Blog

Een wijde blik

En, het licht gezien? Huh? Of je nog naar de verlichting hebt gekeken tijdens je vakantie. Hoezo? Dat is toch je werk, openbare verlichting. O, dat bedoel je! Ja, wel gekeken, stilletjes. Hoe dat dan? Wat denk je, heb ik mijn familie weer op de kast.

Daar heb je hem weer, moet zich ook tijdens de vakantie druk maken over verlichting. Dus hou ik mijn mond. Okay, maar zeg nou eens eerlijk, wat vond je ervan, van die openbare verlichting op vakantie? In één woord? Bagger! Veel ouwe meuk. Niet of slecht onderhouden. Smart City?! Haha, daar zijn ze voorlopig nog niet aan toe!


In de zuidelijke landen moeten ze vaak alle zeilen bijzetten om economisch te overleven. Je ziet er relatief veel belabberd ingerichte, slecht verharde en slecht onderhouden wegen. Er zijn weinig middelen beschikbaar voor de infrastructuur, dan wel de openbare ruimte. Mensen zijn veel buiten. Er is relatief weinig licht op straat en vooral veel ‘koud’ licht. Verlichting is een bijzaak. Toeristische gebieden zijn gecentreerd en worden overdadig verlicht.


In de noordelijke, Scandinavische landen is veel CO2 arme energie beschikbaar. Meestal zijn de wegen er goed ingericht, verhard en onderhouden. Er zijn veel middelen beschikbaar voor de infrastructuur, dan wel de openbare ruimte. De uitgestrektheid maakt dat verlichte wegen een marginaal effect hebben op de omgeving. Toeristische gebieden zijn er bijna niet, het toerisme strekt zich uit over het hele land. Mensen zijn weinig buiten. Er is relatief veel licht op straat en vooral veel wat ‘warmer’ licht.


Ga jij nog op vakantie? Veel kijkplezier toegewenst! Want het is altijd weer boeiend om over de grenzen te kijken. En te bedenken hoe je deze ervaring kunt meenemen in je eigen werk. Maar… denk aan je reisgenoten!



Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel