te komen, doen we dat in nauw overleg met urban sporters zelf, de stadsdelen en met de buurtteams.” 

Wat willen jullie aan het eind van het programma hebben bereikt? 

“Amsterdam moet in de komende jaren uitgroeien tot een echte internationale urban sportstad waarin sporters goede mogelijkheden hebben om hun sport uit te oefenen. Dit doen we door meer en betere sport- en speelplekken te realiseren, de openbare ruimte van de stad beter in te richten en jonge Amsterdammers die achterblijven mee te laten doen via urban sports.”   

urban sports 3

Kun je enkele eerste (voorbeeld)projecten noemen en kort beschrijven? 

“Een prachtig voorbeeld is het nieuwe skatepark op het Zeeburgereiland. Deze Urban Sport Zone is met zijn 3.100 vierkante meter het grootste betongesmeerde skatepark van Nederland. Uit alle delen van de stad en ver daarbuiten maken jong en oud gebruik van het park. ‘Alles op wieltjes’ en hiphopdans kan sinds afgelopen zomer ook terecht in het nieuwe indoor skatepark House of Urban Sports. Maar vergeet ook niet de jaarlijkse Urban Sport Week Amsterdam die we organiseren. Ook deze herfstvakantie krijgen urban topsporters wederom een passend stedelijk podium in Amsterdam om hun skills te laten zien.”  

Hoeveel geld is met de uitrol van het beleid gemoeid? 

“In de eerste plannen is een totaalbedrag van rond de 5 miljoen euro, exclusief personele kosten, opgenomen voor urban sports. In de loop van 2021 en 2022 wordt duidelijker wat het totale budget wordt vanuit de gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van urban sports. Dat is afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt in het uitvoeringsplan (dat volgt op de Agenda Urban Sports). Die keuzes worden bepaald op basis van wensen en behoeften van de gebruikers, op wat we al doen en wat er nog extra nodig is en op basis van bestuurlijk prioriteiten. Deze keuzes gaan over voorzieningen in de openbare ruimte en accommodaties, over de programmering & sportstimulering, en over topsport & evenementen. De financiering van deze keuzes komt uit verschillende gemeentelijke directies en uit de stadsdelen. 

Implementatie van urban sports vraagt om integraal beleid. Diverse domeinen zijn betrokken. Wat betekent dit voor de interne organisatie binnen de gemeente? 

“Wat we vooral doen, is dat we naast onze interne samenwerking samenwerken met externe partijen uit het urban sportnetwerk en andere partners en stakeholders (1). Via gesprekken, publieke bijeenkomsten, werksessies en het delen van ideeën en plannen werken we met hen samen aan de gezamenlijke toekomstdroom om van Amsterdam een echte urban sportstad te maken.” 

Bij urban sports lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar jongeren en ouderen. Hoe zit het met kinderen; gaat urban sports ten koste van speelruimte voor deze leeftijdsgroep? 

“Urban sports gaan zeker niet ten koste van de openbare speelruimte van kinderen in Amsterdam. De Agenda Urban Sports richt zich juist op kinderen en jongeren. De nieuwe voorzieningen die we creëren zijn geen vervanging van de huidige speelruimtes maar een aanvulling. 

Heeft u enkele tips voor gemeenten die ook met urban sports aan de slag willen? 

“Betrek vooral het urban sportnetwerk in je stad bij de planvorming en uitvoering en luister naar de behoeften en creatieve ideeën van de sporters zelf. Zij willen graag zelf ook een actieve rol pakken en kennen alle trends en ontwikkelingen.”  

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2021, thema urban sports. Je kunt deze editie gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
olivier middendorp

Fotografie: Olivier Middendorp

Meer artikelen met dit thema

Buitensportrevolutie

29 nov om 12:16 uur
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog…
Lees verder »

KNBSB ziet toekomst in nieuwe urban sportvorm

24 nov om 09:04 uur
Om wereldwijd meer jongeren te interesseren in honkbal en softbal is de nieuwe urban spelvorm Baseball5 ontwikkeld…
Lees verder »

Buitensportrevolutie

8 okt om 09:38 uur
Urban sports zijn hot en happening. De opmars is de afgelopen jaren in volle gang en de coronapandemie deed nog…
Lees verder »

Spelen en bewegen, essentieel voor kinderen in ontwikkeling

28 sep om 11:22 uur
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, lanceert BOERplay een nieuw…
Lees verder »

Urban sports: van marginaal naar mainstream?

24 sep om 10:18 uur
Tekst: Jo Lucassen, Mulier Instituut Foto's: Raymond Haan Bron: BuitenSpelen 3, thema urban sports
Lees verder »

Bootcamp parcours in Haaksbergen gerealiseerd met LEADER gelden

26 aug om 09:36 uur
Sportpark Scholtenhagen in Haaksbergen is een uniek concept waar meerdere sportvoorzieningen bij elkaar gevestigd…
Lees verder »

Nieuwe speelvoorziening in Landal Land van Bartje

15 apr om 09:00 uurtimer1 min
Op en rond Landal Het Land van Bartje is veel te te doen, te zien en te beleven! Zo heeft het park zijn eigen…
Lees verder »

Kinderparticipatie: de keuze is aan jou!

30 nov 2020 timer7 min
De tijd waar we nu in leven zal de geschiedenisboeken in gaan; de wereld is in de ban van een dodelijk virus. Met…
Lees verder »