Blog: Calisthenics, mooie kracht en sociaal sterk!

maandag 8 juni 2015
timer 5 min
Eerst Bootcamp, toen Crossfit, nu Calisthenics. Stuk voor stuk fitness rages die wereldwijd de aandacht trekken. In dit blog nemen SICURO samen met Calisthenics Nederland de calisthenics scene en de komst hiervan in Nederland onder de loep.

Wat is Calisthenics?

Calisthenics is puur het uitvoeren van oefeningen met enkel je eigenlichaamsgewicht. In sommige situaties maakt men gebruik van elastieken, gewichtsvesten of andere attributen zoals ‘push up stands’. De meeste attributen worden gebruikt om bepaalde oefeningen zwaarder te maken. Laat in ieder geval duidelijk zijn dat er geen gewichten, maar juist het eigen lichaam wordt verplaatst ten behoeve van de kracht.


Letterlijk betekent calisthenics “mooie kracht”. Het woord stamt af uit het Griekse tijdperk. De legioenen van de Grieken en Spartanen trainden veel met hun eigen lichaamsgewicht. Het schijnt dat de mannen er fantastisch gespierd en mooi uitzagen en dat allemaal door de krachttraining. Vandaar de benaming “mooie kracht”.


In de tijdperken die volgden zijn er momenten geweest waarin fysieke fitheid en lichamelijke schoonheid een afwisselende mate van belang kende. Duizenden jaren later zijn de persoonlijke motivaties van krachttraining erg wisselend. Sommige doen het alleen voor de ‘looks’ terwijl veel mensen het doen, omdat anderen het doen. Echter, grootste groep mensen doet het, omdat ze het leuk vinden, zich er lekker bij voelen en misschien geeft een fit-uitziend lichaam ook wel meer zelfvertrouwen.


Waar mensen in ieder geval niet omheen kunnen is de kracht van calisthenics zelf. Het blijkt veel meer te zijn dan enkel een training met eigen lichaamsgewicht.
 

Calisthenics, meer dan kracht

Sporten als calisthenics spelen goed in op de behoefte aan lichamelijke en sociale ontwikkeling. Zowel individueel als in groepsverband wint deze sport aan populariteit. Jong en oud komen samen op de meer en meer speciaal hiervoor ingerichte sportplekken waarbij zij elkaar inspireren, motiveren en van elkaar leren. Dit samen trainen zorgt ervoor dat de sport toegankelijk is voor ieder niveau en de vaak in eerste instantie onmogelijk lijkende oefeningen met hulp van andere, uiteindelijk toch kunnen worden uitgevoerd.


Desalniettemin zijn jongeren die verblijven in de openbare ruimte vaak een punt van discussie. De voornaamste activiteiten die vanuit hen in de openbare ruimte plaats vinden zijn chillen en praten maar ook sporten. Het chillen en praten wordt door verschillende mensen geassocieerd met ‘hangen’ waarbij het NIMBY (‘Not In My Back Yard’ of ‘niet in mijn achtertuin‘) begrip om de hoek komt kijken. Buurtbewoners voelen zich bedreigd en de jongeren die in de openbare ruimte verblijven worden als een probleem gezien. Want vergis je niet, ongeveer 50 procent van de activiteiten van jongens en 70 procent van die van meisjes bestaat uit rondhangen. Daarbij besteden jongens ongeveer 25 procent van hun tijd in de openbare ruimte aan sporten en bij meisjes is dat 5 procent. Daarbij zijn de sportplekken die er beschikbaar zijn vaak ook de plekken waar deze hangjongeren bijeen komen. Maar hé, sporten is niet alleen lichamelijk actief bezig zijn, het sociale aspect is zeker net zo belangrijk!


In Nederland is de term calisthenics nog relatief onbekend, terwijl in andere continenten zoals Amerika en Azië het al lang wordt gebruikt. Daar is het in het leven geroepen voor mensen die geen geld kunnen besteden aan betaalde sporten zoals indoor fitness in sportscholen. Met een calisthenics park of ‘outdoor fitness park’ krijgt ook deze groep mensen de kans om aan intensievere krachttraining te doen, wat goed aansluit bij de aanbevelingen van de World Health Organization. Volgens hen moeten kinderen en jongeren tussen de 5 en 17 jaar minimaal 60 minuten per dag aan gematigd krachtige fysieke activiteiten volbrengen voor een goede ontwikkeling van kracht, conditie, bot gezondheid en het metabolisme.


Kwalitatief goede en voor de burger goedkope (al dan niet gratis) sportvoorzieningen zijn ook in Nederland veelal onderdeel van diverse gemeentelijke beleidsplannen, want sporten moet voor iedereen toegankelijk zijn. Toch is calisthenics met de daarbij behorende openbare sportvoorzieningen in Nederland en de rest van Europa ontstaan uit de behoefte van de burger. Het is niet het geval dat er al die tijd al parkjes ongebruikt bij stonden, maar er was en is vraag naar en daar wordt goed op gereageerd. Een goede bijkomstigheid is dat doordat de burgers deze parkjes zelf initiëren, zij zich hier meer bij betrokken voelen. Dit heeft als neveneffect dat zij zich hier verantwoordelijk voor voelen en vernielingen en overlast drastisch minder zijn.


Inspiratie en motivatie

Met de komst van het internet en met name YouTube kregen mensen zoals Hannibal for King, The Bar Brothers en Frank Medrano de kans om aan heel de wereld te laten zien wat zij kunnen. Anderen, waaronder vooral jongeren, zagen dit. Wat hen triggerde het ook te proberen. Muscle ups, Human Flags, noem het maar op worden zo uit de mouwen geschud, alsof het niets is. Deze voorbeelden zijn voor veel mensen een geweldige motivatie om te beginnen met sporten. Wanneer het soms hoge niveau mensen dreigt af te schikken, motiveren de communities weer om toch door te zetten. Dat is de kracht van calisthenics!

 

Hopelijk heeft u deze blog met plezier gelezen en wie weet hebben we u zelfs enthousiast om zelf ook met calisthenics aan de slag te gaan. Mocht u vragen hebben over calisthenics of mogelijk zelf een park willen realiseren, schroom dan vooral niet om  contact met ons op te nemen. Voor toestellen, kijk naar de brochure in de bijlage.


Met sportieve groet,

Guido (Calisthenics Nederland) & Nick Althuizen (SICURO)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Blog: Calisthenics, mooie kracht en sociaal sterk!

Calisthenics is trainen met je eigen lichaamsgewicht

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »