BOERplay vertaalt circulariteit naar de praktijk

donderdag 7 april 2022

“Onze kernactiviteit is het ontwerpen en realiseren van duurzame en uitdagende speelplekken. We richten de openbare ruimte in voor de gebruikers van vandaag, maar ook van morgen. Om speelplekken te realiseren zijn grondstoffen nodig. Grondstofprijzen worden steeds kostbaarder en schaarser. Al jaren zijn we doende om afval te reduceren en materialen waar mogelijk her te gebruiken. Wanneer we een speelplek inrichten kijken we eerst hoe we de bestaande speeltoestellen van de speelplek kunnen hergebruiken door deze slim te integreren in het nieuwe ontwerp.” 

Hergebruik onderdelen  
“Is dit niet mogelijk, dan kijken we of we modules en/of onderdelen van de bestaande toestellen kunnen hergebruiken in de nieuwe speeltoestellen, speelaanleidingen of anders. We kunnen inmiddels diverse voorbeelden laten zien, omdat we zelf (modulair) ontwerpen en samenstellen in onze eigen productie in Nieuwendijk (NB). Dankzij onze modulariteit kunnen we onze toestellen makkelijk aanpassen en kunnen we onderdelen en materialen eenvoudig uitwisselen.  

We hebben veel voorbeelden van hergebruik van glijbanen in het ontwerp van een nieuw speeltoestel. Het hergebruik van glijbanen bij natuurspeeltuin Buitenwereld in Houten viel zo in de smaak bij een kinderjury dat we in 2019 de eerste Circulair Spelen Award ontvingen. 

Modulariteit impliceert ook dat onderdelen en modules in geval van schade en/of slijtage, makkelijk kunnen worden gerepareerd, vervangen en daarna hergebruikt of gerecycled. Zo drukken we de life-cycle-costs en verlengen we de levensduur.” 

Upcyclen van materialen 
“Daarnaast kijken we of we andere aanwezige materialen kunnen hergebruiken. Het zogenaamde aanbod gestuurd ontwerpen. We inventariseren welke materialen vrijkomen en gebruiken deze zoveel mogelijk in nieuwe ontwerpen, eventueel in een andere functie. Denk hierbij aan 30×30 tegels als zitmeubel voor een buitenklas, een tribune of scheidingswand. Een gesloten grondbalans met hergebruik van de grond als helling met talud. Of een insectenhotel uit restmateriaal.” 

Gerecycled kunststof 
“In ca. 60% van onze speeltoestellen passen we gerecycled plastic toe. Begin jaren tachtig waren we het eerste bedrijf ter wereld dat speeltoestellen fabriceerde van gerecycled kunststof. Het gevolg van innovatief denken. Een van onze leveranciers die gerecycled kunststof producten maakte, wilde zijn afzet vergroten. Hij was dan ook op zoek naar nieuwe toepassingen voor dit product. We zagen potentie in dit materiaal en onze productontwerpers gingen meteen aan de slag. Zo ontstond het eerste volledige kunststof speeltoestel, een Jungle Play.  

Gerecycled kunststof heeft zich in de afgelopen 20 jaar bewezen als duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ter illustratie; in Sliedrecht hebben we in 2021 een speeltoestel, dat we 2002 speciaal voor deze plek hebben ontworpen, gerenoveerd. Het betreffende toestel kan nu weer probleemloos 20 jaar mee. Oude kunststof speeltoestellen geven we graag een nieuw leven. Daarom lanceren we medio 2022 de derde generatie kunststof speeltoestellen, Basic Play Rocks. Meer dan 80% van dit programma is gemaakt van gerecycled kunststof.  

Dit programma kenmerkt zich door torens met een vloerhoogte van 2 meter en uitdagende klim- klauter functies en een eigentijdse uitstraling. Om ook deze toestellen in de toekomst eenvoudig te kunnen recyclen, passen we, anders dan de vloerhoogtes doen vermoeden, geen staal versterkte kunststof palen toe.”  

Ook geïnteresseerd in het circulair ontwerpen van je speelplek? Neem dan contact met ons op of ga naar www.boerplay.com. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
houten buitenwereld boerplay

Jungle Play, vervaardigd van gerecycled kunststof

Meer artikelen met dit thema

coverfoto ksp
descriptionArtikel

"Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren"

19 mei om 09:42 uur

KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Speeltoestellen hergebruiken met speciaal ingerichte marktplaats

12 mei om 10:13 uur

Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…

Lees verder »
circulair spelen almere
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

9 mei om 11:16 uur

Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen.…

Lees verder »
speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei om 09:14 uur

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »
tt
descriptionArtikel

Almere gastheer Circulaire Openbare Ruimte Congres

24 mrt om 10:30 uur

De vakbladen BuitenSpelen en Straatbeeld organiseren op 15 en 16 juni het eerste Circulaire Openbare Ruimte…

Lees verder »
tu e blok
descriptionArtikel

Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen voor elkaar

16 nov 2021
Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het…
Lees verder »
spelende kinderen
descriptionArtikel

Genomineerden Jantje Beton Prijs bekend

15 nov 2021
De gemeenten Almere, Apeldoorn en Leiden zijn genomineerd voor de Jantje Beton Prijs. De prijs wordt 24 november…
Lees verder »
Factsheet vergroenen speelruimte
flash_onNieuws

Factsheet vergroenen speelruimte

30 apr 2021 timer1 min
Bij het vergroenen van speelplekken gaan de thema’s spelen, klimaat, biodiversiteit en gezondheid hand in hand.…
Lees verder »