Bedrijfsnieuws

Colt brandveiligheid systemen in Noord-Zuidlijn Amsterdam

De aanleg van de Noord-Zuidlijn, het alternatief voor de volle trams en bussen die Amsterdam Zuid met Amsterdam Noord zal verbinden, is in volle gang. Het is een verbinding onder de grond die daardoor speciale eisen stelt om (brand)veiligheid te waarborgen. Brandveiligheid systemen die geleverd worden door Colt International.

 

Colt installeert hiervoor stuwdrukventilatoren in de tunnelbuizen, rook en warmteafvoersystemen op de perrons en overdruksystemen in de tunnelnooduitgangen.

 

Stuwdrukventilatoren

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam verbindt twee bovengrondse station en vijf ondergrondse stations met elkaar. Het diepst gelegen station ligt op ca. 25 a 30 meter onder de grond. Bij de beveiliging van de tunnels en stations stond het veilig kunnen vluchten van reizigers voorop. In de tunnels wordt dit gewaarborgd door stuwdrukventilatoren die de reiziger in staat stellen om veilig van de ene naar de andere tunnelbuis te vluchten. Daarnaast worden de tunnelnooduitgangen voorzien van overdruksystemen. Op de stations worden rook- en warmteafvoersystemen zowel op de perrons als op de overgang van perron naar tunnel geïnstalleerd. Deze worden zo uitgevoerd dat een rookvrije zone gecreëerd wordt waardoor aan de ene kant reizigers veilig kunnen vluchten en aan de andere kant de weg vrij is voor een binnenaanval van de brandweer en voor eventuele hulpverleners. 

 

VIA NoordZuidlijn

De aanvraag voor de brandbeveiliging van de Noord-Zuidlijn heeft Colt van afbouwaannemer VIA NoordZuidlijn (VIA) ontvangen. VIA is een samenwerkingsverband tussen Visser & Smit Bouw en Imtech Building Services. De aanvraag bestond uit een aantal Definitieve Ontwerpen, ontwikkeld door ingenieursbureau Arcadis. Op basis van deze ontwerpen heeft Colt haar berekeningen gemaakt en systemen geselecteerd. De Definitieve Ontwerpen zijn in principe theoretisch. Het uiteindelijke ontwerp, het uitvoeringsontwerp, moet echter ook voldoen aan alle criteria voor een inspectiecertificaat en technisch uitvoerbaar zijn. Op dit moment werkt Colt samen met VIA en R2B aan deze certificeerbaarheid. De montage van de brandveiligheid systemen start vanaf het 2 e kwartaal van 2014.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd