Veilig klimmen en klauteren in Groningse speeltuinen

donderdag 23 juni 2022

In een nieuw gedicht schijft stadsdichter van de stad Groningen Myron Hamming over de speeltuin als metafoor voor de wereld. “Waar je als mens klautert en klimt. Waar je hebt gelachen, gehuild en bent gevallen en altijd weer bent opgestaan.” De vergelijking is treffend omdat in juist speeltuinen deze eerste ervaringen liggen. De gemeente Groningen beheert de speeltuinen in de openbare ruimte. Hoe dragen medewerkers van de gemeente bij aan deze eerste ervaringen van de kinderen?

Bron: Gemeente Groningen 

Marcel Harms van de afdeling Speelvoorzieningen parkeert zijn rode bestelwagen vol gereedschap vlakbij de speeltuin in het Stadspark. Het is een zonnige dag en een aantal ouders maken met hun kroost gretig gebruik van de schommels, klimrekken, glijbanen en wipwappen. “Wat heb ik toch een mooie baan”, zegt Marcel terwijl hij de speeltuin binnenloopt. 

Graafmachine

Met gepaste trots wijst hij een aantal nieuwe speeltoestellen en andere attributen aan. “De twee houten kanonnen bij het klimkasteel stonden op de nominatie om weggegooid te worden. Henk, een van onze mensen, heeft dit voorkomen door de kanonnen eigenhandig te restaureren.” Nu blinken ze zwartgelakt in de felle lentezon. Marcel heeft over veel van de speeltoestellen in de gemeente wel een verhaal. “Als ik een week de tijd krijg, heb ik waarschijnlijk nog niet alles verteld,” grapt hij. 

3500 speelattributen

In de grap schuilt echter een behoorlijke dosis waarheid. Samen met zes collega’s en drie inspecteurs beheert het team van Marcel de bijna 3500 speelattributen, banken en picknicktafels van de gemeente Groningen. Het is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noordlaren tot het uiterste puntje van de voormalige gemeente Ten Boer. Marcel ziet de het aantal speeltoestellen onder zijn beheer de komende jaren alleen maar toenemen. “Zolang de gemeente bouwt komen er namelijk nieuwe speelplekken bij”, zegt hij, op weg naar een relatief nieuwe speeltuin in een recent gebouwde wijk in Haren. 

Vandalisme

In de nieuwe speeltuin wijst Marcel al snel op een aantal kleine onvolkomenheden. Een inwoner heeft gaten gemaakt in een van de speeltorens. “Dit wordt gedaan zodat de kleine kinderen een betere grip hebben”, legt hij Marcel uit. “Maar als kinderen een betere grip nodig hebben, zijn ze nog gewoon te jong voor een toestel. Nu is de toren eigenlijk vernield. Het is een vorm van vandalisme en helaas hebben wij daar heel veel mee te maken. Het komt geregeld voor dat wij vernielde speeltoestellen moeten repareren of vervangen.”

Vaste regels

“Wat ook veel gebeurt is dat bewoners uit de omgeving van een speeltuin zelf attributen plaatsen. Dit is absoluut niet toegestaan”, benadrukt hij. “De speeltuinen zijn volgens vaste regels ingericht. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de verschillende speeltoestellen om te lopen maar ook om ‘veilig’ te vallen. Omdat zelfgeplaatste speeltoestellen, bijvoorbeeld trampolines, niet volgens deze regels geplaatst worden ontstaan er onveilige situaties voor de kinderen. Ondanks de goede bedoelingen van ouders raden wij het af om zelf attributen te plaatsen.” 

Inspecteurs

Het belangrijkste onderdeel van het team is namelijk het zorgen voor een veilige speeltuin voor de kinderen. “Drie inspecteurs doen per jaar drie grote rondes om alle speeltoestellen te controleren. Zij controleren op status van de toestellen maar vooral op de veiligheid”, vertelt Marcel. “Iedere inspecteur heeft een eigen gebied en ze werken naar elkaar toe. Ze letten op heel veel verschillende zaken. Ziet het speeltoestel er nog goed uit? Steekt er niets gevaarlijks uit? En zijn de aansluitingen van de schommels nog veilig?”

Magazijn 

Als de inspecteurs constateren dat er een onderdeel vervangen moet worden of dat het speeltoestel er niet goed meer uitziet, komt het team van Marcel in actie. Het magazijn en de werkplaats bevinden zich aan de Duinkerkerstraat. Hier ligt alles wat ze nodig hebben om de toestellen te repareren,” vertelt Marcel. “Maar we maken hier ook nieuwe attributen of onderdelen. In de ruime werkplaats staan grote freesmachines, schuurmachines en werkbanken. Zodra we een nieuw onderdeel voor bijvoorbeeld een wip of een schommel hebben gemaakt en geverfd komt het boven in het magazijn te liggen. Hier liggen dan ook tientallen figuren van olifantjes, paartjes, bloemen en andere kenmerkende vormen die in de speeltuinen van de gemeente terugkomen. Als we een onderdeel niet kunnen repareren halen we hier een nieuw onderdeel zodat de kinderen er weer met veel plezier kunnen spelen.” Of, om met Myron te spreken, zijn stappen zetten en sprongen wagen.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

skills garden veendam 2
descriptionArtikel

Project uitgelicht: Skills Garden Veendam

23 nov om 10:08 uur

Afgelopen jaar, in 2021, is in Veendam een Skills Garden gerealiseerd. Deze Skills Garden is uniek. Het past…

Lees verder »
groen schoolplein toch
descriptionArtikel

Volop subsidie voor groene en gezonde schoolpleinen in Zuid-Holland

23 nov om 08:33 uur

Ruim 100 bestuurders, beleidsadviseurs, schooldirecteuren en leerkrachten spraken op de Schoolpleinentop met…

Lees verder »
speeltuinbouwer
descriptionArtikel

Wat is er nodig voor een toekomstbestendige ruimte waar kinderen graag spelen?

16 nov om 10:07 uur

Circa honderd geïnteresseerden kwamen…

Lees verder »
bootcamp elementen
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

16 nov om 09:58 uur

De openbare ruimte wordt steeds vaker…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen en de (on)veiligheid van water

9 nov om 09:34 uur

Wat is er nou leuker dan op een warme dag met water te spelen? Ook deze zomer hebben we vele warme dagen gehad…

Lees verder »
experts buitenspelen 1
descriptionArtikel

'Kinderen zijn experts als het gaat om buiten spelen'

31 okt om 10:16 uur

Zomer 2021 is een nieuwe natuurspeeltuin in het Staatsliedenkwartier in Apeldoorn-Zuid geopend. De aanleg van…

Lees verder »
woeste westen 1
descriptionArtikel

Dit past bij elk kind

24 okt om 13:05 uur
Zoefff. In een oogwenk is de hele schoolklas verdwenen tussen het riet. Even later klinkt er gelach en een plons.…
Lees verder »
gym basisschool
descriptionArtikel

Actieve schooldag prioriteit bij vakleerkrachten bewegingsonderwijs

17 okt om 09:22 uur

Voor de meeste vakleerkrachten staat de implementatie van een actieve schooldag hoog op de planning. Ze denken…

Lees verder »