Blog

Spelen op recept

Heeft u ook zo heerlijk gespeeld in de vakantie? Zandkastelen gebouwd op het strand, dammen aangelegd in de beek, fikkie gestookt en een speurtocht uitgezet waarbij iedereen heerlijk verdwaalde? De Homo Ludens in uzelf weer ontdekt? En heeft u zich ook weer voorgenomen om dat vakantiegevoel nu eens écht vast te houden? Ook als we elke dag achter de pc en in vergaderingen zitten en onze uren weer moeten verantwoorden?

Blijven spelen is letterlijk van levensbelang, als we psycholoog Paul McGhee mogen geloven. Want veel volwassenen lijden volgens hem aan ‘terminale serieusheid’. Ze zijn zó serieus dat ze niet meer kunnen genieten van het leven. Spelen is volgens McGhee het medicijn.

 

Spelen is dus niet alleen voor kinderen van belang, maar ook voor onszelf. Culturele en nieuwsgierigheidsgedreven activiteiten, zoals wetenschapsjournalist Mark Mieras ze noemt, helpen om stresshormonen te beteugelen en maken mensen vindingrijker en flexibeler. Om persoonlijke en maatschappelijke problemen het hoofd te bieden moeten we dus misschien niet harder werken, maar meer spelen. Dat spelen mogen we ruim opvatten: zingen, toneel spelen, sterren kijken, dansen, pingpongen, stokken gooien met de hond, het helpt allemaal om de geest te behoeden voor verstramming en verstijving.

 

Dus laten we dat vakantiegevoel dit jaar eens écht vasthouden. Het moet van de dokter.

Deel dit artikel