Spray Park Capelle wint Circulair Spelen Award '20

woensdag 15 juli 2020
timer 3 min
In het Capelse Schollebos heeft Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd. Deze interactieve waterspeelplaats biedt kinderen van alle leeftijden speelplezier. De kinderjury van de Circulair Spelen Award 2020 stemde dan ook massaal voor waterspeeltuin De Watervallei. Op woensdag 1 juli 2020 namen wethouder Ans Harthagel en kinderburgemeester Naomi Vermeulen van de gemeente Capelle aan den IJssel de prijs in ontvangst.

Circulair Spelen Award 2020

Dit jaar voor de tweede maal de Circulair Spelen Award georganiseerd. Deze prijs voor de leukste gerealiseerde speelplek van Nederland met circulaire waarden, is bedoeld om spelen in de openbare ruimte een speels duwtje in de rug te geven. De vakjury bestond uit negen kinderen. Met kinderlijke eerlijkheid zijn de inzendingen beoordeeld, en De Watervallei als winnaar gekozen.

Totstandkoming project

De afdeling Stadsbeheer wilde méér realiseren dan een traditionele speelplaats. Een moderne, innovatieve speelplaats met water zou de buitenruimte een kwaliteitsimpuls geven, én kinderen heel veel (water)speelplezier. Het kindercollege van de gemeente dacht mee over de naam van het Spray Park -De Watervallei- en opende het, in juli 2019. Kinderminister Mariam Yousf zei tijdens haar openingstoespraak: “In Capelle heb je leuke speelplaatsen, maar eentje met water miste nog. Vooral in de zomer is het superleuk om lekker met water te spelen. Waterspeelplaatsen kom je alleen op vakantie tegen. Sommige kinderen in Capelle kunnen helaas niet op vakantie dus een speelplek met water in de buurt is dan helemaal leuk.” Kinderburgemeester Naomi Vermeulen was ook aanwezig bij de uitreiking op 1 juli 2020 en liet weten erg verheugd te zijn met de Award: “De speelplek is heel erg groot en ik ben er heel erg blij mee.”

Het ontwerp

Het Spray Park is in overleg met de gemeente Capelle aan den IJssel qua gebruik en vorm geoptimaliseerd voor de openbare ruimte. Daarnaast is er rekening gehouden met de ontwikkelniveaus en speelvoorkeuren van diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn er voor jongere kinderen rustige, lage toestellen geplaatst van Watergames & More partner Waterplay Solutions Corp. en voor oudere kinderen grotere, actievere toestellen. Er ligt een slipvaste, vlakke vloer en het water wordt direct afgevoerd. Hierdoor is het park ook geschikt voor de allerjongsten en kinderen in een rolstoel.

Bovendien is het circulair en duurzaam: Nagenoeg al het water wordt opgevangen, gezuiverd & hergebruikt. Bovendien schakelen de toestellen zichzelf uit als er geen kinderen spelen, wat het water- en energieverbruik laag houdt.

Groot succes

Sinds de opening is Spray Park De Watervallei een groot succes gebleken. Wethouder Ans Hartnagel raadt het iedere gemeente aan: “Eerlijk is eerlijk, het is best wel een investering geweest, maar gelukkig hebben wij binnen Capelle iedereen weten te overtuigen van de meerwaarde van deze speelplek. Inmiddels zijn diverse andere grote gemeenten al wezen kijken, zoals Utrecht en Rotterdam. Ik ben heel enthousiast over de Watervallei en deze prijs is hiervan een mooie erkenning.”

Een Spray Park in uw gemeente

Wilt u ook een spetterende waterspeeltuin in uw gemeente om bij te dragen aan de verrijking van de openbare ruimte? Bekijk de productpagina van Watergames & More, of neem contact op. Op de hoogte blijven? Volg Watergames & More op LinkedIn en via de nieuwsbrief.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Van Amsterdam een echte urban sportstad maken'

26 okt om 09:57 uur
Gemeente Amsterdam investeert de komende jaren rond de 5 miljoen euro in urban sports. De hoofdstad wil zich…
Lees verder »

Waarom is onbeperkt spelen zo belangrijk?

25 okt om 11:17 uur
Er zijn 109.000 tot 129.000 kinderen met een handicap in Nederland. Dit is een voorzichtige telling; het aantal…
Lees verder »

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Is jouw speeltuin klaar voor Mason?

18 okt om 10:31 uur
Mason (5) heeft een beperking. Zoals elk kind wil hij niets liever dan samenspelen. Hij is er klaar voor. Maar is…
Lees verder »

Hoe helpen we kinderen met een beperking om mee te spelen?

14 okt om 13:42 uur
Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo…
Lees verder »

Vernieuwde speelnatuur in hartje Delft

13 okt om 08:47 uur
Aan de Vivaldilaan in Delft zijn door de firma M. v. Gooswilligen Groenvoorzieningen BV de speelplekken in de…
Lees verder »

Natuurspeelplek De Fruitgaard in Groningen

12 okt om 08:51 uur
Woongebied Het Park in Blauwestad heeft een natuurlijke speelplek gekregen die volledig geïnspireerd is op de…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »